Το καταλαβαίναμε ότι θα συμβεί, διότι μας προετοίμαζε για αυτό τον καιρό που προετοίμαζε την ομάδα του, χρησιμοποιώντας παιχνίδια των προηγούμενων φάσεων του Champions League αλλά και ματς της Premier League ως εξομοιωτές των συνθηκών που θα συναντούσε η Μάντσεστερ Σίτι στις νοκ άουτ φάσεις της κορυφαίας διοργάνωσης. Στα ευρωπαϊκά εγκαίνια του Tottenham Stadium ο Πεπ Γκουαρδιόλα εγκαινίασε το νέο ευρωπαϊκό αγωνιστικό σχέδιό του, αυτό που προφανώς αντιλήφθηκε ότι είναι το πιο συμβατό στη φύση της ομάδας του προκειμένου αυτή να γίνει πιο αποτελεσματική και να πετύχει τον στόχο της παρουσίας της στον τελικό της διοργάνωσης. Η ταλαιπωρία και τα χαστούκια που έφαγε τον καιρό που εργαζόταν στην Μπάγερν και προσπαθούσε να την φτάσει μέχρι τον τελικό, οι αποτυχημένες πρώτες απόπειρές του με την Σίτι, το περσινό στραπάτσο στο Anfield και όσα του έδειχνε τον προηγούμενο καιρό η συμπεριφορά της ομάδας του όταν ακολουθούσε το απόλυτης επιθετικής φύσης αγωνιστικό πλάνο του έγιναν οι λόγοι που έπεισαν τον Γκουαρδιόλα να παρουσιάσει την πιο συντηρητική εκδοχή της Σίτι στο Champions League.
Τι σημαίνει συντηρητική εκδοχή για τον Πεπ; Οχι, φυσικά όχι, δεν έκανε ενέσεις cholismo για να μετατρέψει την Σίτι σε μια πιο τεχνική έκδοση της Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε. Αυτό που αποφάσισε να κάνει ήταν να βάλει την ομάδα του να αμυνθεί σε μεγαλύτερο βάθος για να έχει μεγαλύτερη σιγουριά ότι δεν θα αφήνει κενούς χώρους στην πλάτη της αμυντικής γραμμής του, και να βάλει δίπλα στον Φερναντίνιο τον Γκιντογκάν και όχι τον Ντε Μπρόινε προκειμένου να παρέχει μεγαλύτερη στήριξη στην αμυντική του γραμμή αλλά και να περιορίσει τους χώρους μπροστά από αυτήν επειδή αυτοί οι χώροι είναι αγαπημένη ζώνη δράσης των επιθετικών της Τότεναμ.
Προκειμένου να γίνει πιο συντηρητική, η Σίτι δεν έκανε μόνο αυτό. Εγινε πιο προσεκτική και στην φάση κατοχής της μπάλας, παίζοντας λιγότερο από ποτέ στο φετινό Champions League στο επιθετικό 1/3 του τερέν. Απέναντι στην Τότεναμ ολοκλήρωσε εκεί 107 πάσες. Στα ματς με την Σάλκε είχε ολοκληρώσει 172 – στο πρώτο ματς – και 160 πάσες. Στο προηγούμενο, με την Χόφενχάιμ, 169, στη Γαλλία απέναντι στην Λιόν 160, στο Ντόνεσκ απέναντι στην Σαχτάρ 126, στη Γερμανία απέναντι στην Χόφενχάιμ 208. Στο αντίστοιχο ματς για την Premier League απέναντι στην Τότεναμ είχε ολοκληρώσει 155. Τα στατιστικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την αίσθηση που δημιουργούσε στον θεατή η τακτική της Σίτι απέναντι στην Τότεναμ: σίγουρη κατοχή μπάλας στα συνήθη υψηλότατα στάνταρ (60% κατοχή με 86% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις – 60,5% με 90.1% ακρίβεια ήταν ο μέσος όρος της συμπεριφοράς της στο τρέχον Champions League), αλλά τούτη τη φορά με πολύ περισσότερο παιχνίδι στο αμυντικό και το μεσαίο τρίτο του τερέν και λιγότερο στο επιθετικό τρίτο του τερέν. Κι αυτό επειδή επέλεξε να φτάνει εκεί με λιγότερους ποδοσφαιριστές προκειμένου να σιγουρεύει, στον βαθμό που μπορεί κανείς να είναι σίγουρος κατά την εξέλιξη ενός αγώνα, ότι η Τότεναμ δεν θα έβρισκε απεριόριστους χώρους για να εκδηλώσει αντεπίθεση αν έκλεβε τη μπάλα. Στην πραγματικότητα αυτό που είδαμε ήταν μια επανάληψη της στρατηγικής που είχε η Σίτι στο Anfield, στον αγώνα πρωταθλήματος τον περασμένο Οκτώβριο. Κατά σύμπτωση και τότε είχε ολοκληρώσει 108 πάσες στο επιθετικό 1/3 του τερέν.
