Τις προτάσεις του για ένα νέο, σύγχρονο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα έκανε ο Ολυμπιακός.

Τρεις φάσεις (δύο με διεξαγωγή ομίλων και playoffs), ανεξάρτητη ΚΕΔ με νέα πρόσωπα και Σώμα Παρατηρητών, μοντέλο εμπορικής στρατηγικής, όπως της UEFA και της Euroleague, και προτάσεις για την καταπολέμηση της βίας.

Αναλυτικά οι προτάσεις του Ολυμπιακού:

«ΝΕΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΙΓΚΑΣ

Αναφορικά με τον αγωνιστικό σχεδιασμό, παρουσιάζεται περιεκτικά το πλάνο για τη νέα μορφή του πρωταθλήματος. Αποτελεί μια πρώτη προκαταρκτική μελέτη η οποία μπορεί να διαμορφωθεί και να οριστικοποιηθεί μετά και από απόψεις και προτάσεις των ομάδων και των παραγόντων του πρωταθλήματος.

Θα υπάρχουν 3 αγωνιστικές φάσεις της Νέας Λίγκας. Α’ φάση, η Β’ φάση και τα Play offs. Κάθε φάση θα έχει αυτοτέλεια και αγωνιστικό ενδιαφέρον και η απόδοση της κάθε ομάδας θα αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη φάση.

Το πρωτάθλημα θα ξεκινάει το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου κάθε έτους με 16 ομάδες. Στις αρχές Ιουλίου θα πραγματοποιούνται η κλήρωση του πρωταθλήματος και η παρουσίαση του All Star Game της αγωνιστικής περιόδου που έρχεται, καθώς και όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Στην Α’ φάση οι ομάδες θα χωρίζονται σε 2 ομίλους των 8 ομάδων. Οι όμιλοι θα χωρίζονται με βάση την κατάταξη της προηγούμενης περιόδου, δηλαδή ο πρώτος θα πηγαίνει επικεφαλής στον έναν όμιλο και ο δεύτερος στον άλλο και μετά οι ομάδες θα χωρίζονται ανά μία σε κάθε όμιλο. θα διενεργούνται 14 αγωνιστικές σε 14 εβδομάδες καθώς θα παίζουν όλοι με όλους (σε κάθε όμιλο) 7 αγώνες εντός έδρας και 7 εκτός έδρας.

Β’ Φάση: Μετά τους 14 αυτούς αγώνες, οι 4 πρώτοι του κάθε ομίλου θα δημιουργούν την φάση του TOP 8 (8 ομάδες, 4 πρώτοι από κάθε όμιλο) ενώ οι υπόλοιπες 8 ομάδες θα δημιουργούν τη φάση του LOW 8. Στον όμιλο του TOP 8 θα παίζουν όλοι με όλους σε ένα νέο πρωτάθλημα των 14 αγωνιστικών (7 εντός και 7 εκτός έδρας) και στην συνέχεια οι 4 πρώτοι θα πηγαίνουν στα τελικά Play Offs όπου εκεί θα παίζουν τα ζευγάρια 1-4 και 2-3 σε αγώνες best of 5, όπου θα βγαίνει το ζευγάρι του τελικού και ο τελικός πρωταθλητής καθώς και ο 3ος και 4ος (πάλι σε σειρά best of 5).

Οι ομάδες του LOW 8 θα παίζουν το δικό τους πρωτάθλημα, όλοι εναντίων όλων, όπου μετά από 14 αγωνιστικές (7 εντός και 7 εκτός) οι 2 τελευταίοι θα υποβιβάζονται στην Α2 και οι υπόλοιποι θα κατατάσσονται στην τελική βαθμολογία με βάση την τελική τους θέση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Με το νέο σύστημα πετυχαίνουμε:

