Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, στην προσπάθειά της να προωθήσει το «Fair Play», έχει θεσπίσει την ομώνυμη βαθμολογία, οι νικητές της οποίας στο τέλος κάθε χρονιάς, πριμοδοτούνται με μια επιπλέον ομάδα στο Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της UEFA, την πρώτη θέση στη φετινή βαθμολογία κατέλαβε η Σουηδία, τη δεύτερη η Νορβηγία και την τρίτη η Φινλανδία. Αυτές οι τρεις χώρες θα εκπροσωπηθούν από ακόμα μία ομάδα (εκάστη) στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της νέας χρονιάς. Οι ομάδες αυτές, που θα έχουν με τη σειρά τους κερδίσει τη σχετική βαθμολογία «Fair Play» στην πατρίδα τους, θα μπουν στην κληρωτίδα της πρώτης προκριματικής φάσης του Γιουρόπα Λιγκ.

Για την κατάρτιση της βαθμολογίας «Fair Play», η UEFA λαμβάνει υπόψη της τις εκθέσεις των παρατηρητών, στις οποίες αναλύεται η συμπεριφορά των παικτών, ο σεβασμός τους προς τους διαιτητές, η στάση των φιλάθλων, καθώς και η συμπεριφορά των παραγόντων. Μαζί με τις εκθέσεις συνυπολογίζονται οι συνολικές κίτρινες και κόκκινες κάρτες που δέχτηκαν οι παίκτες των ομάδων και στο τέλος βγαίνει ένας συντελεστής για κάθε χώρα.

Για τον υπολογισμό της βαθμολογίας απαιτείται να έχουν διεξαχθεί περισσότερα από 32 διεθνή παιχνίδια για κάθε Ομοσπονδία. Την 1η Μαΐου κάθε έτους η βαθμολογία «μηδενίζεται» και ξεκινά η νέα, που ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου του επόμενου.

Πηγή: sport-fm.gr