Η Μαρία Σάκκαρη θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στον τελικό του US Open, συνεχίζοντας την εντυπωσιακή ανέλιξή της στο τένις και φλερτάροντας ακόμη και με το Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης.
Ο Σεπτέμβριος του 2021 έχει μπει με τη Μαρία Σάκκαρη να τους έχει όλους στο τρέξιμο. Οι διοργανωτές του US Open, για παράδειγμα, κάθε 2-3 μέρες ψάχνουν και νέο πρότζεκτ για τη φωτογραφία στα social media με την οποία την αποθεώνουν την κάθε φορά. Οι Έλληνες, από την άλλη πλευρά, ξενυχτάνε για να δουν τους αγώνες της, όπως τον θρίαμβο με 2-0 σετ επί της Καρολίνα Πλίσκοβα στον προημιτελικό του τουρνουά. Και όσοι δεν το κάνουν, θα ψάξουν πάντα να δουν και το αποτέλεσμα και να το σχολιάσουν. Το πρώτο, δείχνει την επιτυχία της σε ένα από τα μεγάλα ραντεβού του τένις. Το δεύτερο, δείχνει το γεγονός ότι έχει βάλει για τα καλά το τένις στην Ελλάδα. Και αυτό είναι ακόμη πιο μεγάλη επιτυχία.
Δεν είναι η μεγαλύτερή της όμως, γιατί αυτή ακόμη δεν έχει έρθει. Και το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η αίσθηση πως τα καλύτερα είναι μπροστά, επιβεβαιώνει την εντυπωσιακή βελτίωση, εξέλιξη, ανέλιξη της Σάκκαρη στο άθλημα. Δεν είναι, πλέον, μια ταλαντούχα Ελληνίδα που ελπίζει να κάνει κάτι καλό. Είναι, με βάση τους αριθμούς και τα δεδομένα, η καλύτερη Ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών. Καλύτερη από τη Λένα Δανιηλίδου, η οποία ποτέ δεν είχε φτάσει στο Νο13 της παγκόσμιας κατάταξης. Καλύτερη από τη… μητέρα της, την Αγγελική Κανελλοπούλου, η οποία ποτέ δεν είχε φτάσει στον ημιτελικό του Roland Garros.
Μαρία Σάκκαρη: Ο προπονητής που άλλαξε την πορεία της
Καλύτερη από ό,τι, ενδεχομένως, περίμενε και η ίδια ότι θα γινόταν, όταν εμφανιζόταν για πρώτη φορά με την Εθνική Ελλάδας στο Fed Cup το 2012. Τότε, ήταν 17 ετών και διεκδικούσε μια θέση στον χώρο. Τώρα είναι 26 και διεκδικεί μια θέση στον τελικό του US Open. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός αναλυτής του αθλήματος για να καταλάβει ότι η πρόοδος είναι σταθερή, γεωμετρική. Οπως είναι και τα χτυπήματά της. Ή όπως βελτιώνεται συνεχώς η ψυχολογία της, τονώνεται η αυτοπεποίθησή της.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό, προφανώς, παίζει ο προπονητής της, ο οποίος τώρα αρχίζει να γίνεται γνωστός και στο ευρύ κοινό της Ελλάδας. Ονομάζεται Τομ Χιλ, είναι επίσης 26χρονος, για την ακρίβεια είναι μεγαλύτερος από τη Σάκκαρη για έξι μήνες και είναι ο προπονητής της από το 2019. Αρχικά, βοηθός του Τόμας Γιόχανσον. Στη συνέχεια αντικαταστάτης του. Και μάλλον και πιο αποτελεσματικός, όπως δείχνουν τα γεγονότα. Ο Άγγλος, άλλωστε, δεν είναι κάποιος τυχαίος. Πριν την Ελληνίδα, άλλωστε, συνεργάτης του προπονητή της Μαρίας Σαράποβα στις προπονήσεις της Ρωσίδας. Όπως και στις προπονήσεις των Λισίτσκι, Κις και Ντάνιελ Κόλινς. Με την τελευταία, μάλιστα, να πηγαίνει υπό τις οδηγίες του, αφού έγινε προπονητής της, από το Νο220 στο Νο39.
Οι επιδόσεις στα Grand Slam
Η τύχη, αλλά και η σωστή εκτίμηση των ανθρώπων που είναι κοντά στη Σάκκαρη, τον έφερε στον δρόμο της Μαρίας και από τότε όλα πάνε από το καλό στο καλύτερο. Όλα πάνε, βασικά, προς τον τελικό του US Open. Αυτό που ήταν και το πρώτο Grand Slam στο οποίο αγωνίστηκε, το 2015. Τότε, είχε ξεκινήσει από τα προκριματικά και έφτασε ως τον πρώτο γύρο. Θα ακολουθούσε η πορεία ως τον 3ο γύρο του Wimbledon το 2017, η πορεία ως τον 3ο γύρο του US Open την ίδια χρονιά, η πορεία ως τον 4ο γύρο του Australian Open το 2020 και η εκπληκτική πορεία ως τον ημιτελικό του Roland Garros το 2021.
Όλο και καλύτερα αποτελέσματα μέσα στο κορτ, όλο και πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Από το Νο52 στις αρχές του 2018 στο Νο41 στο τέλος του ίδιου έτους και από Νο23 το 2019 στο Νο13 τώρα, το οποίο μπορεί να γίνει ακόμη και… Νο4. Και όλο και πιο κοντά, παράλληλα, σε έναν μεγάλο τίτλο. Αυτό που θα αποτελεί την οριστική καθιέρωσή της και θα επιβεβαιώνει την εκπληκτική εξέλιξη της. Πριν δύο χρόνια άλλωστε, η Σάκκαρη πανηγύριζε για πρώτη φορά, κατακτώντας τον πρώτο της τίτλο σε επίπεδο WTA, στο Μαρόκο.
Σήμερα, μόλις δύο χρόνια μετά, το συγκεκριμένο τρόπαιο μοιάζει «λίγο» για τη Σάκκαρη. Και αυτή είναι ακόμη μία επιβεβαίωση του επιπέδου στο οποίο βρίσκεται πλέον. Μια Ελληνίδα που αναγκάζει το US Open να την αποθεώνει κάθε 2-3 μέρες παρουσιάζοντας την σαν αρχαία πολεμίστρια και παράλληλα αναγκάζει τους συμπατριώτες της να ασχολούνται με το τένις ακόμη και τα ξημερώματα…