  1. Αλλάζει μετά από 28 χρόνια το αγωνιστικό σύστημα του πρωταθλήματος σε έναν νέο, πιο σύγχρονο και ανταγωνιστικό σύστημα.
  2. Αυξάνονται οι κρίσιμοι αγώνες γενικά, αυτοί με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ανταγωνιστικότητα, τόσο στην κορυφή όσο και στις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας.
  3. Καταργούνται οι αγώνες των play offs της πρώτης φάσης (1-8, 2-7) που έχουν μεγάλη διαφορά ανταγωνιστικότητας και μικρό ενδιαφέρον για τους φιλάθλους αλλά και την τηλεόραση.
  4. Χωρίζεται το πρωτάθλημα σε 2 αυτοτελείς φάσεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον για την κάθε φάση, εμπορικότητα και κίνητρο σε κάθε φάση για τις ομάδες, ενώ δημιουργείται και μια διαδικασία σταδιακής αύξησης και ενδυνάμωσης του ενδιαφέροντος του κοινού μέσα από περισσότερους και ανταγωνιστικότερους αγώνες η οποία κορυφώνεται.
  5. Δίνεται η δυνατότητα και ευκαιρία σε κάποιες ομάδες που δεν τα πήγαν καλά στην αρχή να ανακάμψουν και να πετύχουν κάτι καλύτερο στη 2η φάση, τόσο για τους αγώνες της κορυφής όσο και για τους αγώνες για την αποφυγή του υποβιβασμού.
  6. Από εμπορική πλευρά, αυξάνονται οι ανταγωνιστικοί αγώνες για την τηλεόραση, αυξάνεται το ενδιαφέρον και η ανταγωνιστικότητα τόσο για τις πρώτες θέσεις όσο και για την παραμονή, αυξάνονται οι ανταγωνιστικοί αγώνες που προσελκύουν χορηγούς, ενδιαφέρον και περισσότερο κόσμο, μειώνονται οι αγώνες που έχουν χαμηλό ενδιαφέρον και περισσότερα έξοδα για τις ομάδες.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Η διαιτησία θα πρέπει να αναδιοργανωθεί σε επαγγελματικά πλαίσια.

Δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης ΚΕΔ με τη συμμετοχή τριών νέων μελών (απαραίτητη προϋπόθεση να είναι νέα και άφθαρτα πρόσωπα). Τα μέλη της νέας ΚΕΔ θα προσληφθούν (η σχέση τους με τη Λίγκα θα είναι έμμισθη και θα καθορίζεται μέσα από συμβόλαιο τριετούς διάρκειας) ύστερα από ψηφοφορία και η έγκριση των προσλήψεων θα απαιτεί τα 3/4 των μελών του Δ.Σ. της Λίγκας.

Η ΚΕΔ θα επιλέξει 40 διαιτητές οι οποίοι και θα υπογράψουν τριετή συμβόλαια με τη Λίγκα. Θα χωριστούν σε τρία groups και ανάλογoι θα είναι και οι αγώνες που θα διευθύνουν. Η αξιολόγηση των διαιτητών για το group στο οποίο θα τοποθετηθούν θα πραγματοποιηθεί από την ΚΕΔ. Στο πρώτο group θα συμμετέχουν 12 διαιτητές οι οποίοι και θα αγωνιστούν στις 22 απο τις 28 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου. Στο δεύτερο group θα συμμετέχουν 18 διαιτητές οι οποίοι θα αγωνιστούν στις 16 απο τις 28 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου. Και στο τρίτο group θα συμμετέχουν 10 διαιτητές οι οποίοι θα αγωνιστούν σε 12 απο τις 28 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου.

Οι διαιτητές θα ελέγχονται από ένα ανεξάρτητο Σώμα Παρατηρητών το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με την πρόταση της ΚΑΕ Προμηθέας Πατρών (βλ. σχετικό έγγραφο). Η ΚΕΔ δεν θα έχει το δικαίωμα να αναιρέσει τιμωρίες που θα προκύπτουν ύστερα από τις βαθμολογίες των παρατηρητών. Αν κάποιος διαιτητής αξιολογηθεί αρνητικά για κάποιο παιχνίδι από τους παρατηρητές, τότε η τιμωρία του θα είναι η μη συμμετοχή του σε 1 ή 2 αγώνες ή ο υποβιβασμός του σε χαμηλότερο group ή ακόμα και η αποβολή του από το πρωτάθλημα με την αντίστοιχη απώλεια της αμοιβής του. Π.χ αν ο διαιτητής που τιμωρείται προέρχεται από το 1ο group τότε θα χάσει 1-2 αγώνες από τους 22 που προβλέπονται για τους διαιτητές αυτού του group κ.ο.κ.

Οι διαιτητές θα κληρώνονται για τα παιχνίδια της κάθε αγωνιστικής και δεν θα γίνονται ορισμοί.

Οι αμοιβές των 40 διαιτητών θα πρέπει να αυξηθούν σε ποσοστό 50%-100% (ανάλογα με το νέο κεντρικό τηλεοπτικό συμβόλαιο) προκειμένου να υπάρχουν υψηλότατες απαιτήσεις σχετικά με την απόδοση τους καθώς και το σχετικό κίνητρο.

Οι διαιτητές θα έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα Scouting που παρέχει η Λίγκα και θα είναι υποχρεωτική η χρήση του Instant Replay σε καθ’ ένα από τα παιχνίδια της αγωνιστικής σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΑΕ ΠΑΟΚ (βλ. σχετικό έγγραφο, αριθμ. 4 και 6).

