Μπορεί οι ιαπωνικές Αρχές να επιμένουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς πρόβλημα, αλλά οι γιατροί της χώρας έχουν αντίθετη άποψη λόγω κορονοϊού.
Περίπου τέσσερις μήνες πριν την τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και με τη λαμπαδηδρομία σε εξέλιξη έχοντας επιστρατεύσει 10.000 δρομείς για να διασχίσουν την Ιαπωνία, οι διοργανωτές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνουν αποφασισμένοι και σίγουροι για την τέλεση τους, όχι όμως και οι ιατροί, οι οποίοι μόνο πεπεισμένοι δεν είναι για την αποσόβηση του κινδύνου του κορονοϊού.
«Είναι καλύτερο να μην διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω των σημαντικών κινδύνων», δήλωσε ο Δρ Νόριο Σουγκάγια, εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες στο Νοσοκομείο Κεϊνού στη Γιοκοχάμα, προσθέτοντας: «Οι κίνδυνοι είναι υψηλοί στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνία είναι επικίνδυνη και δεν είναι ένα ασφαλές μέρος».
Ο Σουγκάγια εκτιμά ότι ο εμβολιασμός του 50-70% του κοινού πρέπει να είναι «βασική προϋπόθεση» για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, σενάριο που θεωρείται απίθανο τη δεδομένη στιγμή, λόγω της καθυστερημένης διάθεσης εμβολίων στην Ιαπωνία.
Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής και όλοι είναι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κοινού δεν θα έχει περάσει τη διαδικασία όταν ανοίξουν αυλαία οι Ολυμπιακοί Αγώνες στις 23 Ιουλίου.
«Δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί θα εισέλθουν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι προκλήσεις θα είναι τεράστιες», κατέληξε ο Σουγκάγια.
Τι γίνεται με τα κρούσματα κορονοϊού
Η ιαπωνική κυβέρνηση και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών έχουν δηλώσει ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελεί προϋπόθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ενθαρρύνει τους 15.400 αθλητές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων να έχουν εμβολιαστεί πριν το ταξίδι τους στην Ιαπωνία.
Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19 στην Ιαπωνία είναι περίπου 9.000 – πολύ λιγότεροι από πολλές χώρες – αλλά ο Σουγκάγια υπενθύμισε ότι ο αριθμός είναι από τους υψηλότερους στην Ασία.
Τα νοσοκομειακά συστήματα ασφυκτιούν, ειδικά σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως το Τόκιο.
Η Ιαπωνία δεν προώθησε ποτέ τις δοκιμές PCR, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ελάχιστοι μηχανισμοί για την πρόληψη των συσσωματωμάτων λοίμωξης. Δεν υπήρξε εθνικό lockdown, αλλά η κυβέρνηση εξέδωσε περιοδικά μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», προτρέποντας τους ανθρώπους να εργαστούν από το σπίτι.
Ο Δρ Τόσιο Νακαγκάβα, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ιατρικής Ένωσης της χώρας, εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για αυτό που ονόμασε «ριμπάουντ» των κρουσμάτων κορονοϊού, ζητώντας προληπτικά μέτρα.
Οι Ταϊσούκε Νακάτα και Ναϊσούκε Φούτζι, καθηγητές οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, πραγματοποίησαν προβολές για την εξάπλωση του κορονοϊού, προσαρμόζοντας ένα τυπικό επιδημιολογικό μοντέλο και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική δραστηριότητα όπως μετράται από τα δεδομένα του ΑΕΠ και της κινητικότητας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, τα καθημερινά κρούσματα κορονοϊού στο Τόκιο θα είναι περισσότερα από 1.000 μέχρι τον Μάιο και θα κορυφωθούν τον Ιούλιο, ακριβώς τη στιγμή που θα αρχίζουν οι Ολυμπιακοί.
Αυτό είναι ένα «αισιόδοξο» σενάριο που προϋποθέτει ότι τα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν σταδιακά μέχρι τότε.
Το άλλο πιθανό σενάριο είναι η κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς αυξάνονται τα καθημερινά κρούσματα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν εν μέσω μιας «έκτακτης ανάγκης».
Οι καθηγητές αρνήθηκαν να τοποθετηθούν άμεσα σχετικά με το αν πρέπει να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Παρά τις προειδοποιήσεις, η ιαπωνική κυβέρνηση και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο παραμένουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στους Αγώνες. Το Τόκιο έχει ξοδέψει 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά αρκετοί κυβερνητικοί έλεγχοι λένε ότι το ποσό αυτό μπορεί να είναι διπλάσιο, ενώ όλα εκτός από τα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια είναι δημόσιο χρήμα. Ο κύριος οδηγός των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η ΔΟΕ, η οποία αντλεί σχεδόν το 75% των εσόδων της από δικαιώματα μετάδοσης.
Ωστόσο, η δήλωση που ξεχώρισε και ξεσήκωσε αντιδράσεις είναι αυτή του πρώην Ιάπωνα νομοθέτη, Τάρο Γιαμαμότο, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα δεν είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει καμία εισροή ανθρώπων από το εξωτερικό.
«Αν η Ιαπωνία δεν μπορέσει να προστατεύσει τους δικούς της ανθρώπους, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα προστατεύσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το να επιμένεις ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν είναι απλώς τρελό», ήταν τα λόγια του.