Η τροπολογία της αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων από τη σεζόν 2019-20 συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, η οποία έχει τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου». Εκτός αυτής, συζητήθηκε και η τροπολογία «Ορισμός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ως φορέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων», που αφορά στη χρήση του κλειστού γηπέδου από την ΚΑΕ ΑΕΚ.
Κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για την αναδιάρθρωση, που επισκίασε τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αυτό που κυριάρχησε ήταν η έντονη αντιπαράθεση που σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
Στη νέα ρύθμιση, που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προβλέπεται -μεταξύ άλλων- ότι σε επαγγελματικό επίπεδο θα υπάρχουν η Super League 1, η uper League 2, η Football League και η Ερασιτεχνική Γ’ Εθνική κατηγορία. Στις δύο πρώτες κατηγορίες οι συμμετέχουσες ομάδες πρέπει να είναι ΠΑΕ, ενώ στις ομάδες που εξασφάλισαν την άνοδο στη Football League δίνεται περιθώριο 30 ημερών από την ημερομηνία επικύρωσης της βαθμολογίας και με ποινή αποβολής, προκειμένου να μετατραπούν σε ΠΑΕ.
Απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Βασιλειάδης αντέτεινε ότι «η τροπολογία αφορά συνολικά την αναδιάρθρωση των νέων κατηγοριών στο ποδόσφαιρο με τη θέσπιση νέων κανόνων για να έχουμε βιώσιμες επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες και να μην ξαναζήσουμε τα φαινόμενα που ζήσαμε και να φεύγουν στη μέση του πρωταθλήματος».
«Τον αριθμό των ομάδων για κάθε κατηγορία αποφασίζει η ΕΠΟ και όχι η Πολιτεία. Εμείς επικυρώνουμε τη συζήτηση που ξεκίνησε το καλοκαίρι με την Ομοσπονδία. Η ρύθμιση τελεί υπό την έγκριση και της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και πιστεύουμε ότι βοηθά να λύσουμε προβλήματα. Είναι αποκλειστικό θέμα της ΕΠΟ να περιορίσει τις αδικίες», τόνισε ο Γιώργος Βασιλειάδης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από τη Νέα Δημοκρατία, τόσο ο Χρήστος Μπουκώρος όσο και η Άννα Καραμανλή, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προχειρότητα και τόνισαν ότι νομοθετώντας σήμερα η κυβέρνηση, μετά το πέρας του πρωταθλήματος, τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό των επαγγελματικών ομάδων στο ποδόσφαιρο.
«Πετάτε το μπαλάκι στην ΕΠΟ. Οι ομάδες που είναι στη μεγάλη κατηγορία εγκλωβίζονται. Είναι η επιτομή της προχειρότητας», τόνισε ο κ. Μπουκώρος, με την κ. Καραμανλή να επισημαίνει: «Στα τέσσερα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, και τώρα των προθύμων, δεν έχει διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα όπως του αξίζει. Τι θα γίνει στις μικρές ομάδες που δεν προβιβάστηκαν; Χάνουν μία κατηγορία. Είναι στο πόδι η αναδιάρθρωση. Ήδη, ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Είναι αυτό κανονικότητα;».
Οι δύο τροπολογίες έχουν ενταχθεί ήδη από τις 6 Μαΐου στο σχεδίου νόμου. Στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του θέματος, ο υφυπουργός τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Ερχόμαστε να νομοθετήσουμε ως προς τη δομή, ως προς το που θα ανήκει κάθε Λίγκα, ως προς άλλα ζητήματα που αφορούν την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, τα δικαιώματα, την αναδιανομή εσόδων μεταξύ των ομάδων και μεταξύ των κατηγοριών για να μπορέσουμε να έχουμε επαγγελματικές κατηγορίες βιώσιμες.
Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το βασικό πρόβλημα που είχαμε όλη αυτή την περίοδο, όπου είχαμε δύο επαγγελματικές κατηγορίες και μία μη (Γ΄ εθνική) που ήταν μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα ομάδες να αποχωρούν στα μέσα του πρωταθλήματος, να μην αντέχουν οικονομικά, να ψάχνουν διάφορους τρόπους να επιβιώσουν.
Αναφορικά στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, το οποίο από την «ΕΤΑΔ ΑΕ» επανέρχεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε: «Σκοπός μας είναι να λύσουμε προβλήματα στέγασης μεγάλων ομάδων στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε ούτως ώστε όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι να μπορούν να βρουν λύσεις, οι οποίες να συμφέρουν και το Δημόσιο, αλλά να μπορούν να διασφαλίσουν και τη βιωσιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων».