Η κανονική σεζόν του NBA βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πρώτο στάδιο της αγωνιστικής περιόδου το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης είναι οι αλλαγές στον τρόπο που σφυρίζουν οι διαιτητές. Από φέτος έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν περισσότερο το μοντέλο της FIBA που σημαίνει πως δεν δίνονται τα φάουλ που εκβιάζουν οι επιτιθέμενοι. Ιδίως αυτά πίσω από τη γραμμή των 6,75 μ. Σε άλλους αρέσει περισσότερο γιατί δεν υπάρχουν διακοπές και το παιχνίδι έχει γίνει πιο σκληρό κι άλλοι θέλουν την επιστροφή στα προηγούμενα στάνταρ.

Κανείς ως τώρα δεν έχει επηρεαστεί περισσότερο από τον σούπερ σταρ των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, Ντέιμιαν Λίλαρντ. Απ’ τις 7,2 βολές που εκτελούσε ανά παιχνίδι στη σεζόν 2020-21 πέρασε στις 3,2 στην τρέχουσα. Μετά από την ήττα της ομάδας του από τους Φίνιξ Σανς με 119-109, ο Αμερικανός γκαρντ τόνισε: «Νιώθω πως ο τρόπος που σφυρίζουν οι διαιτητές αυτή τη σεζόν είναι απαράδεκτος. Ένιωθα πριν αρχίσει το πρωτάθλημα πως εμένα δεν θα με επηρέαζε γιατί εγώ δεν κάνω τέτοια κόλπα και δεν προσπαθώ να τους ξεγελάσω».

Με το που έγινε γνωστή η ατάκα του, ένας οπαδός των Λος Άντζελες Λέικερς στο Twitter αποφάσισε να τον βγάλει στη… σέντρα. Ανάρτησε στον λογαριασμό του ένα βίντεο με φάσεις που δόθηκαν ως φάουλ από τις αναμετρήσεις των Λέικερς με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς στα playoffs στη «φούσκα» του Ορλάντο το 2020. Εκείνη η πρώτη σειρά που νίκησαν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και η παρέα του στην πορεία προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τον Κώστα Αντετοκούνμπο στη σύνθεσή τους. Τα φάουλ που δίνονται στον Ντέιμιαν Λίλαρντ είναι το ελάχιστο αυστηρά και σαφώς ο ίδιος επιδιώκει την επαφή. Το σχετικό βίντεο το έχουν παρακολουθήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο φορές.