Οι διαιτητές που θα αγωνίζονται στα πλέι οφ του πρωταθλήματος θα προκύπτουν μέσα από την ετήσια βαθμολογία τους και το μέσο όρο που θα έχουν βάσει της απόδοσής τους. Οι πρώτοι 15 διαιτητές του βαθμολογικού πίνακα θα είναι οι μοναδικοί που θα σφυρίξουν τους αγώνες των πλέι οφ. Οι τριάδες των διαιτητών για τον κάθε αγώνα θα προκύπτουν ύστερα από κλήρωση ανάμεσα στους 15 διαιτητές και όχι ορισμό.

Οι αμοιβές των διαιτητών, των μελών της ΚΕΔ και των παρατηρητών καθώς και όλα τα έξοδα τους θα καλύπτονται από τη Λίγκα και θα προέρχονται από το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο. Κανένα επιπλέον έξοδο δεν θα βαραίνει τις ΚΑΕ.

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Για τη διαχείριση των εμπορικών δικαιωμάτων της λίγκας αλλά και για τη συνεχή αύξηση των εσόδων για τις ομάδες που αποτελούν την λίγκα, θα πρέπει να δοθεί τεράστια σημασία στην εμπορική στρατηγική και ανάπτυξη της.

Θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία – ο εμπορικός βραχίονας της λίγκας για λόγους καταστατικού – ώστε να μπορεί να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αύξηση της αξίας και των εσόδων της λίγκας και κατ’ επέκταση των ομάδων (Μοντέλο UEFA-TEAM, EUROLEAGUE-EUROLEAGUE PROPERTIES, κλπ).

Τα εμπορικά δικαιώματα της λίγκας και βασικά έσοδα της λίγκας είναι τα εξής:

  1. Τηλεοπτικά δικαιώματα αναμετάδοσης σε τηλεοπτικό/τηλεοπτικούς σταθμό/σταθμούς για όλους τους αγώνες και φάσεις του πρωταθλήματος, δικαιώματα μετάδοσης μέσω internet, ραδιοφώνου και κινητής τηλεφωνίας καθώς και new media, εντός και εκτός Ελλάδας.
  2. Εμπορικά δικαιώματα συνεργασιών των υπηρεσιών και αναγκών της λίγκας για την διενέργεια των αγώνων (π.χ. Ασφαλιστικές υπηρεσίες, ταξιδιωτικές υπηρεσίας, αθλητικά προϊόντα-μπάλες, μπασκέτες, παρκέ, αθλητιατρικά, στατιστική, κλπ).
  3. Διαφημιστικά και χορηγικά δικαιώματα αγώνων λίγκας στα γήπεδα.
  4. Δικαιώματα merchandising και licensing της λίγκας και των ομάδων της.
  5. Χορηγικά δικαιώματα ονομασίας λίγκας – naming rights.
  6. Δικαιώματα αρχείου και περιουσιακών στοιχείων της λίγκας.
  7. Εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα Κλήρωσης Πρωταθλήματος.
  8. Εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα All Star Λίγκας.
  9. Εμπορικά δικαιώματα νέων προϊόντων και υπηρεσιών λίγκας (summer league, διάφορα events κατά την διάρκεια της χρονιάς, Πρωτάθλημα Νέων κ.α.)
  10. Εμπορικά δικαιώματα αγωνιστικής εμφάνισης διαιτητών κ.α..
  11. Εμπορικά δικαιώματα site λίγκας και παραμέτρων ανάπτυξης του site.

Κεντρική διαχείριση Τηλεοπτικών δικαιωμάτων νέας λίγκας.

Κεντρική διαχείριση εμπορικών δικαιωμάτων προϊόντων και υπηρεσιών λίγκας.

Πλήρης καταγραφή όλων των εμπορικών δικαιωμάτων και σχεδιασμός ανάπτυξης, δημιουργίας και αύξησης της αξίας της λίγκας και των ομάδων της αλλά και των εσόδων των ομάδων.

Σημαντική αναδιάρθρωση θα πραγματοποιηθεί και στην τηλεοπτική παραγωγή και κάλυψη των αγώνων, με σημαντικές αλλαγές και βασικό στόχο την βελτίωση του τηλεοπτικού προϊόντος και την αύξηση της τηλεθέασης. Ο σχεδιασμός αυτό θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις ομάδες, τους χορηγούς και τους τηλεοπτικούς παραγωγούς και κατόχους των δικαιωμάτων των αγώνων της λίγκας.

Το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο θα είναι το μέσο της Λίγκας για την πλήρη αναδιοργάνωση της. Θα καθοριστεί από πριν και θα είναι δεδομένο, ότι ένα μέρος του ποσού που θα προκύπτει ετησίως από το κοινό τηλεοπτικό συμβόλαιο, θα διατίθεται για τη λειτουργία και χρηματοδότηση της επαγγελματικής διαιτησίας του πρωταθλήματος.

Ένα ακόμα ποσοστό θα διατίθεται για έργα δομής και ανακατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων των μελών της Λίγκας ύστερα από σωστό σχεδιασμό και έγκριση των σχετικών κονδυλίων από σχετική επιτροπή που θα δημιουργηθεί για την επίβλεψη και διαφάνεια στην ολοκλήρωση σχετικών σχεδίων που θα προκύπτουν ετησίως από ενδιαφερόμενες ΚΑΕ.

Και τέλος, η κατανομή του υπόλοιπου και τελικού ποσού στις ΚΑΕ με σωστά κριτήρια (Μελέτες Superleauge, Delloite και αντίστοιχων πρωταθλημάτων), που θα βοηθήσουν στο να δημιουργηθεί ένα πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό και ένα προϊόν πιο θελκτικό προς όλους. Συμμετέχοντες, θεατές και υποψήφιους επενδυτές, είτε αυτοί λέγονται παράγοντες, είτε χορηγοί.

Ένα μέρος επίσης των συνολικών εσόδων από τηλεοπτικά – εμπορικά δικαιώματα λίγκας θα δίνεται στις ομάδες ανάλογα με την τελική βαθμολογική τους κατάταξη ώς bonus.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Κατόπιν του από 13.05.2019 ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail) του Ε.Σ.Α.Κ.Ε. και ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, παραθέτουμε τα εξής:

(i) Αναφορικά με τις πράξεις βίας προερχόμενες από φιλάθλους των Κ.Α.Ε.

Ο Ειδικός Πειθαρχικός Κώδικας του Ε.Σ.Α.Κ.Ε. προβλέπει, ήδη, μία λεπτομερή σειρά πειθαρχικών ποινών που επιβάλλονται στις Κ.Α.Ε. αναφορικά με ενδεχόμενες πράξεις βίας των φιλάθλων, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο τέλεσης αγώνων του Πρωταθλήματος Α1 Ανδρών Ε.Σ.Α.Κ.Ε. και του Κυπέλλου Ελλάδας. Μάλιστα, το οικείο πειθαρχικό πλαίσιο συμπληρώνεται επαρκώς τόσο με τις διατάξεις του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα όσο και του Ν. 2725/1999 (βλπ. άρθρο 41 ΣΤ), όπως ο τελευταίος τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον Ν. 4603/2019, ο οποίος, πλέον, και συγκεκριμένα με την προσθήκη των άρθρων 41 Η και 41 Θ, προβλέπει ακόμη και την επιβολή περιοριστικών όρων σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.

(ii) Αναφορικά με τις πράξεις βίας και τις πράξεις προτροπής σε βία προερχόμενες από διοικούντες, ιδιοκτήτες και πρόσωπα καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδεόμενα με τις Κ.Α.Ε.

Σε αντιδιαστολή με το αυστηρότατο πειθαρχικό και ποινικό πλαίσιο που προβλέπεται για τις περιπτώσεις πράξεων βίας προερχόμενες από φιλάθλους των Κ.Α.Ε., τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας ή πράξεις προτροπής σε βία, προερχόμενες από διοικούντες, ιδιοκτήτες και πρόσωπα καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδεόμενα με τις Κ.Α.Ε., χωρίς να έχει υπάρξει οιαδήποτε παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων προσώπων.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την περίπτωση του πραγματικού ιδιοκτήτη και προσώπου άμεσα συνδεόμενου με την Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός Δημήτριου Γιαννακόπουλου, στον οποίο η Γενική Συνέλευση του Ε.Σ.Α.Κ.Ε., φαλκιδεύοντας τις τότε ισχύουσες διατάξεις του Ειδικού Πειθαρχικού

