Το απόγευμα της Δευτέρας (27/01) η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εισηγήθηκε με κατά πλειοψηφία απόφαση την ανάκληση των πιστοποιητικών συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ουσιαστικά δηλαδή τον υποβιβασμό τους. Μέσω αυτής της κίνησης αποδέχθηκε -έπειτα από την εκδίκαση της υπόθεσης πριν δύο εβδομάδες- ότι οι δύο ΠΑΕ μετοχικά είναι συνδεδεμένες.
Η ΕΕΑ προχώρησε στην εξέταση για πιθανή πολυιδιοκτησία, έπειτα από καταγγελία του Ολυμπιακού. Μάλιστα, επιλήφθηκε άμεσα με τη διερεύνηση της υπόθεσης, στην οποία δόθηκε προτεραιότητα λόγω της σοβαρότητός της, «με σκοπό την κατά το δυνατόν ταχύτερη περαίωση της έρευνάς μας», όπως είχε τονιστεί σχετικά.
Ακολούθησαν κάποιες αναβολές στη διαδικασία, ωστόσο αυτή προχώρησε κανονικά, μέχρι που έφτασε η Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2019 και η εισήγηση που μπορεί να επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό το «αύριο» του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού με ψήφους 3-2 αποφασίστηκε η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα και των δύο ομάδων.
Η παράβαση χαρακτηρίζεται «βαρεία» και η ποινή που προβλέπεται στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ είναι «αποκλεισμός από το πρωτάθλημα».
Η υπόθεση πλέον περνάει στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Super League, όπου θα κριθεί το μέλλον των δύο ΠΑΕ, ενώ εάν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη για Θεσσαλονικείς και Θρακιώτες, οι δύο σύλλογοι αναμένεται πως θα προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Όπως αναφέρεται στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ «το πόρισμα ελέγχεται ως προς την ουσιαστική του βασιμότητα στην ανοιγόμενη πειθαρχική δίκη». Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη μπορούν να προσβάλουν την απόφαση της ΕΕΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι πιθανότητες, με βάση όσα έχουν συμβεί ως τώρα, αλλά και με δεδομένο ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θεωρείται η πλέον αρμόδια για τέτοια θέματα, είναι υπέρ του να γίνει δεκτός ο υποβιβασμός των δύο ομάδων.
ΠΑΟΚ και Ξάνθη μπορούν να προσφύγουν ακόμη και στο CAS, αν και εδώ προκύπτει ένα άλλο θέμα: Η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ -όποια κι αν είναι αυτή- είναι άμεσα εφαρμόσιμη. Αν, δηλαδή, αποφασιστεί η αποβολή τους από το πρωτάθλημα, θα πρέπει άμεσα να γίνει πράξη. Και το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν συνεδριάζει άμεσα, άρα θα προκύπτει ένα κενό…
Τι αναμένεται να γίνει με το πρωτάθλημα
Αυτό που πολλοί αναρωτιούνται, είναι το θα γίνει πλέον με το πρωτάθλημα της Super League 1. Όπως προαναφέρθηκε, τη «σκυτάλη» για την υπόθεση θα πάρουν τα αρμόδια όργανα, τα οποία καλούνται να επιβάλλουν (ή όχι) κυρώσεις στις δυο ΠΑΕ.
Μέχρι να τελεσιδικήσει το ζήτημα, τα παιχνίδια θα διεξάγονται κανονικά και τα αποτελέσματα δεν θα αλλάξουν ό,τι κι αν αποφασιστεί σχετικά.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 21, παράγραφος 7 του ΚΑΠ, «σε περίπτωση αποκλεισμού μιας ομάδας από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει, παραμένουν ισχυρά τα αποτελέσματα στους αγώνες που έδωσε μέχρι να αποκλεισθεί, οι δε υπόλοιποι αγώνες της μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος κατακυρώνονται υπέρ των αντιπάλων ομάδων με τέρματα 3-0».
Αυτό σημαίνει ότι, εάν αποβληθούν από το πρωτάθλημα ΠΑΟΚ και Ξάνθη, τότε θα αλλάξουν όλα: και όσον αφορά τόσο τη μάχη του πρωταθλήματος και των πλέι οφ όσο, αλλά και των πλέι άουτ. Αυτό θα έχει αντανάκλαση και στο πρωτάθλημα της Super League 2, όπου είναι να ανέβει μια ομάδα απευθείας και μια μέσω αγώνων με τον προτελευταίο της κορυφαίας κατηγορίας.
