Ημέρα γιορτής θα έπρεπε να είναι η σημερινή για τον Άρη, που συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Όμως η επέτειος συμπίπτει με μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας του συλλόγου.
Κανονικά έπρεπε να είναι μέρα γιορτής. Όμως στις τάξεις του Άρη ουδείς έχει διάθεση για… πανηγυρισμούς αφού η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού συλλόγου συμπίπτει με την πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του.
Έτσι άρχισαν όλα…
Σαν σήμερα, 25 Μαρτίου του 1914, σε ένα καφενείο στην περιοχή του Βότση, μία παρέα νέων ίδρυσε τον Άρη. Επρόκειτο για το πρώτο ελληνικό σωματείο που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό και επελέγη η εθνική εορτή ως ημέρα ίδρυσής του, προκειμένου να τονιστεί ο ελληνικός χαρακτήρας του.
Ιδρυτικά στελέχη του Άρη ήταν οι Γιάννης Αγγέλου, Λάζαρος Αγοραστός, Γρηγόρης Βλαχόπουλος, Λάζαρος Βλαχόπουλος, Πέτρος Γκοτζαμάνης, Δήμου, Άγγελος Ζέγας, Θόδωρος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Ιωαννίδης, Τηλέμαχος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Κοτρότσης, Πέτρος Κρέης, Μίνως Κυδωνάκης, Λάζαρος Κωστίδης, Γιώργος Λάμπρου, Γιάννης Νακόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάτσικας, Ρούσσος Ρωσσιάδης, Κάρολος Σαλούστο, Τάσος Τσιατσιαπάς και Πρόδρομος Κότσανος.
Αρχικά «γεννήθηκε» ως ποδοσφαιρικός σύλλογος, αλλά γρήγορα μετατράπηκε σε αθλητικός για να συμπεριλάβει τα υπόλοιπα αθλητικά τμήματα που σταδιακά απέκτησε, το μπάσκετ (1922), το πόλο (1925) και στην πορεία το στίβο, το βόλεϊ, την άρση βαρών, την πυγμαχία και το χόκεϊ.
Οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν. Το ποδοσφαιρικό τμήμα κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1928, το 1932 και το 1946, στα ίδια χνάρια βάδισαν το πόλο, το βόλεϊ και τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου, αλλά εκείνο που εκτόξευσε τον Άρη ήταν το μπάσκετ. Μετά το πρωτάθλημα του 1930, ακολούθησε η αυτοκρατορία, με τη «χρυσή» ομάδα των Γκάλη, Γιαννάκη και Ιωαννίδη, την ομάδα όλων των Ελλήνων, από τη δεκαετία του ’80 μέχρι τις αρχές του 90’ με εννιά πρωταθλήματα (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991), έξι Κύπελλα (1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992, ενώ ακολούθησαν άλλα δύο το 1998 και το 2004), αλλά και διεθνείς διακρίσεις με συμμετοχή σε Final 4 Πρωταθλητριών, όπως και την κατάκτηση του Κυπελλούχων το 1993, του Κόρατς το 1997 και του Eurocup το 2003.
Το «ζοφερό» σήμερα
Οι ένδοξες μέρες μοιάζουν… περασμένα μεγαλεία. Το ποδοσφαιρικό τμήμα, με τελευταίο τίτλο το Κύπελλο του 1970, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, καθώς ο τρίτος υποβιβασμός στην ιστορία του-μετά το 1997 και το 2005-μένει να επικυρωθεί μαθηματικά. Αυτό όμως είναι το λιγότερο, καθότι τα χρέη σφίγγουν σαν θηλιά το λαιμό και η πτώχευση μοιάζει μονόδρομος για την επόμενη μέρα. Στο ιστορικό τμήμα μπάσκετ τα πράγματα είναι απλώς λίγο καλύτερα. Ο «αυτοκράτορας» διατηρείται μεν στην Α1, αλλά απέχει πολύ από τις εποχές που πρωταγωνιστούσε και πασχίζει να μπει στα play offs. Τουλάχιστον διαθέτει στη διοίκηση ανθρώπους με μεράκι, που κατάφεραν να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά, αλλά και αρκετά ταλαντούχους παίκτες που οδήγησαν τους «κίτρινους» σε έναν τελικό Κυπέλλου κόντρα στα τεράστια οικονομικά προβλήματα. Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ εξασφάλισε με δυσκολία τη σωτηρία της, το ανδρικό τμήμα βόλεϊ πασχίζει να μη μετατραπεί σε μικρομεσαίο και οι γυναίκες μάχονται για την επιστροφή στην Α1, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα επιβιώνουν με πολλές δυσκολίες…
Ο κόσμος του Άρη, παρά την πίκρα του, διατηρεί ζωντανή τη «φλόγα» του συλλόγου και ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Άλλωστε ο Θεός του Πολέμου έχει μάθει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει.
Χρόνια Πολλά Άρη!
Πηγή: sport-fm