Μια μεγάλη σε έκταση συνέντευξη παραχώρησε ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος. Μέσω της εφημερίδας «Μακεδονία» αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- την πορεία του «δικεφάλου» προς την κορυφή και έδωσε το σύνθημα πως ο σύλλογος «θα πρέπει να γίνει συλλέκτης τίτλων», αναφέρθηκε στην εξέλιξη να αποχωρήσει από το πόστο του στο τέλος της σεζόν, λέγοντας ότι «έκλεισε ο κύκλος, τουλάχιστον σ’ αυτήν τη θέση».

Επίσης, μίλησε και για την «πιο δημιουργική» και ταυτόχρονα «πιο δύσκολη» στιγμή στον ΠΑΟΚ, που για εκείνον είναι «η αρχή της προσπάθειάς μας να ανατρέψουμε συνολικά το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, εκείνη την ποδοσφαιρική δικτατορία», για να επισημάνει πως «δεν φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής, υπάρχουν ακόμη παθογένειες, αλλά τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και όλα ξεκίνησαν από την επιμονή του κ. Σαββίδη».

Για τον ρόλο του διευθυντή Επικοινωνίας τόνισε πως «αν ήταν στο χέρι μου θα εξαφάνιζα τους… Κυριάκους», ενώ ρωτήθηκε και για τα σενάρια περί συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι θα μιλήσει ανοικτά όταν τελειώσει η σεζόν, ενώ σημείωσε πως «δεν θέλω να εκμεταλλευτώ ούτε την αναγνωρισιμότητα που μου δίνει η θέση».

Αναλυτικά η συνέντευξή του Κυριάκου Κυριάκου:

– Πώς βίωσες τη φετινή σεζόν και πόσο πιο ευχάριστη ή δύσκολη έγινε η δουλειά σου; 

«Η χρονιά ξεκίνησε με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες και πάρα πολλή πίεση προς όλους μας, επειδή τελείωσε πολύ δύσκολα η προηγούμενη. Η πραγματικότητα είναι πως με όσα ζήσαμε πέρσι -και θεωρώ πως μιλάω εκ μέρους όλων των στελεχών του ΠΑΟΚ- μας έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα χαράς. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα με μία συναισθηματική ουδετερότητα, γιατί θέλουμε όλη μας τη χαρά να τη βγάλουμε στο τέλος με την επίτευξη των στόχων. Όταν η ομάδα κερδίζει, η δική μας δουλειά είναι πάντα πιο εύκολη. Τα αυτιά είναι πιο έτοιμα να ακούσουν, η διάθεση των ανθρώπων απέναντί μας είναι πάντα πιο ευχάριστη.

Φέτος άλλαξε αρκετά και ο τρόπος με τον οποίο μας βλέπουν οι αντίπαλοι, τους οποίους ενδεχομένως είχε ξενίσει η απότομη είσοδος του ΠΑΟΚ στις ομάδες του πρωταθλητισμού. Δεν μπορεί να φύγει εύκολα η νοοτροπία να μας αντιμετωπίζουν απλά ως μία επαρχιακή ομάδα, όπως συνέβαινε μέχρι την άφιξη Σαββίδη και λίγο μετά. Τα ΜΜΕ της Αθήνας μας αντιμετώπιζαν ως έναν αντίπαλο όχι και τόσο επικίνδυνο. Ήμασταν γι’ αυτούς μία ομάδα που την αντιμετώπιζαν με αδιαφορία ή συμπάθεια. Αυτό το πράγμα άλλαξε, διαταράχθηκε και φέτος όλοι αντιμετωπίζουν την πορεία του ΠΑΟΚ ως την πορεία της καλύτερης ελληνικής ομάδας προς τον τίτλο».

– Όσα συνέβησαν πέρσι και φέτος, πόσο σε έχουν αλλάξει ως άνθρωπο και ως επαγγελματία; 

«Ως άνθρωπο πολύ, γιατί είμαι παρορμητικός κι ενθουσιώδης. Τις δύσκολες νίκες, όπως μετά από ευρωπαϊκές ήττες, αλλά και εκείνες μετά τις νίκες, έχουμε μάθει να τις διαχειριζόμαστε ουδέτερα, χωρίς να ξεφεύγει το μυαλό μας από τον μεγάλο στόχο. Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπω συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο, τις παθογένειές του και τη δυνατότητα που έχω, ώστε να συμβάλλω στην αντιμετώπιση της τοξικότητας αυτού του χώρου. Η αλήθεια είναι ότι απογοητεύτηκα λίγο πέρσι, διότι περίμενα πως πολύ περισσότερος κόσμος θα είχε αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια του κ. Σαββίδη».

– Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές που κλήθηκες να διαχειριστείς; 

«Τα δύο περσινά παιχνίδια, πρώτα με τον Ολυμπιακό και μετά με την ΑΕΚ, ήταν πολύ δύσκολα. Για να πω την αλήθεια, η πιο δημιουργική, η πιο επαναστατική και συνάμα η πιο δύσκολη και όμορφη στιγμή ήταν η προσπάθειά μας να ανατρέψουμε συνολικά το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, εκείνη την ποδοσφαιρική δικτατορία. Στην αρχή αντιμετωπιστήκαμε σαν τρελοί και γραφικοί, ο κόσμος των άλλων ομάδων δεν φανταζόταν τη δυναμική που μπορούσε να αναπτύξει ο κ. Σαββίδης. Δεν φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής, υπάρχουν ακόμη παθογένειες, αλλά τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και όλα ξεκίνησαν από την επιμονή του κ. Σαββίδη».

– Πόσο σημαντικός αποδείχτηκε ο τομέας της επικοινωνίας για τις επιτυχίες του ΠΑΟΚ; 

«Είναι σημαντικός περισσότερο στις δύσκολες στιγμές, παρά στις ευχάριστες. Απορροφήσαμε μεγάλες εντάσεις με σχετικά καλό τρόπο, φυσικά και με κάποια λάθη. Το σημαντικότερο που πετύχαμε, ήταν ότι τη συναισθηματική ουδετερότητα και την προσήλωση στον στόχο τις περάσαμε και στην ομάδα. Οι παίκτες είναι «σφουγγάρια». Παίρνουν ερεθίσματα από τα ΜΜΕ, από τα social media, από τον κόσμο και ένα τμήμα επικοινωνίας σε μία ομάδα πρωταθλητισμού, πρέπει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκαλεί εκνευρισμό στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Σ’ αυτό αγγίξαμε φέτος πολύ υψηλά επίπεδα».

– Όσο περνούσε ο καιρός και ο ΠΑΟΚ συνέχιζε να πλησιάζει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, τι κλίμα εισέπραττες από τα αποδυτήρια και τα γραφεία; 

«Το πιο δύσκολο πράγμα φέτος ήταν να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας κι αυτό το επέβαλε ο κ. Σαββίδης. Αντιληφθήκαμε όλοι πως καμία νίκη και κανένα σερί δεν θα μας έδινε την επίτευξη του στόχου. Άπαντες λειτούργησαν με την ίδια προσήλωση. Καταφέραμε κεντρικά να λειτουργήσουμε έτσι».

– Έχουν μπει οι βάσεις, ώστε να ξεκινήσει η παντοκρατορία του ΠΑΟΚ; 

«Ο ΠΑΟΚ είναι πλέον ομάδα του σκληρού πρωταθλητισμού και θα είναι για πολλά ακόμη χρόνια. Είναι από τις δεσμεύσεις που εύκολα μπορώ να πάρω απέναντι στον κόσμο της ομάδας. Ποτέ δεν μπορείς να υποσχεθείς μόνο νίκες, μόνο τίτλους, ότι δεν θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να γίνει συλλέκτης τίτλων και να εκμεταλλευτεί την ευλογία της έλευσης ενός επιχειρηματία, που δεν έβαλε μόνο το χρήμα του, αλλά και το μυαλό του, τη στρατηγική του, την ψυχή του. Το πρώτο βήμα έχει γίνει και ήταν το πιο δύσκολο. Είναι δέσμευση, υπόσχεση και μέσα μου το πιστεύω πάρα πολύ, ότι για πολλά χρόνια ο ΠΑΟΚ θα είναι στην ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ελίτ».

– Υπάρχει κάτι που έχει περάσει στη σφαίρα του αστικού μύθου και σε ενοχλεί; 

«Προσωπικά έχω ακούσει πολλά πράγματα την τελευταία εικοσαετία και η στρατηγική που κρίνω ως πιο σωστή, είναι να μην απαντάω. Το πρόσωπο δεν αφορά κανέναν. Έχουμε να κάνουμε με τμήμα επικοινωνίας και κάποιος πρέπει να επωμιστεί και τη «βρώμικη» δουλειά. Αστικοί μύθοι υπάρχουν πολλοί στον ΠΑΟΚ και αυτό που με ενόχλησε ήταν ότι άργησε πάρα πολύ ο κόσμος να αντιληφθεί ότι δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό διοικητικό γκρουπ πρωταθλητισμού. Η αμφισβήτηση του τρόπου λειτουργίας της ΠΑΕ αντανακλά και τις επιλογές του ιδιοκτήτη. Δεν συγχωρήθηκαν εύκολα κάποια λάθη και αστοχίες, που ήταν αναμενόμενες για μία νέα ομάδα, αλλά και τους νέους ανθρώπους, στους οποίους στηρίζεται ο κ. Σαββίδης. Ο πιο ενοχλητικός αστικός μύθος ήταν πως η ΠΑΕ αποτελούσε πεδίο συγκρούσεων και εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων. Δεν έχω εργαστεί σε πολλές άλλες εταιρείες, αλλά τέτοιο κλίμα ομόνοιας δεν νομίζω να υπάρχει αλλού».

