Το βράδυ της Παρασκευής (5/2, 21:00) στο ΣΕΦ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, θα προσφέρουν στο φίλαθλο κοινό της Ευρώπης υψηλό θέαμα και δυνατές συγκινήσεις, όπως μόνο ένα ελληνικό ντέρμπι «αιωνίων» μπορεί! Αυτή θα είναι η 19η φορά στην Ιστορία που η «μητέρα των μαχών» στην Ελλάδα θα λάβει χώρα σε επίπεδο Ευρώπης.

Σε αυτά τα 18 παιχνίδια, νικητής έχει αναδειχθεί τις 12 φορές ο Ολυμπιακός και τις 6 ο Παναθηναϊκός. Οι τρεις «μάχες» ήταν σε ημιτελικό φάιναλ φορ (1994 Τελ Αβίβ, 1995 Σαραγόσα και 2009 Βερολίνο), με τους «ερυθρόλευκους» να φτάνουν στον τελικό στα πρώτα δύο, χωρίς όμως να σηκώνουν το τρόπαιο, και τους «πράσινους» στο τρίτο, όταν στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για 5η από τις 6 φορές στην Ιστορία τους, στο Βερολίνο το 2009.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) τέσσερις φορές έχει «δραπετεύσει» ο Ολυμπιακός από την έδρα του Παναθηναϊκού, σε ευρωπαϊκή «μητέρα των μαχών». Η τελευταία φορά ήταν τη φετινή σεζόν, στον πρώτο γύρο και συγκεκριμένα στις 9 Οκτωβρίου 2020, όταν οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν στο ΟΑΚΑ με 71-78, για τη 2η αγωνιστική, χάρη σε 17 πόντους του Γιώργου Πρίντεζη. Μία μόνο φορά… χαμογέλασαν οι «πράσινοι» μέσα στο ΣΕΦ στη Euroleague! Στις 10 Νοεμβρίου 2017 νικώντας με 62-70, για την 6η αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Θα καταφέρει άραγε ο Παναθηναϊκός να το πετύχει για δεύτερη φορά στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Euroleague, στο πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της προπονητικής καριέρας του Όντεντ Κάτας;

Πριν από την τελευταία «μητέρα των μαχών» στο ΟΑΚΑ στις 9 Οκτωβρίου 2020, οι δύο «αιώνιοι» είχαν συναντηθεί στο ΣΕΦ στις 3 Μαρτίου 2020, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί 81-78 του Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Euroleague. Η επόμενη (28η) αγωνιστική ήταν και η τελευταία, καθώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η αγωνιστική δραστηριότητα ανεστάλη, χωρίς την ανάδειξη πρωταθλητή για τη σεζόν 2019-20. Στον πρώτο γύρο της Α΄ φάσης της Euroleague πέρυσι (2019-20), ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει με 99-93 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, στις 6 Δεκεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής. Στις τέσσερις τελευταίες ευρωπαϊκές συναντήσεις τους νικά ο γηπεδούχος, ενώ η τελευταία φορά που ένας εκ των δύο πέρασε από την έδρα του αντιπάλου, ήταν τον Μάρτιο του 2018, με τον Πρίντεζη να πετυχαίνει το νικητήριο καλάθι στο ΟΑΚΑ από ασίστ του Βασίλη Σπανούλη.

