Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών γύρω από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μετά την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς 12 συλλόγων με ισχυρό brandname να προχωρήσουν στη δημιουργία κλειστής Λίγκας. Η εξέλιξη αυτή ναι μεν δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά δεν ήταν και πολλοί εκείνοι που θεωρούσαν ότι το σχέδιο αυτό δεν αποτελούσε μοχλό πίεσης προς την UEFA για να βάλουν περισσότερα στα ήδη πλούσια ταμεία τους.
Αυτό που το απόγευμα της Κυριακής (18/04) κυκλοφόρησε ως έντονη φημολογία, τελικά επιβεβαιώθηκε μετά τα μεσάνυχτα και έτσι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ έκαναν γνωστή τη διακήρυξη δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League, δείχνονταν ότι είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στον σχεδιασμό τους.
Το κείμενο της διακήρυξης του νέου θεσμού αναφέρει:
«12 από τα ηγετικά clubs της Ευρώπης συναντήθηκαν και συμφώνησαν στην καθιέρωση μίας νέας διοργάνωσης, η οποία θα λαμβάνει χώρα στο μέσο της εβδομάδας, της Super League και η οποία θα κυβερνάται από τα ιδρυτικά μέλη της. Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ είναι τα ιδρυτικά μέλη και αναμένονται ακόμα τρεις σύλλογοι να προστεθούν σε αυτά τα μέλη, με τη διοργάνωση να ξεκινάει το συντομότερο δυνατό.
Τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη FIFA και την UEFA, ώστε να δημιουργηθούν οι συνεργασίες που θα συμβάλουν για το καλό της νέας δομής, αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Η εν λόγω δημιουργία καθιερώνεται σε μία εποχή, κατά την οποία η πανδημία επιτάχυνε τις συνέπειες της αστάθειας του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου. Για τα επόμενα χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη έχουν ως στόχο τη βελτίωση και τη μεταβολή της διοργάνωσης, ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και οι κορυφαίοι παίκτες να μπορούν να ανταγωνίζονται σε σταθερή βάση».
Το Format της νέα διοργάνωσης
20 συμμετέχουσες ομάδες μαζί με τα 15 ιδρυτικά μέλη και μηχανισμό πρόκρισης για πέντε ακόμη ομάδες κάθε χρόνο, με βάση τα επιτεύγματα την προηγούμενη χρονιά.
Μεσοβδόμαδα ματς με όλες τις συμμετέχουσες ομάδες να συνεχίζουν να παίζουν στα αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα, σεβόμενοι το εγχώριο καλεντάρι που είναι και η καρδιά του παιχνιδιού.
Ξεκίνημα τον Αύγουστο, με τις 20 ομάδες να χωρίζονται σε δύο γκρουπ των 10, για να παίξουν εντός κι εκτός έδρας ματς. Οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται αυτόματα για τα προημιτελικά. Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 4η και 5η θέση θα παίξουν σε playoffs δύο ματς για τις εναπομείνασες θέσεις των προημιτελικών.
Τα νοκ-άουτ θα συνεχιστούν μέχρι τον τελικό του Μαΐου, ο οποίος θα είναι μονό ματς και θα διεξαχθεί σε ουδέτερο έδαφος.
To συντομότερο δυνατό θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, «με γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος», όπως αναφέρθηκε..
Η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση και στήριξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται σε συνάρτηση με τα έσοδα. Αυτές οι πληρωμές αλληλεγγύης θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από αυτές των τρεχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.
Επιπλέον, η διοργάνωση θα χτιστεί πάνω σε βιώσιμα οικονομικά θεμέλια με όλα τα ιδρυτικά club να προσυπογράφουν σε ένα πλαίσιο δαπανών. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ, μόνο για να υποστηρίξουν τα επενδυτικά πλάνα για τις υποδομές τους και να καλύψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.
Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ και πρώτος πρόεδρος της Super League, εξήγησε: «Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που αξίζει στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4.000.000.000 οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους».
Για αντιπρόεδροι προορίζονται οι Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους, Τζόελ Γκλέιζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
«Ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες του ποδοσφαίρου»
Μάλιστα, παρά τις έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των οπαδών τους, οι ομάδες που προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση, δεν δείχνουν πως θα κάνουν πίσω. Άλλωστε, η δημιουργία της κλειστής Λίγκας θα φέρει πολλά περισσότερα έσοδα και το ποδόσφαιρο -καλώς ή κακώς- με τη σύγχρονη μορφή του κινείται γύρω από το χρήμα.
Ενδεικτικές είναι οι επίσημες θέσεις των Πέρεθ και Ανιέλι.
«Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που δικαιούται στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες του», είπε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διοίκησης της Γιουβέντους, είπε: «Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια φιλάθλους από όλη την υφήλιο και 99 ευρωπαϊκά τρόπαια. Μαζί έχουμε έρθει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να μεταμορφωθούν, βάζοντας το παιχνίδι που αγαπάμε σε βιώσιμη τροχιά για το μέλλον, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική αλληλεγγύη και δίνοντας στους φιλάθλους και στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μία κανονική ροή σημαντικών αγώνων, που θα θρέψουν το πάθος τους για το παιχνίδι, όσο τους προσφέρουμε ινδάλματα».
Η UEFA απειλεί με κυρώσεις
Όσο για την UEFA, φαίνεται πως σκοπεύει να πάει στα άκρα την «ανταρσία» των ομάδων που θα συμμετέχουν στην κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα. Πέρα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία καταστρώνει τα πλάνα της διά της νομικούς οδού, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Gazzetta dello Sport, η νομική υπηρεσία της UEFA ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή 50 εκατ. ευρώ εναντίον των ομάδων που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το νέο πρωτάθλημα.
Πιο διαλλακτική η FIFA, παρά τις αντιρρήσεις της
Από την πλευρά της, η FIFA εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας απορρίπτει τη δημιουργία ενός κλειστού πρωταθλήματος. Σε αντίθεση με την UEFA, ωστόσο, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία «καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές των έντονων συζητήσεων σε ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό το παιχνιδιού και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι».
Η ανακοίνωση της FIFA αναφέρει:
«Κατόπιν πολλών αιτημάτων από ΜΜΕ και όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, η FIFA επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι στέκεται άτεγκτη υπέρ της αλληλεγγύης στο ποδόσφαιρο και του μοντέλου αναλογικού διαμοιρασμού που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ως άθλημα, ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον η ανάπτυξη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι η βασική αποστολή της FIFA.
Κατά την άποψή μας και σύμφωνα με τα καταστατικά μας, κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση, είτε εθνική, τοπική ή παγκόσμια, πρέπει πάντα να αντανακλά τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της ανοιχτής συμμετοχής, της ακεραιότητας, της αναλογικής οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον, οι διοικητικοί φορείς του ποδοσφαίρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα, αθλητικά και διπλωματικά μέσα για να διασφαλίσουν ότι αυτά θα τηρηθούν. Με αυτό το υπόβαθρο, η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας “κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας”, εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές.
Η FIFA πάντα στέκεται υπέρ της ενότητας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές των έντονων συζητήσεων σε ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό το παιχνιδιού και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι. Η FIFA φυσικά θα κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να συνεισφέρει σε έναν εναρμονισμένο δρόμο προς τα εμπρός για το γενικό συμφέρον του ποδοσφαίρου».
Οι ομάδες που… αντιστέκονται, αλλά μπορεί να αλλάξουν στάση
Κάποιες από τις ομάδες που είχαν συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις, αντέδρασαν. Ο λόγος για την Μπάγερν Μονάχου και την Παρί Σεν Ζερμέν, που δεν υπέγραψαν το κείμενο, όπως και η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ωστόσο, φαίνεται πως οι Βαυαροί ίσως να αλλάξουν στάση.
Συγκεκριμένα, φέρονται να είναι μια από τις τρεις ομάδες που περιμένουν τα 12 ιδρυτικά στελέχη της ESL για να γίνουν πλέον 15 οι σύλλογοι της νέας διοργάνωσης.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα από την Αγγλία, μαζί με τις Λειψία και Πόρτο, αναμένεται να γίνουν οι τρεις ομάδες τις οποίες ανέφεραν οι υπόλοιπες 12 στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας για τη συμφωνία τους περί της δημιουργίας της European Super League.
Ωστόσο, αυτό μένει να φανεί και με επίσημο τρόπο. Όσο για τους Παριζιάνους, δείχνουν εξ αρχής αρνητικοί στο να συμμετάσχουν σε μια τέτοια «ανταρσία».
Οι οπαδοί… στα κάγκελα
Ξεκάθαρη θέση κατά της απόφασης των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ να αποσχιστούν από την UEFA δημιουργώντας μαζί με άλλα «μεγαθήρια» τη δική τους ευρωπαϊκή Super League τάσσονται οι οπαδοί των αγγλικών ομάδων.
Με ανακοινώσεις τους μιλούν για προδοσία των αρχών του ποδοσφαίρου και αδιαφορία για τη γνώμη του κόσμου, προαναγγέλλοντας ακόμη και μαζικές αντιδράσεις. Όπως φαίνεται, έχουν να παιχτούν πολλά ακόμη επεισόδια σε αυτό το σίριαλ, με τον κόσμο να είναι ο βασικός «αιμοδότης» του ποδοσφαίρου. Και σε περίπτωση που αυτός θέλει να προχωρήσει σε μποϊκοτάζ, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.