Σαν σήμερα, πριν 49 χρόνια, για πρώτη φορά ελληνική ομάδα συμμετείχε σε τελικό ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε στο «Γουέμπλεϊ» τον Άγιαξ, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Αν και ηττήθηκε με 2-0 από τη σπουδαία ολλανδική ομάδα, έγραψε ιστορία. Ουσιαστικά, έκανε γνωστό και στην Ευρώπη το ελληνικό ποδόσφαιρο, που σύμφωνα με το αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της «πράσινης» ΠΑΕ, «ήταν σχεδόν άγνωστο εκτός συνόρων».
Αναλυτικά το κείμενο στην ιστοσελίδα του Παναθηναϊκού:
«49 χρόνια. Σχεδόν μισός αιώνας. Ο Παναθηναϊκός στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου με αντίπαλο τον Άγιαξ! Ένας φωτεινός φάρος, όχι μόνο για τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο αλλά και για το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε μια εποχή που σχεδόν ουδείς εκτός συνόρων γνώριζε τι εστί ελληνικό ποδόσφαιρο. Και ήταν ένα έπος γραμμένο από πόδια, καρδιά, ψυχή, μυαλό Ελλήνων, αφού το ρόστερ απαρτίζονταν μονάχα από Έλληνες ποδοσφαιριστές. Αυτό το αριστούργημα είχε βέβαια την υπογραφή και ενός ξένου, της εμβληματικής φυσιογνωμίας του Ούγγρου προπονητή Φέρεντς Πούσκας. Ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του κόσμου τη δεκαετία του ’50 και του ’60.
Στις 2 Ιουνίου 1971 ο Παναθηναϊκός τέθηκε αντιμέτωπος της κορυφαίας ομάδας της εποχής, μιας ομάδας που έφερε επανάσταση στο άθλημα, του Άγιαξ των μεγάλων άσων και φυσικά του κορυφαίου Γιόχαν Κρόιφ. Εκείνη την ημέρα στο ναό του ποδοσφαίρου στο Γουέμπλεϊ παρατάχθηκαν οι 11 Έλληνες ποδοσφαιριστές του Τριφυλλιού, έχοντας ξανά στο μυαλό τους τη μόνιμη επωδό του Πούσκας «έντεκα αυτοί, έντεκα και εμείς». Κοίταξαν τον Αίαντα στα μάτια, έκαναν πολύ δύσκολο το έργο του και ασχέτως εάν οι λεπτομέρειες αποδείχθηκαν καθοριστικά εις βάρος τους, αποδείχθηκε περίτρανα ότι η πορεία προς τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όχι απλά δεν ήταν τυχαία, αλλά απολύτως αντιπροσωπευτική του ταλέντου και των δυνατοτήτων εκείνης της ομάδας.
Όπως εύγλωττα καταγράφηκαν στους στίχους του πολυτάλαντου αμυντικού του Παναθηναϊκού εκείνης της ομάδας, Φραγκίσκου Σούρπη στο Θούριο του Γουέμπλεϊ που τραγούδησε ο Γιάννης Χατζηαναστασίου του συγκροτήματος Bunions: «Ζενές Ες με θυμάσαι ακόμα, Σλόβαν με ξέρεις καλά, του Αστέρος το κόκκινο χρώμα πράσινη πήρε μπογιά». Γιατί το Τριφύλλι πέρασε από συμπληγάδες έως ότου φτάσει στον τελικό του Γουέμπλεϊ, αποκλείοντας τη Ζενές Ες του Λουξεμβούργου, την πανίσχυρη τσεχοσλοβάκικη Σλόβαν Μπρατισλάβας, την πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον, τους υπερταλαντάχους Γιουγκοσλάβους του Ερυθρού Αστέρα.
Και στον τελικό με περισσότερους από 10.000 Έλληνες στο Γουέμπλεϊ και όλη την Ελλάδα στο πλευρό του, ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με τους Τάκη Οικονομόπουλο, Γιάννη Τομαρά, Γιώργο Βλάχο, Κώστα Ελευθεράκη, Αριστείδη Καμάρα, Φραγκίσκο Σούρπη, Χάρη Γραμμό, Τότη Φυλακούρη, Αντώνη Αντωνιάδη, Μίμη Δομάζο, Άνθιμο Καψή. Ο Άγιαξ πήρε τη νίκη με 2-0 χάρη σε γκολ των Φαν Ντάικ στο 5ο λεπτό και αυτογκόλ του Καψή στο 87ο λεπτό.
Πέραν όσων συμμετείχαν στον τελικό, σε εκείνη την πορεία είχαν λάβει μέρος και οι Βασίλης Κωνσταντίνου, Δημήτρης Καλλιγέρης, Γιώργος Δεληγιάννης, Κώστας Αθανασόπουλος, Βίκτωρ Μητρόπουλος, Γιώργος Γονιός, Κώστας Χατζηανδρέου».