– Τι έχεις αποκομίσει από τη συναναστροφή σου με ανθρώπους που έχουν αντίστοιχα καθήκοντα σε άλλες ΠΑΕ, όπως για παράδειγμα τον Ολυμπιακό; 

«Κάθε άνθρωπος που εκπροσωπεί μία ΠΑΕ, είναι δεσμευμένος να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, άρα ενδεχομένως κάποιες στιγμές δεν χρησιμοποιεί την προσωπική του άποψη, αλλά τα επιχειρήματα που κεντρικά έχουν αποφασιστεί να προβάλλονται. Ο εκπρόσωπος Τύπου προσαρμόζεται στο ύφος, το ήθος και την αισθητική που επιθυμεί η εταιρεία, αλλά από κει και πέρα, υπάρχουν και οι προσωπικές επιλογές ως προς το λεξιλόγιο και την ένταση. Έχω την εντύπωση ότι αφήσαμε πάρα πολύ μεγάλη τοξικότητα στο ποδόσφαιρο. Κάποιοι ίσως να πίστευαν ότι έτσι εξυπηρετούσαν καλύτερα τις ομάδες τους, αλλά συνολικά διώχναμε κόσμο από το ποδόσφαιρο.

Εμείς, ακόμη και εν μέσω δυσκολιών, κρατήσαμε ένα καλό επίπεδο. Κι άλλοι συνάδελφοι το προσπάθησαν και φυσικά υπάρχει και το κομμάτι της επικοινωνίας π.χ. του Ολυμπιακού, που παρέμεινε πιο επιθετικό. Δεν θέλω να το κρίνω αρνητικά, δεν μου πέφτει λόγος κι ενδεχομένως αυτή η στρατηγική να είναι καλύτερη για μένα και να μη θέλω να διορθωθεί. Όμως, όσο αυτός ο τρόπος επικοινωνίας συνοδευόταν από τίτλους τα προηγούμενα χρόνια, αποκτούσε κρυφούς οπαδούς και σε τμήματα φιλάθλων των υπόλοιπων ομάδων. Είμαι πολύ χαρούμενος που αντισταθήκαμε κι εμείς και αρκετές άλλες ομάδες, που προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις εντάσεις και τις αντιπαραθέσεις μας σε ένα αποδεκτό πλαίσιο».

– Πώς κρίνεις το επίπεδο της δημοσιογραφίας όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Ελλάδα γενικότερα; 

«Επειδή ανέκαθεν υπερασπιζόμουν τη δουλειά των δημοσιογράφων, θεωρώ ότι το επίπεδο αναγκαστικά προσαρμόζεται σε εκείνο των προσφερόμενων θέσεων. Όσο αυτές μειώνονται, δεν πληρώνονται καλά και απαιτούν περισσότερο χρόνο και τρέξιμο, αναγκαστικά πέφτει το επίπεδο. Το λειτούργημα πρέπει να προστατευθεί, να μπουν κανόνες και να υπάρχει έλεγχος στο ποιος αποκτά δημόσιο λόγο και πώς τον διαχειρίζεται. Να διαχωριστούν τα ξερά από τα χλωρά και να ξαναφτιάξουμε το χώρο, ώστε ο δημοσιογράφος να επανακτήσει το κύρος του».

– Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος χαρακτήρας που έπρεπε να διαχειριστείς; 

«Προσωπικά αποδίδω και περνάω καλύτερα, όταν πρέπει να διαχειριστώ ιδιαίτερους χαρακτήρες. Ο πρωταθλητισμός χρειάζεται τέτοια ιδιαιτερότητα, δυνατά «εγώ» και ξεροκέφαλους ανθρώπους. Ο πιο ιδιαίτερος, αλλά όχι δύσκολος, άνθρωπος με τον οποίο συνεργάστηκα, ήταν ο Φερνάντο Σάντος. Από αυτόν πήρα τα περισσότερα, διότι ήμουν σε μία ηλικία όπου διαμόρφωνα τη στρατηγική της δουλειάς μου. Ήταν ένας άνθρωπος που ακόμη κι αν έπεφταν βόμβες γύρω του, δεν θα έστριβε το κεφάλι να τις δει, διότι ήταν προσηλωμένος στον στόχο. Υπήρχαν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ο Πάμπλο Γκαρσία, ο Άγγελος Αναστασιάδης, ο Ζήσης Βρύζας, ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ο Γιώργος Γεωργιάδης. Σπουδαίες προσωπικότητες, καταγεγραμμένες στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Είμαι πολύ περήφανος που συνεργάστηκα μαζί τους».

