Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γυναικείας ομάδας βόλεϊ της Ισπανίας πέτυχε δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια επί της Εθνικής Ελλάδας για την 4η αγωνιστική του Ευρωπαϊκού Λιγκ, στους αγώνες που έγιναν επί ισπανικού εδάφους.

Στο δεύτερο παιχνίδι που έγινε στο Αλκοκρόν, η Ισπανία, εκμεταλλευόμενη και τα ελληνικά λάθη, πήρε τη νίκη με 3-0 σετ, κάνοντας έτσι το «δύο στα δύο».

Η Ισπανία είχε επικρατήσει, με 3-1 σετ, και στο παιχνίδι της Παρασκευής.

Στο α’ σετ, η Ελλάδα είχε το προβάδισμα συνεχώς μέχρι το 18-19. Ηταν 12 φορές μπροστά με τρεις πόντους και μία με τέσσερις.

Δεν μπόρεσε όμως να πάρει και το σετ. Ο Καλμαζίδης χρησιμοποίησε και πήρε πόντους από τη Γιώτη που δεν είχε παίξει καθόλου στο πρώτο παιχνίδι λόγω του τραυματισμού που είχε στον αντίχειρα.

Σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, στις αλλαγές του ομοσπονδιακού τεχνικού, ήταν και η χρησιμοποίηση της Γενιτσαρίδη. Από το 19-19 και μετά, το παιχνίδι πήγε πόντο-πόντο μέχρι το τέλος και η Ισπανία κάνοντας λιγότερα λάθη στις κρίσιμες επιθέσεις το κέρδισε με άσο της αρχηγού της, της Γκονζάλεθ.

Στο β’ σετ, η Εθνική έχασε εντελώς τον ρυθμό της από τον 15-14 και μετά.

Η Ισπανία έκανε ένα σερί 5-0 και πήγε το σκορ στο 20-14, εκμεταλλευόμενη και τα ελληνικά λάθη που ήταν τρία σε εκείνο το διάστημα και συνολικά έξι στο δεύτερο σετ.

Ο Καλμαζίδης πέρασε για πρώτη φορά στο παιχνίδι την Χαντάβα (στο 18-14), άλλαξε πασαδόρο (είσοδος Παπαφωτίου), η Ισπανία πάντως είχε βρει ρυθμό και διευρύνοντας το σερί της (από το 15-14 και μετά) σε 10-2 πήρε πολύ εύκολα το σετ με 25-16.

Στο τρίτο σετ η Εθνική προσπάθησε για τη μεγάλη ανατροπή, μιας και βρέθηκε πίσω στο σκορ, χωρίς όμως να καταφέρει στο τέλος να χαμογελάσει. Εβγαλε όμως τρομερό πάθος παρά το γεγονός ότι (και πάλι) τα δικά της λάθη ήταν αυτά που την έφεραν με την πλάτη στον τοίχο καθώς η απόδοση δεν ήταν καθόλου καλή στα 2/3 του σετ.

Χαρακτηριστικό ότι το σκορ είχε φτάσει μέχρι το 14-4 και το 17-10. Κάπου εκεί ξεκίνησε και η αντεπίθεση της ελληνικής ομάδας με τη Χαντάβα να παίρνει κρίσιμους πόντους.

Η Εθνική έφτασε σε απόσταση ενός πόντου, στο 20-19, σε εκείνο το σημείο η απόφαση του Ελβετού διαιτητή, Στεφάν Γκριντέρ να δώσει μπλοκ άουτ έφερε αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά και το σκορ έγινε 21-19 υπέρ της Ισπανίας.

Η Εθνική κυνήγησε πάλι το σκορ, έφτασε πάλι στον πόντο (23-22 με μπλοκ της Κωνσταντινίδου), οι Ισπανίδες όμως με τους πόντους της Γκονζάλεθ και της Κογιάρ, πήραν το σετ με 25-22 και το παιχνίδι με 3-0.
Τα σετ: 25-22, 25-16, 25-22

