Η μία από τις έξι πλευρές του Εξαγώνου – L’Hexagone όπως είναι γνωστή η Γαλλία λόγω του γεωγραφικού της σχηματισμού – κοιτάζει προς τη Μεσόγειο. Είναι εκεί όπου ο τρόπος αντίληψης είναι διαφορετικός. Το ταπεραμέντο μεσογειακό και τα όρια αρκετές φορές δυσδιάκριτα. Ευκόλως περατά.

Στη μία άκρη, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, η Νίκαια. Περίπου 200 χιλιόμετρα πιο μακριά, αφού διασχίσει κάποιος την πανέμορφη Γαλλική Ριβιέρα, την Κυανή Ακτή και περάσει τα τουριστικά θέρετρα των Καννών, του Σεν-Τροπέ και της Τουλόν, συναντά τη Μασσαλία.

Διακόσια χιλιόμετρα που ενώνουν τις δύο πόλεις, αλλά και τις χωρίζουν εσχάτως τόσο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Τρανή απόδειξη τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής (22/8) στην «Allianz Riviera».

Η βραδιά που θα περάσει στην ιστορία

Η θερμοκρασία ήταν ήδη υψηλή, αλλά ανέβηκε κι άλλο εντός αγωνιστικού χώρου. Η κατάσταση δεν άργησε και πολύ να εκτροχιαστεί. Το μπουκάλι που εκτοξεύτηκε από τους οργανωμένους των Εγκλόν (Αετοί, το παρατσούκλι της Νις) βρήκε τον Ντμιτρί Παγέτ.

Ο 34χρονος απάντησε και τα υπόλοιπα ήταν θέμα… δευτερολέπτων. Η κατάσταση ξέφυγε. Οπαδοί της Νις εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, χτύπησαν παίκτες (Πέρες, Γκεντουζί, Παγέτ) της Μαρσέιγ, άλλοι της Νις (Τοντιμπό, Κλάιφερτ)χτυπήθηκαν από τους σεκιούριτι της ομάδας της Μασσαλίας, το ματς να διακόπτεται.

Τελικά στον αγωνιστικό χώρο επέστρεψαν μόνο οι γηπεδούχοι και σε μια σουρεαλιστική σκηνή περίμεναν, χωρίς τους αντιπάλους τους. Οι Φωκαείς αρνήθηκαν να επιστρέψουν και το ματς ολοκληρώθηκε υπέρ της Νις.

Τα γαλλικά media παρακολούθησαν αποσβολωμένα τα όσα πρωτοφανή για το δικό τους ποδόσφαιρο συνέβησαν στη Νίκαια. Η Equipe έκανε λόγο για μια αποχώρηση (της Μαρσέιγ) και ένα σκηνικό που «θα μείνει στην ιστορία».

Αυτά έχουν καταγραφεί και πλέον για την τύχη των πρωταγωνιστών θα αποφασίσει η πειθαρχική επιτροπή της Λίγκας. Τι χωρίζει, ωστόσο, ποδοσφαιρικά τη Νις από τη Μαρσέιγ; Είναι ένας… «Καυγάς στο Παλάτι» – από τον τίτλο του ομώνυμου ντοκιμαντέρ του Netflix – για τα όσα συνέβησαν στο Ντιτρόιτ το 2004 για το NBA όταν οι Πίστονς αντιμετώπιζαν τους Πέισερς και το ματς έμεινε στην ιστορία, αφού το… ξύλο που παίχτηκε ανάμεσα σε παίκτες και οπαδούς δεν είχε προηγούμενο.

https://twitter.com/gexmsvivi/status/1429540416899092482

Η κόντρα αυτή υπήρχε από παλιά, αλλά εντάθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι οπαδοί της Μαρσέιγ σιχαίνονται εκείνους της Νις. Και το αντίστροφο. Οι οπαδοί της Νις σιχαίνονται εκείνους της Μαρσέιγ.

Γι’ αυτό και η ατάκα του 20χρονου πρώην μπακ της Νις, Αλεξί Μποζετί, το 2014 στο RMC, έχει περάσει στην ιστορία και μνημονεύεται ακόμη: «Σιχαινόμαστε τη Μαρσέιγ, πιο πολύ απ’ ότι μας σιχαίνεται εκείνη».

Η Νις ιδρύθηκε το 1904, αλλά τα περισσότερα από τα 117 χρόνια της ιστορίας της τα πέρασε στη σκιά της Μαρσέιγ. «Δεν μιλούσαμε τόσο πολύ για το ντέρμπι αυτό παλαιότερα», τόνισε ο Φαμπρίς Αμπριέλ, ο οποίος έχει φορέσει τις φανέλες και των δύο ομάδων.