Κώδικα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, και συγκεκριμένα κατά την ετήσια τακτική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον μήνα Ιούλιο 2016, τη χορήγηση μίας ιδιότυπης “ασυλίας”, αφού, ουσιαστικά, προέβη στη συγχώνευση – διαγραφή των πολύμηνων ποινών απαγόρευσης που είχαν επιβληθεί σε αυτόν από το Μονομελές Δικαιοδοτικό Όργανο (Μ.Δ.Ο.) του Ε.Σ.Α.Κ.Ε., σύμφωνα με τις οποίες απαγορευόταν στον Δημήτριο Γιαννακόπουλο να εισέλθει στα γήπεδα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πενήντα (50) μηνών.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω αναφερόμενες ποινές είχαν επιβληθεί στον πραγματικό ιδιοκτήτη της Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός για επιθέσεις σε διαιτητές και τον αθλητή της ομάδας μας Βασίλειο Σπανούλη, για την κατ’ εξακολούθηση παραβίαση των αποφάσεων του Μ.Δ.Ο. Ε.Σ.Α.Κ.Ε., όπως και για έτερες παραβατικές και δυσφημιστικές συμπεριφορές σε βάρος της Κ.Α.Ε. Ολυμπιακός και όχι μόνο.

Δυστυχώς, παρά την “ασυλία” που χορηγήθηκε σε αυτόν, ο Δημήτριος Γιαννακόπουλος συνέχισε, μέσα στα επόμενα έτη, να προβαίνει σε δημόσιες φραστικές επιθέσεις σε βάρος διαιτητών (βλπ. κατά των Αναστάσιου Πηλοϊδη και Σπυρίδωνα Γκόντα), αθλητών (βλπ. κατά του αθλητή της ομάδας μας Βαγγέλη Μάντζαρη), των ιδιοκτητών της Κ.Α.Ε. Ολυμπιακός Παναγιώτη και Γεώργιου Αγγελόπουλου, αλλά και έτερων προσώπων, χρησιμοποιώντας ως “όχημα” είτε τον δημόσιο λογαριασμό “dpg7000” που διατηρεί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram (και ο οποίος “ακολουθείται” σήμερα από περίπου 230.000 χρήστες) είτε μέσω της αθλητικής εφημερίδας “Η ΠΡΑΣΙΝΗ” και άλλων ιστολογίων συμφερόντων του.

Αλήστου, φυσικά, μνήμης είναι και η πρόσφατη (άκρως προκλητική) ενέργεια του Δημήτριου Γιαννακόπουλου, ο οποίος, μετά την κατακύρωση του από 13.02.2019 αγώνα Κυπέλλου υπέρ της ομάδας του Παναθηναϊκού, μετέβη, παρουσία όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των παρευρισκόμενων φιλάθλων, στον πάγκο της ομάδας μας, όπου άφησε ένα κόκκινο εσώρουχο (!!!).

Όπως αντιλαμβάνεστε, τέτοιου είδους συμπεριφορές και δη, από ιδιοκτήτες ομάδων πρέπει άμεσα να εκλείψουν και να θεσπιστούν επιπρόσθετες (και αυστηρότατες) πειθαρχικές ποινές τόσο για τα υπαίτια πρόσωπα όσο και για τις συνδεόμενες με αυτά Κ.Α.Ε., οι οποίες ποινές, σε περίπτωση υποτροπής, να προβλέπουν μέχρι και τον ισόβιο αποκλεισμό των υπαιτίων, μέσω της επιβολής ποινής μόνιμης απαγόρευσης εισόδου σε γήπεδα που διεξάγονται αγώνες της αρμοδιότητας του Ε.Σ.Α.Κ.Ε.

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, επιβεβλημένη κρίνεται και η θέσπιση ρητής διάταξης στον Ειδικό Πειθαρχικό Κώδικα, η οποία να απαγορεύει σε διοικούντες, ιδιοκτήτες και πρόσωπα καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδεόμενα με τις Κ.Α.Ε. την οιαδήποτε συμμετοχή ή άλλου είδους ιδιοκτησιακή σχέση ή σύνδεση με αθλητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου, έτσι, να αποφευχθεί η χρησιμοποίηση αθλητικών εντύπων και ιστοσελίδων για τη χειραγώγηση των φιλάθλων, τη στοχοποίηση διαιτητών ή παραγόντων και γενικά, τη δημιουργία καταστάσεων που προάγουν τη βία.

Μόνο με αυτόν τρόπο, δηλαδή τη θέσπιση πειθαρχικών διατάξεων που θα προβλέπουν την παραδειγματική πειθαρχική τιμωρία των διοικούντων, ιδιοκτητών και προσώπων καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδεόμενων με τις Κ.Α.Ε., είναι δυνατό να αποφευχθούν οιεσδήποτε καταστάσεις πρόκλησης σε βία και να δημιουργηθεί, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Ν. 2725/1999, ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτρέπει, συνακόλουθα, και τους φιλάθλους από κάθε τυχόν έκνομες ενέργειες και συμπεριφορές».

Πηγή: gazzetta.gr