Σκάνδαλα και σκανδαλάκια δονούν κάθε τόσο τον χώρο του οργανωμένου αθλητισμού, ρίχνοντας τη ζοφερή σκιά τους στον μαγικό κόσμο των σπορ.
Εδώ όμως θα μιλήσουμε για υποθέσεις που ακούστηκαν στα πέρατα του κόσμου!
Από ποδόσφαιρο, ράγκμπι και κρίκετ μέχρι σκι, ποδηλασία και ιπποδρομίες, όλοι οι τομείς του επαγγελματικού αθλητισμού είχαν το μερίδιό τους στο σοκ της διαφθοράς και του «στησίματος», όσο πίσω κι αν πάμε στην αθλητική ιστορία.
Ιδού λοιπόν τα σκοτεινά πεπραγμένα των σπορ που κάποιοι αποκάλεσαν σκάνδαλα…
Το σκάνδαλο του νιγηριανού ποδοσφαίρου
Πολύ πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2013, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Νιγηρίας τιμώρησε επ’ αόριστον τις τέσσερις ομάδες που ενεπλάκησαν στους δύο αγώνες των play-off που τελείωσαν με… 79-0 και 67-0! Η Plateau United Feeders επικράτησε άνετα της Akurba FC με 79-0, την ίδια ώρα που ούτε και η Police Machine FC δυσκολεύτηκε να νικήσει την Bubuyaro FC με 67-0. Οι Feeders σκόραραν μάλιστα τα 72 από τα τέρματά τους στο δεύτερο ημίχρονο, κάτι που ισοδυναμεί με ένα γκολ ανά 1,6 λεπτά, ενώ η Police Machine βρήκε 61 φορές δίχτυα στα 45 λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου. Τα αποτελέσματα των δύο ματς σήμαιναν ότι η Police Machine έχασε από την Plateau την κούρσα της πρόκρισης λόγω της διαφοράς των τερμάτων, με την ομοσπονδία του νιγηριανού ποδοσφαίρου να τρέχει πλέον να μαζέψει τα ασυμμάζευτα τιμωρώντας παραδειγματικά κάθε εμπλεκόμενο…
Ο Alain Baxter και το ρινικό σπρέι
Ο σκοτσέζος σκιέρ Alain Baxter χαιρετίστηκε ως η νέα μεγάλη μορφή του σπορ επιστρέφοντας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002, καθώς ήταν ο πρώτος βρετανός σκιέρ που κέρδιζε ποτέ ολυμπιακό μετάλλιο (χάλκινο) στους Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα. Λίγες μέρες ωστόσο μετά τη θριαμβευτική επιστροφή του στην Αγγλία, τα νέα ήταν συγκλονιστικά: βρέθηκαν στον οργανισμό του ίχνη από απαγορευμένες ουσίες, με το αντι-ντόπινγκ κοντρόλ να τον προδίδει. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή του στέρησε το μετάλλιό του, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε ότι το ρινικό σπρέι που αγόρασε στις ΗΠΑ περιείχε την επίμαχη ουσία…
Το αμερικανικό ποδόσφαιρο στο στόχαστρο
Όσο κι αν το αμερικανικό ποδόσφαιρο έχει να κάνει με μάχες σώμα με σώμα και εξαρθρωμένα κόκαλα, το 2011 φάνηκε ωστόσο ότι μία συγκεκριμένη ομάδα έκανε τη διαφορά στον πόνο και το αίμα από τις συνήθεις αψιμαχίες. Η NFL άρχισε λοιπόν να διερευνά τα πεπραγμένα της αιματοβαμμένης New Orleans Saints όταν κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι παίκτες της πληρώνονταν έξτρα -με μπόνους και άλλα πριμ- για να πληγώνουν και να τραυματίζουν εσκεμμένα τους αντιπάλους. Ως αποτέλεσμα, ο προπονητής-πέτρα του σκανδάλου Sean Payton τιμωρήθηκε με μια σεζόν αποκλεισμό από τα γήπεδα, ενώ περαιτέρω έρευνες σε όλο το πρωτάθλημα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό…
Το ευρωπαϊκό ράγκμπι και ο φτιαχτός τραυματισμός
