Με καθυστέρηση ενός έτους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων άναψε το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) στο νέο εθνικό στάδιο του Τόκιο, που ήταν άδειο, δίχως χειροκροτήματα και φωνές, λόγω της απουσίας των φιλάθλων για τον κίνδυνο της εξάπλωσης των κρουσμάτων της covid-19.
Πάνω από 40 υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις υποδέχονται πάνω από 11.000 αθλητές και αθλήτριες από 206 χώρες για να συμμετάσχουν στα 339 αγωνίσματα των 33 αθλημάτων της διοργάνωσης.
Η τελετή έναρξης ήταν αυτό που περιμέναμε: προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα και, όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι Ιάπωνες διοργανωτές, «πιο απλή» από τις προηγούμενες διοργανώσεις, προκειμένου να μείνουν «εναρμονισμένοι με την παγκόσμια κατάσταση στο χώρο της υγείας».
Η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020 υποστήριξε ότι η Τελετή Έναρξης αποτέλεσε «μια στιγμή ενσυναίσθησης για να εκφράσει ο κόσμος του αθλητισμού την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό του για όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, στην καταπολέμηση της πανδημίας».
Ένα μικρό μέρος της τελετής ήταν επίσης αφιερωμένο στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι του 2011 που οδήγησαν στην καταστροφή της Φουκουσίμα και άφησαν πίσω τους σχεδόν 19.000 νεκρούς.
Στο στάδιο βρέθηκε ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο, όπως και η Τζιλ Μπάιντεν, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στο Τόκιο. Στο στάδιο βρέθηκαν επίσης περίπου 1.000 VIP καλεσμένοι με πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα ασφαλείας για όλους.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται από 83 αθλητές και αθλήτριες, που, όπως πάντα, παρέλασαν πρώτοι, με σημαιοφόρους την Άννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια.
O Λευτέρης Πετρούνιας δήλωσε πως: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή, αυτό που ονειρεύεται από μικρό παιδί, να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες δηλαδή και να μπει πρώτος στο Στάδιο κρατώντας την ελληνική σημαία και επίσης μαζί με μία αθλήτρια, την τρομερή Αννα Κορακάκη σε κάτι καινούργιο για τον παγκόσμιο αθλητισμό με τεράστιο συμβολισμό. Αισθάνομαι υπερήφανος και ελπίζω να φανώ αντάξιος αυτής της σημαίας που με τόσο πάθος κράτησα, να φανώ αντάξιος με τα αποτελέσματα μου».
Από την πλευρά της η Αννα Κορακάκη είπε: «Ηταν ένα μοναδικό συναίσθημα και το μόνο δυσάρεστο ήταν ότι μπήκαμε σε ένα άδειο στάδιο χωρίς θεατές, ωστόσο κατανοούμε ότι αυτό ήταν για το καλό όλων. Χαρήκαμε πάρα πολύ που ήμασταν ασφαλείς και ελπίζω στην Ελλάδα όλοι να το απόλαυσαν όσο και εμείς και να ένιωσαν την ίδια υπερηφάνεια».
Ακολούθησε η ομάδα των προσφύγων κρατώντας τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια, μία, μία μπήκαν και οι υπόλοιπες χώρες με αλφαβητική σειρά, αλλά και σύμφωνα με το ιαπωνικό αλφάβητο.
Να σημειώσουμε ότι κάθε χώρα είχε δύο σημαιοφόρους, έναν άνδρα και μία γυναίκα, μετά από απόφαση της ΔΟΕ για λόγους ισότητας. Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι λόγω της κατάστασης με την πανδημία, κάποιες χώρες όπως η Βρετανία επέλεξαν να κατεβάσουν μικρό αριθμό αθλητών, ενώ άλλες χώρες έστειλαν στον στάδιο μόνο τους σημαιοφόρους, όπως η Αιθιοπία και η Βραζιλία.
Η Ναόμι Οσάκα τελευταία λαμπαδηδρόμος
Από τα χέρια της Ναόμι Οσάκα, άναψε ο Βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο. Η πρωταθλήτρια του τένις ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος και από τα δικά της χέρια η Ολυμπιακή Φλόγα, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν περίπου ενάμιση χρόνο από την Αρχαία Ολυμπία, άναψε το Βωμό που θα καίει για όλη τη διάρκεια των Αγώνων, ως την Κυριακή 8/8.
Η Φλόγα εισήλθε στο Ολυμπιακό Στάδιο στα χέρια δύο Ολυμπιονικών, του Τανταχίρο Νομούρα (χρυσό μετάλλιο στο τζούντο στους Αγώνες του 1996, του 2000 και του 2004) και της Σαόρι Γιοσίντα (τρία χρυσά μετάλλια στην πάλη, το 2004, το 2008 και το 2012, καθώς και ένα ασημένιο το 2016). Εκείνοι την παρέδωσαν σε τρεις θρύλους του ιαπωνικού μπέιζμπολ, τον Σιγκέο Ναγκασίμα, τον Σανταχάρου Οχ και τον Χιντέκι Ματσούι, κι από κει η Φλόγα πέρασε στα χέρια ενός γιατρού και μίας νοσοκόμας, σε μία συμβολική κίνηση ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη κατά της πανδημίας. Ακολούθησε η Γουακάκο Τσουτσίντα, μία αθλήτρια που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Τόκιο τον επόμενο μήνα.
Η Τσουτσίντα μετέφερε τη Φλόγα στο κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου, όπου την παρέλαβαν έξι παιδιά προερχόμενα από τις Περιφέρειες Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα. Είναι οι περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε το 2011. Τα παιδιά κράτησαν για λίγο το καθένα την Ολυμπιακή Φλόγα και την παρέδωσαν στη Ναόμι Οσάκα, ίσως την πλέον αναγνωρίσιμη παγκοσμίως αθλήτρια της Ιαπωνίας. Η 23χρονη τενίστρια ανέβηκε αργά-αργά τα σκαλιά προς τον Βωμό, ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσα από μία σφαίρα, και μεταλαμπάδευσε το φως της Ιερής Φλόγας, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη των πιο παράξενων Ολυμπιακών Αγώνων της ιστορίας.