Γίνεται αντιληπτό ότι, θα αλλάξουν πολλά όσον αφορά τα ζητήματα βαθμολογίας, πρωταθλήματος, ευρωπαϊκών εισιτηρίων, ανόδων και υποβιβασμών.
Κλήση σε Σαββίδη να δώσει εξηγήσεις
Εννοείται πως τόσο ο «δικέφαλος» του Βορρά όσο και οι Ακρίτες -με επίσημη θέση τους- αναφέρθηκαν στην εισήγηση της ΕΕΑ, ενώ το ίδιο έκανε και ο Ολυμπιακός, ως η ΠΑΕ που ξεκίνησε -μέσω της καταγγελίας της- την όλη ιστορία.
Εκτός όλων των παραπάνω, εξηγήσεις στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα κληθεί να δώσει στις 6 Φεβρουαρίου ο Ιβάν Σαββίδης, λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στον ΠΑΟΚ.
Όπως προκύπτει από την ΕΕΑ, ήρθε στην κατοχή της πρακτικό από το διοικητικό συμβούλιο της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ την 31η Δεκεμβρίου, όπου ο μεγαλομέτοχος εμφανίζεται να συμμετέχει με 6,5 εκατ. ευρώ σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έγινε, ύψους 28 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι μία περίπτωση παράβασης ανάλογη με εκείνη του μετοχολογίου της Ξάνθης (που δεν είχε ενημερώσει αρμοδίως και εγκαίρως εντός διαστήματος δέκα ημερών) και επισύρει ανάλογες κυρώσεις.
Αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο…
Την εισήγηση της ΕΕΑ σχολίασε μέσω των social media και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε πως τάσσεται κατά του ενδεχομένου υποβιβασμού «σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση».
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, με τον αναπληρωτή τομεάρχη για θέματα Αθλητισμού του κόμματος να τονίζει πως η εισήγηση έρχεται «σε μια περίοδο υπέρμετρης έντασης και βίας στους αθλητικούς χώρους, έρχεται να διχάσει και να τραυματίσει ακόμα περισσότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο», ενώ γίνεται λόγος και για «διχαστικό κλίμα».
Επίσης, μέσω δήλωσής του, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ και αρχηγός της εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου, Θοδωρής Ζαγοράκης, απειλεί να ανεξαρτητοποιηθεί εφόσον εφαρμοστεί η εισήγηση της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι «εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ’ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου».
«Το πλήγμα δεν είναι μόνο κατά του ΠΑΟΚ. Κατά της ομάδας που κατακτά τίτλους και πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια. Κατά του ελληνικού ποδοσφαίρου που πασχίζει να βρει την χαμένη αξιοπιστία του. Το πλήγμα είναι και κατά της πόλης που αρχίζει να νιώθει περηφάνια και αυτοπεποίθηση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έκανε λόγο για ελπίδα ορθής κρίσης των αρμοδίων οργάνων, ενώ επισήμανε πως «με μεγάλη θλίψη και οργή βλέπουμε για μια ακόμη φορά το πρωτάθλημα να παίζεται εκτός γηπέδου».
Οργή στους οπαδούς του ΠΑΟΚ
Όσο για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, δεδομένη φάνταζε η αντίδρασή τους. Οι πρώτες κινήσεις τους για το αρνητικό πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού έγιναν στο γήπεδο της Τούμπας, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον ΝΠΣ Βόλο, όπου και σήκωσαν ένα μεγάλο πανό, όπου -μεταξύ άλλων- αναφερόταν πως η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο.
Στη συνέχεια, οι οπαδοί του «δικέφαλου» προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας με προορισμό τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκη. Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν έξω από τη θύρα 4 του γηπέδου της Τούμπας και ακολούθησαν την πορεία τους με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα.
Μάλιστα, σήμερα ο ΣΦ ΠΑΟΚ Θύρα 4 εξέδωσε και αιχμηρή ανακοίνωση, μέσω της οποίας έκανε λόγο για «πόλεμο». Και όλα δείχνουν ότι οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν, ειδικά σε περίπτωση που το αρμόδιο όργανο της Super League δεχθεί την εισήγηση της ΕΕΑ.