 

«Θα ήθελα να φρεσκαριστεί η βιτρίνα του ΠΑΟΚ, έχουμε φθαρεί»

O επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξηγεί την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση του με τη λήξη της σεζόν: «Η νέα εποχή που σηματοδοτείται από το πρωτάθλημα, είναι ένα πολύ καλό τάιμινγκ για να πω ότι έκλεισε ο κύκλος, τουλάχιστον σ’ αυτήν τη θέση. Στην πραγματικότητα, ο κύκλος στον ΠΑΟΚ δεν κλείνει, μέχρι να κλείσουν τα μάτια μας. Ως οπαδός θα ήθελα να φρεσκαριστεί η βιτρίνα του ΠΑΟΚ. Εμείς έχουμε φθαρεί με πολέμους, αγώνες και εντάσεις. Δεν το λέω ως άνθρωπος που έχει αυτήν τη θέση, αλλά ως οπαδός της ομάδας».

Όσο για την επόμενη μέρα, αναφέρει πως «έχω συζητήσει με τον κ. Σαββίδη και του έχω πει ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, να πάμε την επαγγελματική μας σχέση παραπέρα. Υπάρχουν ανάγκες σε πολλά άλλα τμήματα του ομίλου. Έτσι ξεκίνησε η πρώτη κουβέντα και νομίζω ότι το καταλαβαίνει κι ο ίδιος».

Για το πότε άρχισε να επεξεργάζεται την ιδέα της αποχώρησης, απαντάει: «Πέρσι, μετά το τέλος της χρονιάς. Ήταν ένα καλοκαίρι πολύ μεγάλης ανάλυσης, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη σεζόν. Το ποδόσφαιρο έχει φθαρεί, χρειάζεται ανανέωση και φρεσκάδα κι αν ήταν στο χέρι μου, θα εξαφάνιζα τους Κυριάκους από την επόμενη μέρα του αθλήματος. Η επικοινωνία πρέπει να είναι ακόμη πιο απρόσωπη».

«Όταν ολοκληρωθεί η χρονιά, θα μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά»

Για τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί όσον αφορά τη συμμετοχή τους στις εκλογές με το ΚΙΝΑΛ, σημειώνει: «Επί είκοσι χρόνια ένα πράγμα αποφεύγω, να χρησιμοποιήσω τη θέση μου στον ΠΑΟΚ, απέναντι στον οποίο θεωρώ τον εαυτό μου πολύ μικρό. Δεν θέλω να εκμεταλλευτώ ούτε την αναγνωρισιμότητα που μου δίνει η θέση, ούτε την πρόσβασή μου στα media, ούτε την εκτίμηση κάποιων ανθρώπων που με γνώρισαν σε αυτήν τη διαδρομή. Δεν θα ήθελα να μπω σε τέτοια κουβέντα, όσο είμαι σε αυτήν τη θέση. Δεν θα ήθελα ούτε να επιβεβαιώσω, ούτε να διαψεύσω τα δημοσιεύματα. Απομένουν λιγότερες από 40 ημέρες για να τελειώσει η σεζόν και θέλω να πάρα πολύ να τις χαρώ. Όταν ολοκληρωθεί η χρονιά, θα μπορούμε ανοιχτά να μιλήσουμε για το μέλλον», λέει.

Και καταλήγει: «Με κολακεύει και με τιμάει πάρα πολύ το γεγονός ότι από τη στιγμή που άφησα να εννοηθεί ότι αυτή είναι η τελευταία μου χρονιά, δέχτηκα πολύ ωραίες και τιμητικές προτάσεις, που δείχνουν ότι δομήθηκε μία εκτίμηση προς το πρόσωπό μου. Είναι κάτι που με βάζει σε πολλές σκέψεις για την επόμενη μέρα, αλλά δεν θα ήθελα να γίνει αυτή η συζήτηση όσο είμαι σε αυτήν τη θέση και εκπροσωπώ τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ και του κ. Σαββίδη».