Ισπανία (Σαουρίν): Κοράλ 1 (1 άσο), Σάντσεζ 10 (8/15 επ., 2 μπλοκ, 85% υπ. – 77% άριστες), Κάρο 5 (4/10 επ., 1 μπλοκ), Γκονζάλεθ 5 (4/27 επ., 1 μπλοκ, 76% υπ. – 40% άριστες), Κογιάρ 7 (6/15 επ., 1 μπλοκ), Σεγκούρα 8 (6/31 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Ροντρίγκεθ –λ (67% υπ. – 50% άριστες) / Κόστα 2 (1/1 επ., 1 άσο), Ντελγκάδο 2 (1/7 επ., 1 άσο), Πορτέρο 2 (2 άσοι), Ουνθούε

Ελλάδα (Καλμαζίδης): Χριστοδούλου 2 (1/1 επ., 1 άσο), Κιόση 9 (7/40 επ., 1 μπλοκ), Λαμπρούση 3 (1/9 επ., 2 μπλοκ), Διώτη 5 (2/12 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ, 80% υπ. – 35% άριστες), Γενιτσαρίδη 2 (1/16 επ., 1 άσο, 62% υπ. – 31% άριστες), Γιώτα 7 (6/13 επ., 1 μπλοκ), Αρτακιανού –λ (57% υπ. – 43% άριστες) / Παπαφωτίου, Χαντάβα 7 (6/9 επ., 1 άσο, 64% υπ. – 45% άριστες), Κωνσταντινίδου 1 (1 μπλοκ), Λαμπρινίδου 2 (2/5 επ.)

Ο Γιάννης Καλμαζίδης στάθηκε στα πολλά λάθη που έκανε η Ελλάδα στο παιχνίδι.

«Ημασταν κακοί σήμερα. Ενώ ξεκινήσαμε σχετικά καλά το παιχνίδι και ελέγχαμε τον δικό τους ρυθμό, για μία ακόμη φορά αυτό που μας προβλημάτισε ήταν το πώς πήγε το δικό μας παιχνίδι και όχι του αντιπάλου», είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός και συμπλήρωσε:

«Κάναμε αρκετά λάθη, ειδικά στην επίθεση και στο σερβίς και δύσκολα μπορώ να πω ότι ήμασταν καλοί σε κάτι σήμερα. Ισως, στην άμυνα και στο μπλοκ, εκεί ναι, τα ποσοστά μας ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά δεν αρκεί αυτό. Μετά, θα πρέπει να τελειώνεις και τις επιθέσεις».

Από τη μεριά του, ο προπονητής της ισπανικής ομάδας, Πασκουάλ Σαουρίν, έκανε μια σύγκριση των δύο παιχνιδιών που έγιναν επί ισπανικού εδάφους.

«Σήμερα, στο δεύτερο παιχνίδι, κάναμε λιγότερα λάθη από ό,τι στο πρώτο και η Ελλάδα έκανε περισσότερα. Αυτή νομίζω ότι ήταν και η διαφορά και αυτό που μας έδωσε και τη νίκη, όπως και το γεγονός ότι το δικό μας σερβίς ήταν σε καλύτερα επίπεδα από της Ελλάδας. Είμαι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις και τη νίκη».

Η Εύα Χαντάβα είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αν παίζαμε σε όλο το παιχνίδι όπως παίξαμε στο τρίτο σετ, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι στα δύο παιχνίδια στην Ισπανία δεν δείξαμε τόσο μεγάλη ανταγωνιστικότητα όπως σε αυτά που είχαν προηγηθεί στην Ελλάδα, τώρα όμως θέλουμε να πάρουμε “εκδίκηση” από τις Ισπανίδες στα παιχνίδια στο Ρέντη».

Η Χαντάβα πρόσθεσε: «Ελπίζω να δείξουμε καλύτερο πρόσωπο και να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι φυσικά να πάρουμε τη νίκη».

Η Κατερίνα Γιώτα ξεπέρασε το πρόβλημα στον δεξιό αντίχειρα που την είχε κρατήσει εκτός δράσης στο πρώτο παιχνίδι επί ισπανικού εδάφους.

«Κάναμε κακή εμφάνιση. Θα προσπαθήσουμε να το αφήσουμε πίσω μας, να διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε και να βγάλουμε τα καλά στοιχεία που έχουμε στο παιχνίδι μας, στους αγώνες που ακολουθούν στην Ελλάδα», είπε μετά το τέλος του αγώνα.