Το Classique παλαιότερα ήταν το Μαρσέιγ – Σεντ-Ετιέν, πιο πρόσφατα το Μαρσέιγ – Παρί. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και το Derby de la Mediterranée, το ντέρμπι δηλαδή της Μεσογείου. Το ντέρμπι της Μαρσέιγ με τη Νις. Μέχρι και το 2019 η μοναδική στιγμή που η σχέση των δύο ομάδων έφτασε στο σημείο βρασμού ήταν το 1954.

Ο τελικός του κυπέλλου (Coupe de France) εκείνης της σεζόν βρήκε τη Νίκαια να πανηγυρίζει. Οι Αετοί νίκησαν 2-1 τους Φωκαείς, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για γκολ τους που δεν κατακυρώθηκε.

Νεόπλουτοι εναντίον αδικημένων

Η σχέση των δύο ομάδων πήρε διαφορετική τροπή μετά από τη βρετανική απόβαση στη Νίκαια τον καλοκαίρι του 2019. O Τζιμ Ράτκλιφ αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Νις αντί 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ομάδα άρχισε να «ψηλώνει» και αυτό ενοχλούσε τη Μαρσέιγ, η οποία… έβραζε στο ζουμί της. Ο πραγματικός στόχος του 68χρονου δισεκατομμυριούχου Βρετανού – μόνιμου κάτοικου Μονακό – ήταν και είναι να κάνει τη Νις, μια νέα Παρί Σεν-Ζερμέν.

Οι αριθμοί δεν… λένε ψέματα. Οι τέσσερις πιο δαπανηρές προσθήκες της ομάδας έγιναν επί νέας ιδιοκτησίας. Ο Στανλί Νσοκί αποκτήθηκε από την Παρί αντί 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο Αλεξί Κλοντ-Μορίς από τη Λοριάν αντί 13 εκατομμυρίων ευρώ, ο Κάλβιν Στενγκς από την Άλκμααρ αντί 15 εκατομμυρίων ευρών, ο Κάσπερ Ντόλμπεργκ αντί 20,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό ενοχλούσε τη Μασσαλία. Οι οπαδοί της Μαρσέιγ έβλεπαν τη μικρή Νις να γιγαντώνεται οικονομικά. Αρκετό για να γιγαντωθεί και αγωνιστικά εντός της χώρας όπως αποδείχθηκε με την περίπτωση της Παρί Σεν-Ζερμέν.

Τη σεζόν 2019/20, η οποία δεν ολοκληρώθηκε καθώς στη Γαλλία αποφασίστηκε οριστική διακοπή λόγω κορονοϊού, η Μαρσέιγ σε 28 ματς τερμάτισε δεύτερη και η Νις πέμπτη.

Την περασμένη (2020/21), η Μαρσέιγ τερμάτισε πέμπτη και η Νις ένατη. Μπορεί οι Φωκαείς να μην αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν μπορούσαν και δεν μπορούν ακόμη να ανταγωνιστούν τη Νις.

Ο Πάμπλο Λονγκόρια από αθλητικός διευθυντής προήχθη σε πρόεδρος – έχει και τους δύο ρόλους – με μοναδική αποστολή τη χρηστή οικονομική πολιτική. Ενδεικτικό είναι ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα – από το 2019 μέχρι και σήμερα – μόνο μία προσθήκη της Μαρσέιγ φιγουράρει στο top-5 των πιο ακριβών. Η απόκτηση του Βραζιλιάνου μέσου, Ζέρζον, αυτό το καλοκαίρι από τη Φλαμένγκο αντί 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Μασσαλοί νιώθουν αδικημένοι, προδομένοι. Όχι από τη μοίρα τους, αλλά από την ίδια τη διοίκησή τους. Θεωρούν ότι δεν είναι αντάξια του μεγέθους της ομάδας. Βλέπουν την Παρί να εκτοξεύεται, τη Νις να ακολουθεί και τη Μαρσέιγ να παλεύει με τη «φανέλα» της και λιγότερους πόρους…

Και όσο ο γείτονας μεγαλώνει την αυλή του, η αποστροφή θα μεγαλώνει και το μίσος θα οξύνεται. Θα μεταφέρεται από τους οπαδούς στους παίκτες. Εντός ή και εκτός ορίων, όπως θλιβερά διαπιστώσαμε την Κυριακή

Πηγή: gazzetta.gr