Οι «πράσινοι» συμπλήρωσαν ήδη τέσσερα παιχνίδια στην εφετινή σεζόν και τα πρώτα συμπεράσματα, πέρα από τις ισάριθμες νίκες (μία σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και δύο στην Ευρωλίγκα), καταδεικνύουν το πόσο αυξημένες θα είναι οι ευθύνες του Ντρου Νίκολας στην διαδρομή της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Ο 29χρονος Αμερικανός σούτινγκ-γκαρντ, που φέτος αναγκαστικά θα φορέσει πολύ πιο συχνά και τον μανδύα του δημιουργού, είναι ο πρώτος σκόρερ του “τριφυλλιού” με μ.ο. 12,5 πόντους, 2,2 ασίστ και 50% στα τρίποντα (13/26) σε τέσσερις αγώνες. Στο μέχρι στιγμής, πιο σημαντικό τεστ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο “Drew”, ήταν ο άνθρωπος που έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στη σπουδαία νίκη (74-60) του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ένα αποτέλεσμα που έδωσε στους πρωταθλητές προβάδισμα στην μάχη της πρωτιάς του 4ου ομίλου της Ευρωλίγκα.

Ο Νίκολας, όμως, έκλεψε την παράσταση για την ευκολία με την οποία παραμένει και φέτος “ζεστός” πίσω από την γραμμή του τριπόντου. Την ώρα που οι περισσότεροι σουτέρ προσπαθούν να συνηθίσουν τη νέα απόσταση της γραμμής του τριπόντου, που από τα 6,25 μεταφέρθηκε στα 6,75, για τον πρωταθλητή του ΝCAA με το Μέριλαντ, ισχύει απλά το… σαν να μην πέρασε μία μέρα! Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, ο “Ντρου” “έσταξε” μέσα στο καλάθι τέσσερα από τα πέντε τρίποντα που επιχείρησε, ενώ για την τελευταία εύστοχη “βόμβα” του, “σηκώθηκε” σχεδόν από το… σπίτι του! Μετά το παιχνίδι, ο Αμερικανός γκαρντ που φέτος φοράει για τρίτη συνεχή χρονιά την “πράσινη” φανέλα, μίλησε στο gazzetta.gr για το νέο του ρόλο στην ομάδα αλλά και για την απίστευτη ικανότητά του στο μακρινό σουτ…

– Πως είδες το παιχνίδι;

«Αναμφίβολα, ήταν ένα πολύ δύσκολο ματς… Ξέραμε ότι η ΤΣΣΚΑ θα επιχειρήσει από την αρχή να επιβάλλει το δικό της στυλ παιχνιδιού, να “τρέξει” τα συστήματά της και να είναι αποτελεσματική σε άμυνα κι επίθεση στο μισό γήπεδο… Στο πρώτο μέρος, δυσκολευτήκαμε να αντισταθούμε, αλλά στο 2ο μέρος βρήκαμε τις λύσεις, πετύχαμε εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό κι… ανοίξαμε το παιχνίδι! Σιγά-σιγά καταφέραμε να “χτίσουμε” μία διαφορά και στο τέλος νικήσαμε με αυτό το +14 (σ.σ.: 74-60), το οποίο δεν αποκλείεται να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο στις ενδεχόμενες ισοβαθμίες του ομίλου…»

– Περιμένατε μία τέτοια διαφορά;

«Σε καμία περίπτωση, άλλωστε η μορφή του αγώνα στο πρώτος μέρος δεν άφηνε περιθώρια για τόσο αισιόδοξες σκέψεις… Όμως, από τη στιγμή που αρχίσαμε να ξεφεύγουμε στο σκορ, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε το momentum και να επιχειρήσουμε να ξεφύγουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά… Ξέρουμε ότι στη Μόσχα μας περιμένει ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι και αυτό το +14, για την ώρα, μας παρέχει μία κάποια ασφάλεια…»

– Πως κρίνεις την εφετινή ΤΣΣΚΑ;

«Νομίζω ότι δεν έχει μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρυσι, αφού ο βασικός κορμός παικτών παρέμεινε αναλλοίωτος… Θα χρειαστεί, ωστόσο, λίγο χρόνο για να αφομοιώσει τη φιλοσοφία του νέου προπονητή και να εντάξει πλήρως στο παιχνίδι της τον Γκόρντον που αναμένεται να είναι ένας σημαντικός παίκτης για την ομάδα της. Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά το ρόστερ, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για εξαιρετική ομάδα, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην φάση της μετάβαση από την περυσινή στην εφετινή φιλοσοφία…»