Τα τέσσερα «διπλά» του Ολυμπιακού: Η πρώτη φορά ήταν στις 27 Μαρτίου 1997, όταν η ομάδα του Πειραιά νίκησε στο «σπίτι» του τον Παναθηναϊκό με 49-69 για την 4η φάση. Η δεύτερη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού σε ευρωπαϊκή «μητέρα των μαχών» καταγράφηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016 (77-79), στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της πρώτης φάσης. Η τρίτη ήταν στις 2 Μαρτίου (85-87 παρ.), για την 24η αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Η τέταρτη και τελευταία φορά που έφυγε νικητής ο Ολυμπιακός από την έδρα των «πρασίνων» σημειώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020 (71-78) για τη 2η αγωνιστική.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει όλες τις εκφάνσεις της ζωής και από αυτό δεν εξαιρείται ο αθλητισμός και δη το μπάσκετ. Και στο δεύτερο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν 2020-21, όπως και στο πρώτο, η ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ… δεν θα θυμίζει σε τίποτα, όσα ήξεραν οι φίλαθλοι μέχρι πέρυσι. Απομένει να φανεί πως θα επηρεάσει τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα και τους παίκτες του Όντεντ Κάτας η απουσία των οπαδών της γηπεδούχου ομάδας και η «παγωμένη» ατμόσφαιρα στο κλειστό του Νέου Φαλήρου.

Αυτή θα είναι και η δεύτερη φορά φέτος που θα «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, αφού οι «ερυθρόλευκοι», για δεύτερη διαδοχική σεζόν δεν αγωνίζονται στο πρώτο τη τάξει ελληνικό πρωτάθλημα, την Basket League.

Σε επίπεδο προπονητών, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα κοουτσάρει για 5η φορά στην καριέρα του σε ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων». Οι δύο πρώτες φορές σημειώθηκαν τη σεζόν 2013-14, την επομένη δηλαδή της κατάκτησης του τίτλου στο Λονδίνο (2013), με προπονητή τον ίδιο! Εξάλλου, ο Μπαρτζώκας έχει γράψει το όνομά του με… χρυσά γράμματα στην Ιστορία της Euroleague, ως ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που κατακτά τον τίτλο. Μάλιστα, το πέτυχε και στη “rookie” χρονιά του στη Euroleague, χαρίζοντας “bak to back” τίτλους στους «ερυθρόλευκους», καθώς είχε προηγηθεί ο τίτλος στην Κωνσταντινούπολη το 2012, με προπονητή, όμως τον Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Στο πρώτο, λοιπόν ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» της καριέρας του Γιώργου Μπαρτζώκα, στις 20 Φεβρουαρίου 2014, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε μ 66-62 από τον Παναθηναϊκό, στο ΟΑΚΑ για την 7η αγωνιστική της φάσης των «16». Πριν συμπληρωθούν δύο μήνες, στις 14 Απριλίου 2014, ο Μπαρτζώκας οδήγησε σε νίκη τον Ολυμπιακό, με 68-65, επί των «πρασίνων», στο ΣΕΦ, για την 14η αγωνιστική της φάσης των «16». Η τρίτη φορά ήταν στις 3 Μαρτίου 2020, για την 27η αγωνιστική της κανονικής περιόδου, όταν ο Ολυμπιακός επικράτησε με 81-78, στο ΣΕΦ. Και η 4η στον πρώτο γύρο, στο ΟΑΚΑ, φέτος (71-78 υπέρ του Ολυμπιακού). Ο Μπαρτζώκας δηλαδή έχει επισκεφτεί δύο φορές το ΟΑΚΑ ως προπονητής του Ολυμπιακού στη Euroleague και μετρά 1 νίκη – 1 ήττα, ενώ στα δύο ευρωπαϊκά ντέρμπι στο ΣΕΦ έχει αναδειχτεί νικητής. Στόχος του Μπαρτζώκα είναι η 3η νίκη της καριέρας του επί του Παναθηναϊκού, στη Euroleague, ως προπονητής του Ολυμπιακού μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Όσο για τον τεχνικό του Παναθηναϊκού, Όντεντ Κάτας; Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται όρθιος, ως πρώτος προπονητής, των «πρασίνων» κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά έχει πολλές αναμνήσεις από «ντέρμπι αιωνίων» τη διετία που ήταν παίκτης του Παναθηναϊκού (1999-2001). Στην πρώτη «μάχη» της φετινής σεζόν, στο ΟΑΚΑ, τεχνικός των «πρασίνων» ήταν ο Γιώργος Βόβορας, με την πρώτη φορά του να συνδυάζεται με εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού.