H ελπίδα για την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ… πεθαίνει τελευταία. Ομως, ας είμαστε ρεαλιστές. Η Ελλάδα ετοιμάζεται για τα πλέι οφ. Εχει εξασφαλίσει και τη δεύτερη θέση στον όμιλό της και την παρουσία της στα μπαράζ ως μία από τις οκτώ καλύτερες δεύτερες. Θα είμαστε στους ισχυρούς ή στους αδύνατους της κλήρωσης;
Η πεποίθηση πως ό,τι κι αν γίνει θα βρεθούμε στους δυνατούς, πρέπει να αναθεωρηθεί πλήρως. Αν δεν νικήσουμε τους Σλοβάκους θα μπλέξουμε σε απίστευτο θρίλερ για το «ισχυρή – αδύνατη» στην κλήρωση της 21ης Οκτωβρίου στη Ζυρίχη.
Αν χάσουμε μεθαύριο από τη Σλοβακία (για το Λιχτενστάιν δεν το συζητάμε) τότε κατά πάσα πιθανότητα θα πέσουμε στους αδύνατους! Πώς θα γίνει αυτό;
Με «διπλό» από τους Σλοβάκους και νίκη επί του πριγκιπάτου πάμε στους 866 πόντους στο FIFA Ranking του Οκτώβρη, το οποίο και θα μετρήσει για την κλήρωση (ανακοινώνεται επίσημα από την παγκόσμια ομοσπονδία στις 17 του μήνα). Παίρνουμε ως δεδομένο ότι Κροατία και Πορτογαλία θα είναι δεύτερες (πίσω από Βέλγιο και Ρωσία). Αυτές οι δυο θα είναι στους ισχυρούς. Απομένουν άλλες δύο θέσεις δυνατών.
Η Γαλλία παίζει με την Αυστραλία (εντός έδρας φιλικό) και τη Φινλανδία επίσης εντός έδρας. Με δύο νίκες φτάνει τους 870 πόντους και μας προσπερνάει. Το θρίλερ κορυφώνεται αν η Σουηδία νικήσει την Αυστρία. Τότε είναι σίγουρα δεύτερη και με νίκη επί της Γερμανίας στο φινάλε φτάνει τους 973 βαθμούς και μας ρίχνει σε αυτό τον συνδυασμό στους αδύνατους. Το ίδιο θα συμβεί αν φέρει «Χ» με τους Γερμανούς, αφού θα πιάσει έτσι τους 891.
Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα αν η Αγγλία δεν τερματίσει πρώτη. Εχει Μαυροβούνιο και Πολωνία εντός. Αν φέρει ισοπαλία με το Μαυροβούνιο και νικήσει τους Πολωνούς, τότε θα την περάσει η Ουκρανία που (αναμένεται να) έχει εύκολο έργο με Πολωνία και Σαν Μαρίνο. Τότε η Αγγλία θα είναι δεύτερη και με 1.008 πόντους μας αφήνει και πάλι πίσω.
Σε αυτό το ενδεχόμενο (δύο νίκες Σουηδών, Γάλλων και ισοπαλία-νίκη Αγγλων στο φινάλε) δεν θα μας είναι αρκετή ούτε η ισοπαλία με τους Σλοβάκους. Με «Χ» πάμε στους 905 πόντους, αλλά με το προαναφερθέν σενάριο η βαθμολογία θα πάει Πορτογαλία, Κροατία, Αγγλία, Σουηδία στους δυνατούς και μετά Γαλλία και Ελλάδα στους αδύνατους! Πρόβλημα μπορεί να μας προκαλέσει και η Δανία αν μπει σφήνα (αντί της Βουλγαρίας) με δυο νίκες και τερματίσει ως μια από τις καλύτερες δεύτερες!
Το μπέρδεμα, οι υπολογισμοί και οι συνδυασμοί αμέτρητοι. Κατανοητό. Σίγουρα, όλα θα εξαρτηθούν από το ποιοι τελικά θα είναι οι δεύτεροι που θα πάνε στα μπαράζ και ποιος θα είναι ως χειρότερος δεύτερος που θα μείνει έξω. Οπως και να έχει όμως η Ελλάδα πρέπει να νικήσει και τα δύο ματς με Σλοβακία και Λίχτενσταϊν. Ετσι θα έχει σίγουρη τη θέση της στους ισχυρούς ό,τι κι αν συμβεί στα άλλα παιχνίδια.
Aν τελείωναν τώρα τα προκριματικά με βάση τους 8 καλύτερους δεύτερους και το FIFA Ranking του Σεπτεμβρίου οι ισχυροί θα ήταν Κροατία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Σουηδία και οι αδύνατοι: Γαλλία, Ουκρανία, Ουγγαρία και Ισλανδία με τη Βουλγαρία να μένει έξω ως χειρότερη δεύτερη.
Ολα αυτά όμως είναι στον αέρα. Τα αποτελέσματα των δυο τελευταίων αγώνων θα κρίνουν σχεδόν τα πάντα. Ολα τα προαναφερθέντα είναι με βάση τους αριθμούς και τη θεωρία επί συγκεκριμένης βάσης αποτελεσμάτων.
Αν γκελάρουμε, τότε το έργο μας στα πλέι οφ της 15 και 19 Νοεμβρίου θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο. Οχι μόνο για την κλήρωση των πλέι οφ του Μουντιάλ, αλλά και για αυτή των προκριματικών του Euro2016.
Αυτή θα γίνει τον ερχόμενο Φλεβάρη στη Νίκαια, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν θα αλλάξει η διαδικασία της προκριματικής φάσης. Για την ώρα είμαστε στην 8η θέση και στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας με δεδομένο ότι θα υπάρξουν εννιά προκριματικοί όμιλοι κι αντίστοιχοι επικεφαλής.
Αν δεν νικήσουμε τη Σλοβακία, θα προκύψει σοβαρός κίνδυνος να πέσουμε στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Η νίκη είναι αυτή που μετράει. Οπως κι αν έρθει. Καλό θα είναι πάντως να μην τρέχουμε πάλι στο δεύτερο ημίχρονο. Εκεί η Ελλάδα σχεδόν πάντα τα καταφέρνει αν κι αγχώνεται πολύ.
Είναι μια κλασική ομάδα β’ μέρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον Σάντος στον πάγκο σε 22 επίσημα ματς (όχι φιλικά) μόλις στα 4 έχουμε σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο! Συνολικά έχουμε βάλει στο α’ μέρος 5 από τα 28 γκολ μας.
Αντίστοιχα από τα 16 γκολ που έχουμε δεχθεί, τα 10 τα έχουμε δεχθεί στο Α’ μέρος (!). Ετσι, τρέχουμε για να προλάβουμε στο β’. Συνήθως προλαβαίνουμε…
Σπάει τα ρεκόρ ο Καραγκούνης
Κόντρα στη Λετονία άφησε πίσω του Μαλντίνι, Θουμπιθαρέτα. Την Παρασκευή, αν ο Φερνάντο Σάντος τον χρησιμοποιήσει απέναντι στη Σλοβακία, ο Γιώργος Καραγκούνης θα συμπληρώσει 128 συμμετοχές και θα ξεπεράσει και τον Λουίς Φίγκο στον πίνακα των παικτών με τα περισσότερα ματς με τις εθνικές τους ομάδες.
Ο «Κάρα» θα φτάσει έτσι τους Τσάβι, Ιμπραΐμ Χασάν (ο Αιγύπτιος παλιός άσος του ΠΑΟΚ), Παλάσιος και τον Αμερικανό Μπαλμπόα. Στη συνέχεια, κόντρα στο Λίχτενσταϊν, πρώτα ο Θεός, πάει για την 129η συμμετοχή, όσες έχουν ο Πίτερ Σμάιχελ και ο Ρόμπι Κιν.
Το ρεκόρ μπορεί να διευρυνθεί στα πλέι οφ (αν η Ελλάδα δεν τερματίσει πρώτη) με την 130ή, ισοφαρίζοντας τον Φαν ντερ Σαρ και τον Χόρχε Κάμπος και την 131η συμμετοχή. Καλά να ‘ναι ο μεγάλος αρχηγός κι όλα τα ρεκόρ δικά του. Αξιος!
Πηγή: sday.gr