– Η αποχώρηση των Σπανούλη και Γιασικεβίτσιους και η μη αντικατάστασή τους, είναι σαφές ότι αύξησε αρκετά το βάρος που θα επωμιστεί στην εφετινή σεζόν… Έχει αλλάξει ο εφετινός ρόλος σου στην ομάδα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές;

«Εκ των πραγμάτων, έχω περισσότερες ευθύνες και ο ρόλος μου είναι λίγο διαφορετικός. Τα δύο πρώτα μου χρόνια στην ομάδα δεν είχα τόσο πολύ στο μυαλό μου να δημιουργώ καταστάσεις για τους συμπαίκτες μου και να εφαρμόζω τόσο συχνά το pick’n’roll και τις περισσότερες φορές βρισκόμουν στις γωνίες και γινόμουν αποδέκτης της τελικής πάσας για να επιχειρήσω το ελεύθερο σουτ. Φέτος έχω περισσότερη ώρα την μπάλα στα χέρια μου και ο ρόλος μου είναι πιο πολυσύνθετος. Γι’ αυτό οφείλω να βελτιώνομαι καθημερινά…»

– Πόσο δύσκολος είναι ο συνδυασμός του δημιουργού και του σκόρερ;

«Χρειάζεται εμπειρία αλλά πάνω όλα σωστή διαχείριση, αλλά δεν είμαι και μόνος μου! Ο κύριος δημιουργός της ομάδας είναι ο Δημήτρης (σ.σ.: Διαμαντίδης), που όλοι ξέρετε πόσο πληθωρικός παίκτης είναι… Πραγματικά απολαμβάνω κάθε επίθεση ξεχωριστά που ο “Μήτσος” βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας, γιατί ξέρω καλά ότι θα πάρω την μπάλα, όπως, όταν και στο κατάλληλο σημείο που πρέπει… Υπάρχουν ακόμη και ο Τέπιτς με τον Καλάθη που σιγά-σιγά αφομοιώνουν τις απαιτήσεις της θέσεις και θα μας βοηθήσουν πολύ στην πορεία…»

– Παρά τις αλλαγές και τις προσθαφαιρέσεις του καλοκαιριού, τα τέσσερα πρώτα ματς της εφετινής σεζόν αποδεικνύουν ότι ο Παναθηναϊκός και φέτος θα πρωταγωνιστήσει σε όλες τις διοργανώσεις αλλά και ότι ο Ντρου Νίκολας δεν επηρεάστηκε καθόλου από την αύξηση της απόσταση του τριπόντου (από 6,25 σε 6,75). Απόψε (σ.σ.: χθες), είχες 4/5 και το τελευταίο, το έβαλες σχεδόν από το… σπίτι σου…

«Μερικές βραδιές, όπως η αποψινή (σ.σ.: η χθεσινή) θα είμαι ζεστός, άλλες φορές θα είμαι πιο άστοχος… Έτσι είναι το μπάσκετ… Η γραμμή είναι πλέον λίγο πιο μακριά, οπότε το εύστοχο τρίποντο είναι περισσότερο θέμα ποδιών! Όσο περισσότερο δουλεύει κανείς στην ενδυνάμωση των ποδιών, τόσο καλύτερα πατήματα θα έχει και τόσο καλύτερη επαφή θα αποκτήσει με το καλάθι, από τη στιγμή που διαθέτει την τέχνη του σουτ! Απόψε (σ.σ.: χθες) ήταν σαν να σουτάρω με κλειστά τα φώτα…»

– Η άποψη σου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα γιατί είσαι ένας από τους κορυφαίους σουτέρ στην Ευρώπη… Το τρίποντο είναι πλέον δυσκολότερη υπόθεση;

«Κοίτα, χρειάζεται πολύ καλή εξάσκηση και σωστή προετοιμασία – δηλαδή εκατοντάδες σουτ σε κάθε προπόνηση – προκειμένου να συνηθίσει κανείς την καινούρια απόσταση… Ο coach μας λέει συνεχώς να πηδάμε όλο και περισσότερο στα σουτ τριών πόντων γιατί πλέον η απόσταση είναι μισό μέτρο πιο μακρινή… Αν έχω ένα πλεονέκτημα σε σχέση με κάποιους άλλους σουτέρ, είναι το γεγονός ότι είχα συνηθίσει να σουτάρω από πολύ μακριά, από τα επτά και από τα επτάμιση μέτρα, γιατί ποτέ δεν ένιωθα άνετα, όταν βρισκόμουν κοντά στην γραμμή… Πάντα αισθανόμουν καλύτερα όταν πατούσα τουλάχιστον μισό μέτρο πίσω, επομένως τώρα δεν νιώθω τόσο μεγάλη διαφορά… Μακάρι να συνεχίσω έτσι…»

πηγή: gazzetta