Χρειάζεται χρόνο κάποιος για να προσπαθήσει να ενώσει τα κομμάτια ενός πολύ μεγάλου και δύσκολου παζλ. Το Gazzetta.gr επεδίωξε να πάρει απαντήσεις για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα στην πολύκροτη υπόθεση πολυϊδιοκτησίας Ξάνθης – ΠΑΟΚ, ειδικά μετά την κυβερνητική τροπολογία βάσει της οποίας άλλαξε η ποινή (αφαίρεση 5-10 βαθμών αντί υποβιβασμού). Πρώιμο από τη μια πλευρά, διότι ακόμα δεν έχει καν οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης από τον αθλητικό δικαστή της Super League. Ταυτόχρονα, όμως και… κατατοπιστικό, διότι κάποιες απορίες λύνονται.
Οχι όλες. Ούτε καν οι περισσότερες. Διότι πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία ακόμη και έμπειροι παράγοντες, ακόμα και έγκριτοι νομικοί, ακόμα και καταρτισμένα στελέχη της ΕΠΟ, δεν μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα. Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση με όλες τις διακυμάνσεις και τις παντός είδους “ανατροπές” που έχει ως τώρα, για την οποία… απαγορεύονται αυστηρά τα προγνωστικά ως προς την κατάληξή της! Ας επιχειρήσουμε, λοιπόν, να διερευνήσουμε το τοπίο, όπως διαμορφώνεται σήμερα, απαντώντας στις πιο λογικές ερωτήσεις.
1) Η προβλεπόμενη διαδικασία αλλάζει;
Όχι. Η υπόθεση έχοντας φύγει από την ΕΕΑ θα πάει στον αθλητικό δικαστή της Λίγκας, που θα καλέσει ξανά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ακολουθεί η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και το CAS, αν κάποια ή κάποια από τοις ομάδες (όπως αναμένεται να συμβεί) προσφύγουν σ’ αυτά τα όργανα. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, ναι θα φτάσουμε έως το CAS.
2) Η ΕΠΟ είχε ενημερωθεί για την τροπολογία από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και την Κυβέρνηση;
Όχι. Δεν είχε καν ενημέρωση η ΕΠΟ, ενώ θα έπρεπε να είχε ερωτηθεί.
3) Θεωρείται και είναι η ψήφιση της τροπολογίας παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου;
Ναι και προκύπτει από αρκετές πλευρές. Είναι παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τη στάση των UEFA/FIFA.
4) Οι Διεθνείς Συνομοσπονδίες είναι ενήμερες;
Από την πρώτη σχεδόν στιγμή. Έχουν ενημερωθεί και από την ΕΠΟ.
5) Πώς μπορεί να προκύψει αλλαγή στον Πειθαρχικό Κώδικα και τους κανονισμούς της ΕΠΟ για την ποινή σε περίπτωση πολυϊδιοκτησίας;
Μόνο με οδηγία των UEFA και FIFA. Ξέρουν το θέμα και θα το χειριστούν αναλόγως. Είτε με μία δυναμική αντίδραση είτε δίνοντας την σχετική έγκριση για τη νέα ποινή (-5 έως -10 βαθμοί). Επίσης θα χρειαστεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ για να ψηφιστεί η νέα ποινή.
6) Ποια άλλα ζητήματα προκαλεί αυτή η τροπολογία;
Χάνεται η μπάλα! Τροποποίηση κανονισμών, δηλαδή κάτι που δεν προβλέπεται εν μέσω αγωνιστικής περιόδου. Θέμα “αναδρομικότητας” της ποινής. Πώς θα συνεχίζουν οι δύο ομάδες (Ξάνθη και ΠΑΟΚ) να παίζουν στο πρωτάθλημα με δεδομένη την εισήγηση – απόφαση της ΕΕΑ (ζήτημα της Λίγκας βέβαια). Πότε θα τελεσιδικήσει η υπόθεση. Και μπορεί να προκύψουν περισσότερα…
7) Πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η υπόθεση και ποιες δυσκολίες θα επιφέρει στους δικαστές;
Είναι μία υπόθεση που μπορεί να πάρει ακόμα και 4 μήνες! Οι δυσκολίες μετά την συγκεκριμένη τροπολογία θα είναι αρκετές και αισθητές για τους δικαστές και σε πιο απλά θέματα αλλά και σε πιο σοβαρά επί της διαδικασίας.
8) Μπορεί να προκύψουν άλλες κινήσεις από ομάδες με έννομο συμφέρον;
Φυσικά. Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Εκτός των άλλων ο ΠΑΟΚ έχει στραφεί δικαστικά κατά της ΕΕΑ ενώ υπάρχουν και άλλα ενδεχόμενα: ομάδες με έννομο συμφέρον να στραφούν κατά της ψήφισης της τροπολογίας. Μπορεί να υπάρξουν από καταγγελίες, ενστάσεις μέχρι οτιδήποτε άλλο και ειδικά από ομάδες που έχουν χάσει βαθμούς ή και… ολόκληρες κατηγορίες στο παρελθόν.