Λίγες ώρες πριν από το μεγάλο ματς με τη Βιγιαρεάλ, ο διευθυντής των «Σπορ του Βορρά» Κώστας Βασιλόπουλος γράφει από την Ισπανία για τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να λάβει ο Ζαγοράκης σε όλα τα επίπεδα…

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι για να βγει ο ΠΑΟΚ από το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί απαιτούνται γενναίες αποφάσεις. Αποφάσεις που δεν μπορούν να ληφθούν από κανέναν άλλο εκτός από τον Ζαγοράκη. Δεν αναφέρομαι μόνο στην επιλογή προπονητή. Είναι αυτονόητο ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται έναν ικανό προπονητή με μεγάλη προσωπικότητα και καλή στελέχωση, για να αλλάξει η κατάσταση στον αγωνιστικό τμήμα. Πέρα απ΄ αυτό απαιτούνται αποφάσεις και σε άλλα σοβαρά θέματα.

Η κατάκτησης της 1ης θέσης στα πλει οφ της περσινής περιόδου καθώς επίσης και η πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ έκλεισε έναν μεγάλο κύκλο – με επιτυχία κατά την προσωπική μου άποψη. Ο «Δικέφαλος» κατάφερε σε τρία χρόνια να κάνει άλματα σε πολλά επίπεδα. Στο αγωνιστικό, στο οικονομικό, στο οργανωτικό, στις υποδομές. Θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό ότι δεν θα μπορούσε η ανάπτυξη να συνεχιστεί με άλματα. Ο ρυθμός με τον καιρό μειώθηκε, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό. Το πρόβλημα είναι ότι από το καλοκαίρι πολλά θέματα έχουν μείνει στάσιμα.

Η αποχώρηση του Σάντος και των συνεργατών του, η αποχώρηση του Βρύζα, η παραίτηση του Βιολίδη, οι αποτυχημένες επιλογές τεχνικών και άλλα περιστατικά που συνέβησαν στον «Δικέφαλο» έχουν μπλοκάρει τα γρανάζια στο μυαλό του Ζαγοράκη και των συνεργατών του στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πλέον κόπωση σε πολλούς τομείς. Η καλή ψυχολογία που δημιουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια τα αποτελέσματα χάθηκε και στη θέση της εμφανίστηκε η αβεβαιότητα για το μέλλον.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, οι 4 σύμβουλοι που απέμειναν και τα δυο-τρία στελέχη της εταιρίας που έχουν επιφορτιστεί με διάφορους ρόλους -και υπερβάλλουν εαυτούς για να τα καταφέρουν- εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ΠΑΕ. Ο ΠΑΟΚ του 2007 με τον σημερινό ΠΑΟΚ δεν έχουν καμία σχέση. Οι ίδιοι ανέβασαν τόσο ψηλά τον πήχη και είμαι σίγουρος ότι δεν θέλουν να τον κατεβάσουν.

Η λύση είναι μία. Ο επαναπροσδιορισμός των στόχων, τόσο στο λειτουργικό κομμάτι όσο και στο αγωνιστικό. Η στελέχωση δηλαδή της διοίκησης (η διεύρυνσή της ουσιαστικά) με νέα ικανά άτομα και η προσθήκη τεχνοκρατών στο οργανόγραμμα της εταιρίας, που θα αναλάβουν υπεύθυνα τομείς δράσης. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να πάρει και πάλι μπρος η μηχανή του ΠΑΟΚ.

ΥΓ1. Ενδεχομένως η διοίκηση, οι παίκτες και τα μέλη της τεχνικής ηγεσίας να επαναπαύτηκαν στις δάφνες που προσέφερε σε όλους η πρόκριση επί της Φενέρμπαχτσε και η συμμετοχή της ομάδας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ίσως πίστεψαν ότι έφτασαν στο τέλος της διαδρομής. Τώρα αντιλήφθηκαν ότι η διαδρομή αυτή δεν έχει τέλος και ότι η επιτυχία δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερες υποχρεώσεις, στις οποίες η ομάδα δεν ήταν έτοιμη να ανταποκριθεί.

ΥΓ2. Με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ εκτός από την κατάκτηση του τίτλου (που έτσι κι αλλιώς ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο) δεν έχασε άλλο στόχο, θεωρώ ότι υπάρχει χρόνος να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις που θα αναδιοργανώσουν το σύστημα της ΠΑΕ. Με τις κατάλληλες αποφάσεις, ο Ζαγοράκης θα πάψει να αισθάνεται μόνος. Προσθέτοντας ικανά στελέχη στη διοίκηση και στην ΠΑΕ, θα πάρει ανάσες και θα αποκτήσει το δικαίωμα να σκεφθεί πιο καθαρά για να προγραμματίσει τα επόμενα βήματά του και την πορεία του «Δικεφάλου».

Πηγή: gazzetta.gr