Στο Tottenham Stadium ο Γκουαρδιόλα επέλεξε να “κρατήσει” την Σίτι. Επέλεξε στρατηγικά να παίξει προκειμένου να μην δεχθεί γκολ. Η Σίτι κράτησε την Τότεναμ ελαφρώς χαμηλότερα από την μέση επιθετική δραστηριότητά της, δηλαδή περιόρισε τον αριθμό των επιθέσεων, η άμυνα της Σίτι δεν πιάστηκε ανοργάνωτη, δεν “έφαγε” αντεπιθέσεις, δεν υπέφερε. Μέχρι την στιγμή της λεπτομέρειας που έκανε τη διαφορά, τη στιγμή ποιότητας του MVP Ερικσεν, ο οποίος άλλαξε κατεύθυνση και αξιοποίησε τον ελεύθερο χώρο που είχε ο Σον, το αγωνιστικό πλάνο του Γκουαρδιόλα λειτουργούσε όπως εκείνος είχε προεκτιμήσει όταν χάραζε την στρατηγική του. Η Σίτι είχε αρχίσει να “ανεβαίνει” στο τερέν και να περνά περισσότερο χρόνο κατοχής της μπάλας στα όρια της περιοχής της Τότεναμ. Γι’ αυτό δήλωσε “κάναμε ένα φανταστικό παιχνίδι, όταν δεν παίζουμε καλά και σωστά είμαι ο πρώτος που το δηλώνει δημόσια” στη λήξη του ματς ο Γκουαρδιόλα. Αυτό που έκανε, ο Πεπ το προετοίμαζε καιρό, εκπαίδευε την ομάδα του για να συμπεριφερθεί με αυτό τον τρόπο, και την παίνευε τόσο εντός αποδυτηρίων όσο και δημοσίως κάθε φορά που περιόριζε στο ελάχιστο, ή και μηδένιζε, τον αριθμό των τελικών προσπαθειών του αντιπάλου στα ματς της Premier League.
Αυτή η στρατηγική είχε ως συνέπεια την φτωχότερη επιθετική επίδοση της Σίτι στο Champions League. Εκανε 10 τελικές προσπάθειες, δηλαδή 9 προσπάθειες λιγότερες συγκριτικά με τον μέσο όρο της στην διοργάνωση. “Φτωχότερη” επιθετική επίδοση είχε δείξει μόνο στο Anfield τον περασμένο Οκτώβριο (6 τελικές). Ο Γκουαρδιόλα πόνταρε στην αποτελεσματικότητα του Αγουέρο. Ο Αργεντινός είχε όλες κι όλες τρεις τελικές, η μία εκ των οποίων ήταν το πέναλτι που απέκρουσε ο Γιορίς.
Εκανε λάθος επιλογή στρατηγικής ο Πεπ το βράδυ της Τρίτης; Το αποτέλεσμα λέει “ναι”, δεδομένου ότι το 1-0 δίνει προβάδισμα πρόκρισης στην Τότεναμ. Το βέβαιο είναι ότι η ιστορία του στις εκτός έδρας αναμετρήσεις των νοκ άουτ του Champions League (3 νίκες σε 14 ματς) τον έβαλαν στη θέση να αμφιβάλει για την στρατηγική του. Και τον οδήγησαν στην επιλογή να την αλλάξει. Ναι, είναι ο Γκουαρδιόλα, ο προπονητής που επηρεάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σημερινό προπονητή την προπονητική, αλλά είναι άνθρωπος, έχει ανθρώπινη φύση, δεν είναι μηχανή, και προφανώς το γεγονός ότι έχει να νικήσει από το 2011 σε εκτός έδρας αγώνα νοκ άουτ φάσης του Champions League του έχει δημιουργήσει δαίμονες. Η ρεβάνς θα μας δείξει αν η νέα ιδέα του για την ευρωπαϊκή συμπεριφορά της Σίτι είναι ή όχι αποτελεσματική. Αλλωστε τώρα έχει μια βάση: η ρεβάνς του ζητάει να μη δεχθεί γκολ, να φτάσει σε μια νίκη του 2-0, για να προκριθεί, και η συμπεριφορά της ομάδας του επιτρέπει να πιστεύει ότι έχει βρει τον τρόπο για να περιορίζει όσο ποτέ την επιθετική δράση του αντιπάλου. Το βέβαιο είναι ότι την ερχόμενη Τετάρτη ο Γκουαρδιόλα θα είναι πιο αγχωμένος από όσο υπήρξε ποτέ σε αγώνα Champions League στον καιρό του στη Σίτι, διότι πλέον λειτουργεί με τη συνείδηση ότι οι ευκαιρίες για να φτάσει μαζί της σε έναν τελικό αυτής της διοργάνωσης λιγοστεύουν επικίνδυνα.
Πηγή: gazzetta.gr