Το Heineken Cup του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ράγκμπι ταλανίστηκε από το δικό του σκάνδαλο το 2009, όταν ο Tom Williams των Harlequins αναγκάστηκε να εγκαταλείψει αιμόφυρτος το γήπεδο μετά τον τραυματισμό του από δυνατή συμπλοκή. Έλα όμως που δεν πήρε πολύ για να αποκαλυφθεί ότι ο Williams είχε προσποιηθεί τον αιματοβαμμένο του τραυματισμό σε μια κίνηση στρατηγικής αναδίπλωσης, ανοίγοντας τον δρόμο της επιστροφής στον Nick Evans, που είχε τραυματιστεί νωρίτερα στη χρονιά και δεν είχε πια δικαίωμα συμμετοχής. Οι έρευνες των αρμόδιων αθλητικών οργάνων κατέληξαν σε 12μηνο αποκλεισμό για τον Williams, αποκλεισμό 4 ετών για το πρώην μεγάλο αφεντικό της ομοσπονδίας Dean Richards, αποκλεισμό 2 ετών για τον φυσιοθεραπευτή της ομάδας Steph Brennan, αλλά και πρόστιμο 260.000 λιρών για το κλαμπ. Ο πρόεδρος της Harlequins, Charles Jillings, δεν θα μπορούσε παρά να υποβάλει την παραίτησή του…
Το σκάνδαλο του ιταλικού ποδοσφαίρου
Το ιταλικό ποδόσφαιρο είδε τα πράγματα να γίνονται άνω-κάτω το 2006, όταν τα σκάνδαλα για τα στημένα ματς έπεφταν βροχή. Η υπόθεση, που θα έμενε γνωστή ως «Calciopoli», περιλάμβανε κορυφαίες ομάδες της Serie A και B, με την πρωταθλήτρια Γιουβέντους να εμπλέκεται στο μπαράζ των σικέ αγώνων, όπως φυσικά και άλλες σπουδαίες ομάδες της χώρας, όπως η Μίλαν, η Φιορεντίνα, η Λάτσιο και η Ρετζίνα: όλες «έφτιαχναν» τα ματς επιλέγοντας διαιτητές της αρεσκείας τους. Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία υπήρξε αμείλικτη: αφαίρεσε από τη Μίλαν 30 βαθμούς, απέκλεισε τη Φιορεντίνα και τη Λάτσιο από τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, την ίδια στιγμή που στέρησε από τη Γιουβέντους τους τίτλους του 2005 και του 2006, την απέκλεισε από το Champions League και την έστειλε κατευθείαν στη δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος…
Η ποδηλασία αποδείχτηκε «ντοπέ»
Ποιος μπορούσε να πιστέψει ότι ο «πολύς» Lance Armstrong των 7 τίτλων στον Γύρο της Γαλλίας θα παραδεχόταν ανοιχτά ότι είχε καταναλώσει απαγορευμένες ουσίες στη διάρκεια της μοναδικής αθλητικής του καριέρας; Κι όμως, ο Armstrong δεν ήταν ο μόνος, καθώς κι άλλοι «γίγαντες» του σπορ, όπως οι Jan Ullrich, Ivan Basso, Floyd Landis, Iban Mayo, Alberto Contador και Tyler Hamilton, θα βρίσκονταν ντοπαρισμένοι, με το σκάνδαλο να μην έχει όμοιό του στα χρονικά της ποδηλασίας. Η εξομολόγηση ψυχής μάλιστα του Armstrong στην Όπρα Γουίνφρεϊ θα σόκαρε το παγκόσμιο κοινό, με τον ίδιο ωστόσο να χάνει όλους του τους τίτλους από τον Γύρο της Γαλλίας και να αποκλείεται από την ποδηλασία διά παντός…
Ο διαιτητής Robert Hoyzer και τα περίεργα σφυρίγματα
Ο διαιτητής του γερμανικού ποδοσφαίρου Robert Hoyzer πιάστηκε στη δίνη του αθλητικού κυκλώνα το 2005 όταν τα περίεργα σφυρίγματά του έφεραν τα πάνω-κάτω σε ματς κυπέλλου μεταξύ του Αμβούργου, ομάδα της Μπουντεσλίγκα, και της ερασιτεχνικής Paderborn: οι νεοφώτιστοι ανέτρεψαν τις πιθανότητες και την εις βάρος τους ήττα με 2-0 του πρώτου αγώνα εκμεταλλευόμενοι τα δύο πέναλτι-δώρο υπέρ τους του Hoyzer, καθώς και την κόκκινη κάρτα στον επιθετικό του Αμβούργου Emile Mpenza στο πρώτο ημίχρονο. Αποτέλεσμα; Η Paderborn νίκησε 4-2! Ο Hoyzer παραιτήθηκε σχεδόν αμέσως από τη διαιτησία και η γερμανική ομοσπονδία άρχισε τις έρευνες, μόνο για να διαπιστώσει ότι ο 32χρονος διαιτητής διατηρούσε σχέσεις με «νονό» του οργανωμένου εγκλήματος, ο οποίος στοιχημάτιζε τεράστια ποσά στους αγώνες που σφύριζε ο διαιτητής. Ο Hoyzer πέρασε στη φυλακή τα επόμενα 2,5 χρόνια…
Οι Minnesota Vikings και το πάρτι στο σκάφος
Οι παίκτες των Minnesota Vikings του αμερικανικού ποδοσφαίρου έγιναν πρωτοσέλιδο το 2005, όχι όμως για τα αθλητικά τους επιτεύγματα αλλά για το διαβόητο πάρτι που οργάνωσαν, που πρέπει να πέρασε στην παγκόσμια ιστορία του γλεντιού με τα καμώματά τους: από ομαδική ούρηση σε κήπο οικίας στον δρόμο τους για το σκάφος μέχρι και δημόσιο σεξ πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου! Τέσσερις παίκτες καταδικάστηκαν για πλημμελήματα και πταίσματα που σχετίζονταν με τα τεκταινόμενα του αχαλίνωτου πάρτι…
Το αλκοόλ, το σκοτσέζικο ποδόσφαιρο και οι χειρονομίες
Οι διεθνείς του σκοτσέζικου ποδοσφαίρου Barry Ferguson και Allan McGregor είπαν να σπάσουν κάθε έννοια κοσμιότητας το 2009, όταν σε ματς κατά της Ισλανδίας που κάθονταν στον πάγκο εκτός αποστολής (τιμωρημένοι από την εθνική Σκοτίας για την υπόθεση του ποτού) έκαναν άσεμνες χειρονομίες στην κάμερα και είπαν και κάτι «γαλλικά». Τα πρόστιμα έπεσαν βροχή, όπως και οι πειθαρχικές τιμωρίες βέβαια, με την τύχη τους να σφραγίζεται ωστόσο από τη συμπεριφορά τους μετά το ατόπημα: ο McGregor απολογήθηκε αργότερα και επέστρεψε στην εθνική, ενώ ο απτόητος Ferguson έχασε τον τίτλο του αρχηγού της Σκοτίας και δεν επέστρεψε ποτέ στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του…
Ο Kieren Fallon και οι ιπποδρομίες
Ο τζόκεϊ και πρώην πρωταθλητής Kieren Fallon είχε το μερίδιό του στο σκάνδαλο που ξέσπασε στον χώρο των ιπποδρομιών το 2006, όταν αυτός και άλλοι 7 εμπλεκόμενοι έστηναν αγώνες για να εξαπατούν τον διαδικτυακό στοιχηματισμό. Ο ίδιος αποκλείστηκε από το σπορ μέχρι τη δίκη του, αθωώθηκε ωστόσο το 2007 λόγω έλλειψης αποδεικτικών. Με το που επέστρεψε ωστόσο περιχαρής, οι γαλλικές Αρχές απέκλεισαν τον ιρλανδό πρωταθλητή για άλλους 6 μήνες όταν βρέθηκε θετικός σε έλεγχο αντι-ντόπινγκ. Οι 6 μήνες σύντομα θα γίνονταν 18, όταν του επιβλήθηκε και νέος αποκλεισμός, αυτή τη φορά γιατί βρέθηκε θετικός σε «ψυχαγωγικό» ναρκωτικό. Ο ίδιος επέστρεψε στις επαγγελματικές ιπποδρομίες το 2009 μετανιωμένος…
Το πακιστανικό κρίκετ και το «στήσιμο»
Το διαβόητο σκάνδαλο του 2011 θα κατέληγε με τρεις παίκτες του κρίκετ και έναν συνεργό τους πίσω από τα κάγκελα του βρετανικού σωφρονιστικού συστήματος. Τα αστέρια του πακιστανικού κρίκετ Salman Butt, Mohammad Asif και Mohammad Amir, όπως και ο ατζέντης Mazhar Majeed, βρέθηκαν ένοχοι στις κατηγορίες για στημένους αγώνες, με τον «εγκέφαλο» Majeed να στήνει τα ματς και τους συνεργούς παίκτες να κανονίζουν αναλόγως τις αθλητικές τους επιδόσεις. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν κυμαίνονταν από 6-32 μήνες φυλάκισης, με τους αθλητές να αντιμετωπίζουν φυσικά και τη μήνη των πειθαρχικών επιτροπών της Διεθνούς Ένωσης Κρίκετ…