Η Μπαρτσελόνα μπαίνει σε μια νέα περίοδο διοικητικής αναταραχής. Η νυν διοίκηση του Τζουάν Λαπόρτα κατέθεσε μήνυση στον Εισαγγελέα της Βαρκελώνης κατά του πρώην προέδρου του συλλόγου Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου και του διοικητικού συμβουλίου του, μετά από έρευνα για «πιθανές παρατυπίες», όπως ανέφερε το κλαμπ σε ανακοίνωσή του.
Αφού εκλέχθηκε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα τον περασμένο Μάρτιο, ο Τζουάν Λαπόρτα άρχισε έναν οικονομικό έλεγχο και προσέλαβε εταιρικούς ερευνητές για να εξετάσουν το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο.
«Την 1η Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν δημόσια τα αποτελέσματα της σε βάθος έρευνας που προέκυψε ως συνέπεια του Financial Due Diligence και με στόχο τον εντοπισμό πιθανών παρατυπιών στη διοίκηση του κλαμπ κατά την προηγούμενη προεδρική θητεία», ανέφερε ο σύλλογος.
«Η ανακοίνωση θα περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες σχετικά με την καταγγελία που υπέβαλε ο σύλλογος στην Εισαγγελία της Βαρκελώνης με βάση στοιχεία που προκύπτουν από τα συμπεράσματα της εξονυχιστικής έρευνας».
Στο παρελθόν, πάντως ο Μπαρτομέου έχει αρνηθεί ότι είχε διαπράξει αδικήματα ή κακοδιαχείριση. Κάτι, βέβαια, που οι ιδιοκτήτες – μέλη δεν πίστεψαν και σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση ζήτησαν από τον Λαπόρτα να πράξει τα δέοντα και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όσους ευθύνονται για την τραγική οικονομική κατάσταση των «μπλαουγκράνα».
Τον περασμένο Αύγουστο, ο Λαπόρτα είπε ότι η Μπαρτσελόνα είχε πληρώσει «δυσανάλογα ποσά» σε προμήθειες μεσαζοντων που εργάζονταν σε μεταγραφές που έγιναν από τον σύλλογο κατά την εποχή του Μπαρτομέου.
Ο Μπαρτομέου συνελήφθη τον Μάρτιο στο πλαίσιο μιας αστυνομικής έρευνας που σχετίζεται με καταγγελίες για ακατάλληλη διαχείριση και επιχειρηματική διαφθορά και η οποία προέκυψε από έφοδο στα γραφεία του συλλόγου στο «Καμπ Νόου».
Η έρευνα των αρχών έγινε μετά την ανάδειξη του σκανδάλου «Barçagate» από τα ισπανικά ΜΜΕ. Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Cadena Ser» έφερε στο φως στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Μπαρτομέου και οι στενοί συνεργάτες του προσέλαβαν την εταιρία social media I3 Ventures προκειμένου μέσω ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιχείρησε να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του «Μπάρτο». Παράλληλα, οι ίδιοι λογαριασμοί ασκούσαν κριτική σε θρύλους του κλαμπ όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Τσάβι Ερνάντεθ, αλλά και σε εν ενεργεία παίκτες της ομάδας εκείνη την εποχή όπως ο Λιονέλ Μέσι κι ο Τζεράρ Πικέ.
Μετά τη σύλληψή του, ο Μπαρτομέου υπερασπίστηκε τη θητεία του στον σύλλογο σε συνέντευξή του στην καταλανική εφημερίδα «Sport». «Η διαχείρισή μας δεν ήταν καταστροφική και το λένε η LaLiga, η UEFA και οι ελεγκτές. Με 180 εκατομμύρια (ευρώ) κέρδη και με το Forbes να μας αποτιμά ως τον πιο πολύτιμο σύλλογο στον κόσμο. Αυτή η σοβαρή και αυστηρή διαχείριση κόπηκε απότομα από την εμφάνιση της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε πτώση των εσόδων περίπου 500 εκατομμύρια», είχε δηλώσει. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο ορκωτός έλεγχος των βιβλίων του κλαμπ αποκάλυψε πως το χρέος του εκείνη τη στιγμή ήταν 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ.