Στο θέμα των δανεικών αθλητών στο ελληνικό ποδόσφαιρο αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε στον σταθμό του Ηρακλείου Κρήτης, Politica 89,8, μέσω του οποίου είπε χαρακτηριστικά ότι «πουθενά στον κόσμο δεν απαγορεύεται ο δανεισμός παικτών από μία ομάδα σε μία άλλη, αλλά πουθενά δεν θα βρούμε και φαινόμενο σαν αυτό πριν από το ματς στον Βόλο, με τόσους δανεικούς παίκτες που αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή».
Μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε πως «ένα από τα πρώτα θέματα που θα ασχοληθούν με FIFA και UEFA θα είναι το θέμα των δανεικών ποδοσφαιριστών». Μάλιστα, «φωτογράφισε» ΠΑΕ που παλαιότερα μιλούσαν κατά των δανεισμών και τώρα έχουν αλλάξει στάση πάνω στο ζήτημα.
Αναφορικά με τον ένα μήνα προθεσμία που έχει δώσει για να νομιμοποιηθούν οι σύνδεσμοι οπαδών, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε πως αν αυτό δεν συμβεί, «θα ενεργοποιηθεί η Ελληνική Αστυνομία και η Εισαγγελία. Οι λέσχες δεν μπορούν να είναι άντρο ανομίας και εδώ θα γίνει καθαρή δουλειά, ενεργοποιώντας το νόμο που ήταν παροπλισμένος».
Όσον αφορά τις αλλαγές σε σωματεία και Ομοσπονδίες, δήλωσε πως «ακολουθεί ακόμα μια διάταξη, όπου εξαλείφονται οι αμοιβές σε προέδρους Ομοσπονδιών, μεταξύ αυτών και του προέδρου της ΕΠΟ»
Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της πολυϊδιοκτησίας, για το οποίο είπε ότι «εάν υπάρχουν αφανείς ιδιοκτήτες, η ΕΕΑ που δεν πρόλαβε το καλοκαίρι να εξετάσει εγκαίρως, πρέπει να το κάνει και να εξετάσει τις καταγγελίες».
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Λευτέρη Αυγενάκη:
Αναφορικά με τις αλλαγές διοικητικού περιεχομένου στο αθλητικό νομοσχέδιο, που αφορούν στις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων, αλλά και στους περιορισμούς των θητειών στις Ομοσπονδίες, απάντησε: «Παύει το μοντέλο της απλής αναλογικής στις εκλογές των σωματείων και των Ομοσπονδιών. Ο τρόπος εκλογής θα είναι κάτι που θα προκύψει μέσα από συζήτηση στο επόμενο νομοσχέδιο. Θα αλλάξει και το εκλεκτορικό σώμα, θα σταματήσουν να υπάρχουν σωματεία-σφραγίδες. Ακολουθεί ακόμα μια διάταξη, όπου εξαλείφονται οι αμοιβές σε προέδρους Ομοσπονδιών, μεταξύ αυτών και του προέδρου της ΕΠΟ. Αυτό που χρειάζεται, είναι ένας γενικός διευθυντής σε μια Ομοσπονδία που θα διευθύνει. Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. πρέπει έχουν άλλον ρόλο…».
Για τους αγώνες των ολυμπιονικών και τη συχνά αδιάφορη στάση της Πολιτείας σε ζητήματα που τους αφορούν, είπε: «Ένα βράδυ τους κάλεσα, ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 70 Ολυμπιονίκες και όταν τους ζήτησα συγνώμη που καθυστέρησα να τους καλέσω, εκείνοι χαμογέλασαν και μου είπαν: “Μην στενοχωριέστε, 25 χρόνια περιμέναμε”. Με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο οι ολυμπιονίκες πλέον θα μπορούν να αποσπαστούν στην ΓΓΑ, ανεξάρτητα από το πού εργάζονται στο Δημόσιο και να είναι οι πρωτοπόροι στην ενημέρωση νέων παιδιών και στη μετάδοση αθλητικών και ολυμπιακών αξιών».
«Οι λέσχες φιλάθλων δεν μπορούν να είναι άντρο ανομίας»
Σχετικά με το τελεσίγραφο για να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η διαδικασία αδειοδότησης των λεσχών φιλάθλων, επισήμανε: «Υπάρχει διαδικασία αδειοδότησης των λεσχών φιλάθλων. Εμείς στείλαμε τελεσίγραφο μέσω της ΕΠΟ που έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ζητήσαμε μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη, πως αν δεν έχουν νομιμοποιηθεί οι έσχες, οι οποίες να σημειώσω πως, μόνο 10 μέχρι τώρα έχουν πάρει άδεια λειτουργίας, τότε θα ενεργοποιηθεί η ΕΛ.ΑΣ. και η Εισαγγελία. Οι λέσχες δεν μπορούν να είναι άντρο ανομίας και εδώ θα γίνει καθαρή δουλειά ενεργοποιώντας το νόμο που ήταν παροπλισμένος».
Σχολιάζοντας τα πρώτα θέματα που θα ασχοληθεί η Επιτροπή (Steering Committee), που έχει ανακοινωθεί η σύνθεσή της, θα είναι και το θέμα των δανεικών παικτών, υπογράμμισε: «Η αξιοπιστία των αγώνων και η ακεραιότητα των διοργανώσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να έχουν απασχολήσει το ίδιο το ποδόσφαιρο και να είναι ήδη λυμένα μέσω των κανονισμών του. Πουθενά στον κόσμο δεν απαγορεύεται ο δανεισμός παικτών από μία ομάδα σε μία άλλη. Αλλά, πουθενά δεν θα βρούμε και φαινόμενο σαν αυτό πριν από το ματς στον Βόλο, με τόσους δανεικούς παίκτες που αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή.
Αφού, λοιπόν, δεν είναι λυμένο στην χώρα μας, θα είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα εξετάσει η Επιτροπή, που θα ασχοληθεί με θέματα ακεραιότητας αγώνων και θέματα βίας. Συστήσαμε μία επιτροπή σε συνεργασία με UEFA-FIFA, όπου πρέπει να πω ότι έχουμε άριστη συνεργασία και εκείνοι έχουν ανασάνει γιατί βλέπουν ότι κινούνται τα πάντα με ταχύτητα, όπου ένα από τα πρώτα θέματα που θα ασχοληθούν θα είναι το θέμα των δανεικών ποδοσφαιριστών. H FIFA και η UEFA μας έχουν “παραχωρήσει” κορυφαίους αξιωματούχους τους για ζητήματα όπως αυτά. Η ΕΠΟ χρόνια τώρα δεν έκανε το παραμικρό και παρακολουθεί ως θεατής ένα… πινγκ πονγκ δηλώσεων, τα έχω όλα υπόψη μου.
Και συνέχισε: «Πρόεδροι που έλεγαν ότι το θέμα των δανεικών παικτών είναι εξαιρετικό, σήμερα το αναιρούν. Και αντιστρόφως! Δεν είναι, όμως, απόψεις που αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο και την βαθμολογική θέση της ομάδας τους. Ή έχεις μία άποψη και την υποστηρίζεις ή βάζεις κανόνες και τους υποστηρίζεις ακόμα και αν ζημιώνεται η ομάδα σου. Όχι ανάλογα με την περίσταση να αλλάζεις απόψεις σαν τα… πουκάμισα.
Ειδικά σε αυτό το θέμα έχει μεγάλη ευθύνη η διοίκηση της ΕΠΟ, που δεν έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και σε άλλα ζητήματα. Η αλλοίωση των πρωταθλημάτων, με όποιον τρόπο και αν γίνεται, ή όποια προσπάθεια και αν καταβάλλεται, δεν είναι αποδεκτή από κανένα. Αν διαπιστωθεί ότι το αυτοδιοίκητο εμποδίζει την επίλυσή τους, τότε θα πρέπει να θα έρθει η Πολιτεία με άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες να δράσει. Όμως, είμαι βέβαιος ότι με τη στήριξη και συμβολή των FIFA και UEFA, αλλά και την ωρίμανση που επιβάλλεται να υπάρξει από τη διοίκηση της ΕΠΟ, το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί».
«Η βία δεν διαχωρίζεται σε καλή ή κακή»
Αναφορικά με το «εμπρηστικό κλίμα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις, ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Αυτήν τη στιγμή το θέμα είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην μπαίνουν οι οπαδοί στη διαδικασία να ακούν την άποψη του ενός και του άλλου αναλυτή. Το θέμα της παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, ναι είναι αρμοδιότητα του υπουργού, σε περίπτωση που ο εισαγγελέας δεν είναι σε θέση να το εντοπίσει…».
Για να προσθέσει: «Είμαι αυστηρός εκεί που πρέπει και εξαιρετικά συνεργάσιμος εκεί που χρειάζεται. Δεν σας κρύβω ότι από κάποιες ΠΑΕ βλέπω μια βελτίωση στην συμπεριφορά τους. Είναι όμως και στιγμές που νιώθω ότι υπάρχει μια στασιμότητα από την πλευρά της ΕΠΟ, που είναι έως και ηθελημένη. Υπάρχουν πράγματα που με ενοχλούν, όπως για παράδειγμα όταν μέσα στο καλοκαίρι η ΕΠΟ έφερε προς έγκριση τον πειθαρχικό κώδικα και αντί να τον κάνει πιο σκληρό, τον ελάφρυνε, τον έκανε πιο μαλακό».
Όσον αφορά την πρόσφατη ενεργοποίηση της διάταξης του νόμου περί παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, ο υφυπουργός Αθλητισμού σχολίασε: «Δυστυχώς, έχουμε διαπιστώσει πως συχνά έχουμε περιπτώσεις διατύπωσης λεκτικής βίας και από δημοσιογράφους. Εδώ οφείλω να πω ότι τα πειθαρχικά όργανα του ΠΣΑΤ ή της ΕΣΗΕΑ δεν έχουν πράξει τα δέοντα. Εγώ ήμουν πολύ σαφής. Εντόπισα και διαπίστωσα ότι υπάρχει παρότρυνση για βία, απευθύνθηκα στον συγκεκριμένο κύριο που είχε κάνει αυτές τις δηλώσεις και ήδη έχει φτάσει σχετικό υπόμνημα όπου δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις και στην συνέχεια θα συνεδριάσει η ΔΕΑΒ για να αποφασίσει ο νόμος. Όμως, υπάρχουν ήδη τοποθετήσεις σε διαδικτυακό κανάλι όπου ήδη ενεργοποιήθηκε και ο αθλητικός εισαγγελέας και θα γίνει ότι προβλέπει ο νόμος.
Υπήρξαν και άλλα περιστατικά από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όπου προφανώς είχαν πιει αλκοόλ και δεν περιορίστηκαν μόνο μεταξύ τους, αλλά και στην κυκλοφορία αυτής της εικόνας στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να υπάρξει μια σειρά αρνητικών σχολίων και το οποίο επίσης δεν άφησε στην τύχη του ο αθλητικός εισαγγελέας. Από την άλλη είδαμε ότι και η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε διοικητικά μέτρα, κάτι που με βρίσκει απόλυτα ευχαριστημένο. Όσο υπάρχει ανοχή από τις διοικήσεις, θα βρίσκουν και να κάνουν. Ενοχλήθηκα όταν μια ομάδα, ένα τσούρμο, ανθρώπων μπούκαρε σε μια προπόνηση νέων παιδιών, όπου τους υποχρέωσαν να βγάλουν τις φανέλες τους, τις πήραν και εξαφανίστηκαν και δεν υπήρξε καμία καταδίκη από τη διοίκηση της ομάδας που θεωρητικά ανήκουν. Λέω θεωρητικά, γιατί δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν σχέση με την εν λόγω ομάδα. Δεν υπάρχει καλή ή κακή βία, είναι βία από όπου και αν προέρχεται. Πρέπει να δουλέψουμε σε επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα πολιτών και ποδοσφαίρου».
«Δεν μπορεί να κρύβουμε κάτω από το χαλί το ζήτημα της πολυιδιοκτησίας»
Για τις επώνυμες δεκάδες καταγγελίες που αφορούν στην πολυιδιοκτησία συγκεκριμένων ομάδων, ο κ. Αυγενάκης σχολίασε: «Για την πολυιδιοκτησία, η διοίκηση της ΕΠΟ είχε προλάβει να περάσει συγκεκριμένους κανονισμούς με όμορφο τρόπο, κακώς κατά τη γνώμη μου, και ταχθήκαμε εναντίον επειδή είχαμε άποψη. Το κατάλαβαν και οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε αλλαγή. Αν υπάρχουν αφανείς ιδιοκτήτες, η ΕΕΑ που δεν πρόλαβε το καλοκαίρι να εξετάσει εγκαίρως, και έπρεπε να δώσει τις σχετικές άδειες, τότε θεωρώ ότι πρέπει να το κάνει και να εξετάσει τις καταγγελίες. Ζητήματα που μέχρι τώρα τα κρύβαμε κάτω από το χαλί, δεν μπορεί να συμβεί επί των ημερών μας και είμαστε υποχρεωμένοι να τα συζητήσουμε. Αν η FIFA με την UEFA δεν θέλουν να συνεργαστούν, τότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το πάμε μέχρι εκεί που μπορούμε, γιατί υπάρχει το αυτοδιοίκητο και εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να το κάνουμε, ώστε να παρέμβουμε με τον δικό μας τρόπο».
Για την οικονομική κατάσταση της ΕΠΟ και το δάνειο που φέρεται να ζητά από την UEFA, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, επισήμανε: «Δεν μπορώ να επαινέσω τη διοικητική πρακτική της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ. Δεν μπορεί να έχει προβεί σε δεκάδες προσλήψεις επί ΣΥΡΙΖΑ και ενώ γνώριζαν την άθλια οικονομική πορεία της ΕΠΟ, με υψηλότατους μισθούς και φαίνεται ότι δεν τους απασχόλησε ποτέ το αποτέλεσμα. Άρα μιλάμε για μια κακή διοίκηση. Με την πορεία που ακολούθησε “έριξε” με δική της ευθύνη το ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία να ανταπεξέλθει, έχοντας παχυλότατους μισθούς. Έχει ένα περίεργο διοικητικό μοντέλο, που εγώ δεν το καταλαβαίνω, όμως εδώ είναι το θέμα του αυτοδιοίκητου».
«Δεν πρέπει τα χρήματα να πηγαίνουν σε μια εφαρμογή που λειτουργεί μερικώς»
Τέλος, για το ζήτημα της εγκατάστασης και λειτουργίας του VAR, αλλά και της επανεξέτασης της σύμβασης που έχει υπογραφεί, ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό και χρήσιμο εργαλείο και όταν λειτουργεί σωστά, τότε έχουμε καλύτερο και δικαιότερο ποδόσφαιρο. Όμως, να θυμίσω για άλλη μια φορά ότι η χρήση του VAR είναι αρμοδιότητα με αποκλειστική ευθύνη της ΕΠΟ, της ΚΕΔ αλλά και κάτω από τη σκέπη FIFA, UEFA. Το πρωτόκολλο λειτουργίας του μοιράστηκε μόλις προ ημερών, στη διάρκεια σεμιναρίου με τους παράγοντες όλων των ομάδων.
Εμείς διαγνώσαμε πολύ έγκαιρα τα προβλήματα της εγκατάστασης του VAR, δράσαμε και ζητήσαμε άμεσα την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων στο υπουργείο και φυσικά του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που είναι το αρμόδιο για το VAR. Στο τραπέζι διαπιστώσαμε τα κενά που τα βλέπαμε, όμως ο καθένας τα ερμήνευε ανάλογα με το τι τον βόλευε και ανάλογα την βαθμολογική του θέση. Υπήρχαν ζητήματα που η διοίκηση είχε αναλάβει την εφαρμογή του VAR και τα οποία δεν είχε έγκαιρα εφαρμόσει. Έπρεπε να καλυφθούν τα κενά από την πρώτη στιγμή και τώρα χτυπάμε το “καμπάνακι” ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και δεν γίνεται, δεν πρέπει χρήματα που φεύγουν από τις τσέπες των φορολογουμένων πολιτών να πηγαίνει σε μια εφαρμογή που λειτουργεί μερικώς.
«Μήπως, τελικά το κόστος ήταν υψηλότερο από ότι έπρεπε;», διερωτήθηκε, για να συμπληρώσει: «Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν υπεύθυνα γιατί οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ενημερωθούν υπεύθυνα. Προς το παρόν, οι έχοντες την ευθύνη του VAR, να κάνουν σωστά την δουλειά τους στον απόλυτο βαθμό. Ένας μηχανισμός που σε άλλες χώρες δίνει χαμόγελα και ικανοποίηση στον κόσμο, εδώ τείνει να γίνει μέρος του προβλήματος που απασχολεί τον κόσμο της Ελλάδας. Το VAR είναι καταπληκτικό εργαλείο, χρειάζεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όσο σωστά εφαρμόζεται, άλλο τόσο θα έχουμε πιο αξιόπιστο και πιο καθαρό το άθλημα. Είναι ένα εργαλείο που δίνει την δυνατότητα στον διαιτητή για την τελική απόφαση, δεν αποφασίζει το VAR. Την ευθύνη την έχει ο ίδιος διαιτητής με τα στιγμιότυπα που έχει και αυτός αποφασίζει. Είτε είναι Έλληνας, είτε είναι ξένος, όταν έχει σωστή πληροφόρηση τότε θα κάνει σωστά την δουλειά του».