Η Μαρία Σάκκαρη διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας της και αυτό οφείλεται, εκτός στις ικανότητές της και στο τρομερό team που έχει γύρω της.
Με πρώτους και καλύτερους τον προπονητή της Τομ Χιλ, αλλά και τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο που έχει αναλάβει την εκγύμνασή της από τα 14 της χρόνια, με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από εμφανή…
Ο Χιλ είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση η οποία ταίριαξε… γάντι στην Σάκκαρη που άλλαζε τον έναν προπονητή μετά τον άλλον, μέχρι να «δέσει το γλυκό» με τον Αγγλο προπονητή. Ο Χιλ είναι ο μικρότερος κόουτς στο WTA tour. Μόλις 26 ετών! Για την ακρίβεια είναι μόλις έξι μήνες μεγαλύτερος από την Σάκκαρη.
Το τηλεφώνημα του μάνατζερ της Σαράποβα που του άλλαξε τη ζωή
Ο Χιλ σπούδαζε Νομική και αυτός ήταν ο σκοπός της καριέρας του. Στο κολέγιο ωστόσο ασχολήθηκε και με το μάρκετινγκ και παράλληλα έπαιζε τένις. Δεν κατάφερε τίποτα με το άθλημα και το άφησε αμέσως μετά το κολέγιο για να ασχοληθεί με το μάρκετινγκ.
Τότε ήταν που έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον μάνατζερ της Μαρία Σαράποβα, τον Μαξ Εϊζεμπαντ. Ένα τηλεφώνημα που του άλλαξε τη ζωή. Ο Εϊζεμπαντ τον κάλεσε στην IMG, ρωτώντας τον αν ήθελε να ασχοληθεί ως συνεργάτης στις προπονήσεις της Ρωσίδας τενίστριας.
Είπε το «ναι» και εκτός της Σαράποβα, συμμετείχε στις προπονήσεις των Λισίτσκι, Κις και Ντάνιελ Κόλινς. Η τελευταία ήταν αυτή που του έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσει προπονητική καριέρα, αφήνοντας την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή μια θέση εργασίας σε εταιρία μάρκετινγκ της Βρετανίας. Ηθελε να εργαστεί ώστε να πληρώσει και τα δίδακτρα του κολεγίου όπου την ίδια χρονιά τελείωνε την Νομική.
Για να γίνει αυτό έπρεπε η Κόλινς να του ξεκαθαρίσει αν τον θέλει ως προπονητή ή ως συνεργάτη, καθώς θα πήγαινε στη Νέα Ζηλανδία για αγώνες. Και επέλεξε το πρώτο.
Την βοήθησε να φτάσει από το Νο220 και στη συνέχεια στο Νο39, για να σταματήσει η συνεργασία τους το 2018.
Πώς βρέθηκε στον δρόμο του η Σάκκαρη
Ένα χρόνο μετά ο Χιλ δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον ατζέντη της Σάκκαρη, ο οποίος τον ρώτησε αν ενδιαφέρεται για δουλειά. Ο Τόμας Γιόχανσον, προπονητής της Σάκκαρη τότε, ήθελε έναν συνεργάτη. Η συνεργασία της Σάκκαρη με τον Γιόχανσον δεν κράτησε πολύ γιατί ο ίδιος δεν ήθελε να είναι σε όλη την διάρκεια της σεζόν μαζί της στα tour. Ετσι η Μαρία χρησιμοποιούσε σαν assistant coach τον Χιλ και τον πήρε μαζί του ως προπονητή σε ένα δύο τουρνουά.
Στην πορεία ακολούθησαν άλλες δύο συνεργασίες, με τον Χιλ ως βοηθό. Δεν του είχε ακόμη εμπιστοσύνη για να την αναλάβει, κυρίως λόγω ηλικίας και απειρίας. Τελικά, αφού άκρη δεν βρήκε η Μαρία, κατέληξε στον συνομήλικό της, ο οποίος της απογείωσε την καριέρα.
Από αθλήτρια Top50 έχει μετατραπεί στο Top20 και αισίως… Top10 αν ξεπεράσει το εμπόδιο της Ραντουκάνου στη Νέα Υόρκη.
Η συνεργασία τους έφερε γρήγορα αποτελέσματα. Το 2019 στο Ραμπάτ η Σάκκαρη κατέκτησε τον πρώτο και μοναδικό της τίτλο σε WTA. Σκαρφάλωσε στην παγκόσμια κατάταξη και έκανε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κάνοντας και εξαιρετικές πορείες σε τουρνουά.
Μαζί του την ίδια χρονιά η Μαρία σημείωσε 6 νίκες σε Top 10 παίκτριες. Και φέτος έφτασε σε δύο ημιτελικούς grand slam. Πρώτα στο Roland Garros και τώρα στο US Open.
Λάτρης της ανάλυσης στατιστικών και scouting ο Χιλ τσεκάρει τα πάντα γύρω από τις αντιπάλους της Μαρίας.
Η αλλαγή στην ψυχολογία της Σάκκαρη
Και το σημαντικότερο είναι ότι την βοηθά πολύ στο ψυχολογικό κομμάτι. Το ότι είναι συνομήλικοι έχει παίξει τον ρόλο του. Στην αρχή δεν έλειψαν οι τσακωμοί. Πράγμα λογικό για δύο νέα παιδιά που πρέπει να συνεργαστούν από την ηλικία των 24 ετών.
Στην πορεία ωστόσο το… βρήκαν και το γεγονός ότι εκτός γηπέδων κάνουν παρέα, την βοηθά να χαλαρώσει και να προπονείται με άλλη ψυχολογία.
Μια ψυχολογία στην οποία δούλεψε πολύ ο Χιλ και φάνηκε στο τουρνουά του Σαν Χοσέ, όταν ο Χιλ στα τάιμ άουτ στο παιχνίδι απέναντι στην πρώην παίκτριά του, την Κόλινς, έκανε την Σάκκαρη να πιστέψει περισσότερο από ποτέ στον εαυτό της. Είχε χάσει το πρώτο σετ και ήταν πίσω με 4-1 στο δεύτερο, αλλά γύρισε το ματς τούμπα μετά τις συμβουλές του προπονητή της, ο οποίος με την ψυχραιμία του, την έκανε να παίξει πιο χαλαρή και να φτάσει σε μια επική ανατροπή.
Στο τέλος του αγώνα έλεγε ότι δεν θα είχε κερδίσει το ματς αν δεν ήταν αυτός. Και όπως έχει παραδεχτεί, σε πολλά τουρνουά ο Χιλ είναι αυτός που την έβγαλε από την δύσκολη θέση.
«Το να δουλεύω με τον Τομ Χιλ κάνει τη ζωή μου τόσο ευκολότερη, είναι ο καλύτερος!» έχει πει η Σάκκαρη για τον προπονητή της. Η Μαρία ήθελε έναν προπονητή που θα ήταν μαζί της σε όλο το tour αφοσιωμένος πάνω της για να την βελτιώσει ως παίκτρια. Ήταν ο μόνος που ήταν διαθέσιμος. Και με όρεξη για δουλειά. Και η χημεία τους έφερε αποτελέσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά από το τουρνουά στη Ρώμη το 2019 η Σάκκαρη είχε ξενερώσει και χρειάστηκε ένα μπρέικ από τα γήπεδα. Ο Χιλ δεν την πίεσε και την άφησε να κάτσει όσο θέλει και την περίμενε να επιστρέψει.
«Μετά από τη Ρώμη, σιχάθηκα το τένις για μερικές ημέρες. Έκανα όμως ένα μπρέικ και το ξανααγάπησα. Ο προπονητής μου, μου έδωσε όσο χρόνο χρειαζόμουν και μου είπε να γυρίσω όποτε είμαι έτοιμη. Μετά από μερικές ημέρες, βρισκόμουν ξανά στην προπόνηση. Εχω ανθρώπους που με καταλαβαίνουν, μου αφήνουν χώρο. Πήρα μερικές ημέρες ρεπό και πήγα σε ένα νησί για να χαλαρώσω, δεν έκανα τίποτα και σύντομα έστειλα μήνυμα στον προπονητή μου για να του πω πως είμαι έτοιμη. Όταν ήρθε στην Ελλάδα, όλα έγιναν πιο εύκολα. Είναι ωραίο να έχεις έναν τέτοιο προπονητή, είναι χαλαρός» είχε πει η 26χρονη τενίστρια.
Ο Χιλ ξέρει τα «κουμπιά» της και φροντίζει να βάζει μέσα και το στοιχείο της φιλίας τους στους αγώνες. Δεν έχουν την τυπική σχέση προπονητή-τενίστριας όπου η τελευταία ακούει τις εντολές του πρώτου. Επεμβαίνει η ίδια, ξεσπά πάνω του και αυτός βρίσκεται εκεί για να της αλλάξει την ψυχολογία, πέρα από το να την βελτιώσει πάνω στο ματς. Της καθαρίζει το μυαλό όταν πρέπει και όταν… επιτρέπουν το coaching τα τουρνουά.
Πηγή: gazzetta.gr