Η αλλαγή στην ποιότητα του έμψυχου δυναμικού του Παναθηναϊκού ήταν δραστική και αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο να μεταμορφωθεί προς το χειρότερο η ομάδα εντός αγωνιστικού χώρου.
Τις συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων μάλιστα, τις βιώνει το «τριφύλλι» μέσα σε λίγους μήνες και όχι σε βάθος χρόνου. Πέρυσι τέτοια εποχή όλοι ήταν συσπειρωμένοι κι έκαναν όνειρα για νταμπλ. Κι ας είχαν προηγηθεί οδυνηροί αποκλεισμοί στην Ευρώπη.

Πριν την είσοδο του 2012 ο Παναθηναϊκός ήταν πρώτος και στις αρχές του έτους είχε πάρει διαφορά πέντε βαθμών από τον Ολυμπιακό. Με παίκτες στο ρόστερ, όπως οι Λέτο (υπάρχει και φέτος, αλλά λόγω του προβλήματος δεν τον έχουμε δει), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Κλέιτον, Σιμάο, κρατούσε ζεστό το ενδιαφέρον του κόσμου. Υπήρχε επίσης ο Νίνης στην ομάδα, ωστόσο, ανάρρωνε τέτοια περίοδο από τη ρήξη χιαστών και στην άμυνα οι Καντέ, Σαριέγκι.

Κρίνοντας αυτή τη στιγμή όσα έχουμε δει από τους Πίντο, Βελάσκες, σίγουρα το πρώην αμυντικό δίδυμο ήταν ποιοτικά ανώτερο. Αν υπολογίσει κανείς ότι και οι Μπουμσόνγκ, Κουίνσι, πολύτιμοι παίκτες στο περσινό πρωτάθλημα (ο Γάλλος στον πρώτο γύρο, αφού στον δεύτερο απουσίασε 2,5 μήνες λόγω τραυματισμού), δεν έχουν αποδώσει την τρέχουσα σεζόν, καταλήγουμε στη φετινή εικόνα.

Δέκα παίκτες αποχώρησαν μέσα σε ελάχιστους μήνες κι εκτός απροόπτου, σύντομα θα προστεθούν κι άλλοι. Εφυγαν παίκτες «πρώτης γραμμής», δηλαδή οι Κατσουράνης, Καραγκούνης, Κλέιτον, Σιμάο, Νίνης, ο έμπειρος Καντέ, ο αρχηγός πέρυσι Σαριέγκι και οι Ιωαννίδης, Μπιέρσμιρ, Ρούντολφ, που πέρασαν απαρατήρητοι.

Ο Ζεσουάλντο Φερέιρα πήρε ορισμένες αποφάσεις που δεν τον δικαίωσαν και δεν βοήθησαν τον σύλλογο. Στους Κλέιτον, Σαριέγκι, Καντέ, για παράδειγμα, δεν έγινε καν πρόταση ανανέωσης. Εκ του αποτελέσματος, αν έδινε μάχη και κρατούσε με 350.000 ετήσιο συμβόλαιο τον Κλέιτον, σαφώς θα κέρδιζε και σε ποιότητα και οικονομικά από το να φέρει τον Φορναρόλι, για τον οποίο πλήρωσε και την ομάδα του! Θα μπορούσε ίσως με 250.000-300.000 ευρώ να κρατήσει και τον Σαριέγκι από το να πληρώσει για τον άπειρο Βελάσκες ή τον Πίντο.

Αυτό που δεν μέτρησαν σωστά Φερέιρα και διοίκηση είναι ότι η ομάδα έχασε σε προσωπικότητα με τις αλλαγές στο ρόστερ.

Εισιτήρια

Μείον 4.522

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει κάθε λόγο να είναι πικραμένος. Και το αποδεικνύει και η προσέλευση. Η διαφορά που έχει μέχρι στιγμής στα εισιτήρια είναι σημαντική, αφού κατά μέσο όρο προσέρχονται στο γήπεδο 4.522 θεατές λιγότεροι συγκριτικά με την περίοδο 2011-12. Σε επτά αγώνες στο ΟΑΚΑ πέρυσι, το «τριφύλλι» έκοψε 112.716 εισιτήρια. Και φέτος σε ίδιο αριθμό αγώνων έχει διαθέσει 81.058 εισιτήρια.
Μάλιστα, έχει διαθέσει ο Παναθηναϊκός 31.000 και πλέον λιγότερα εισιτήρια, υποδεχόμενος στην έδρα του ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, τους πιο εμπορικούς αντιπάλους δηλαδή.

Φέτος

Αντίπαλος Εισιτήρια

ΠΑΣ Γιάννινα 7.427
Ατρόμητος 3.531
Τρίπολη 8.145
Αρης 8.243
ΑΕΚ 12.528
ΠΑΟΚ 13.511
ΟΣΦΠ 27.673

ΣΥΝΟΛΟ 81.058
Μ.Ο. 11.580

Πέρυσι

Αντίπαλος Εισιτήρια

ΠΑΣ Γιάννινα 14.026
Εργοτέλης 13.012
ΑΕΚ 32.929
ΟΦΗ 24.979
Τρίπολη 15.385
Δόξα Δρ. 4.863
Λεβαδειακός 7.522

ΣΥΝΟΛΟ 112.716
Μ.Ο. 16.102

Πολυφωνία πέρυσι, άσφαιροι οι «νέοι»

Το πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό ολοκληρώθηκε πέρυσι με τους 15 από τους 25 παίκτες (πλην των γκολκίπερ) να βρίσκουν δίχτυα.

Αν μη τι άλλο, πολυφωνία με τον Σεμπαστιάν Λέτο να είναι το βαρύ πυροβολικό. Ο Αργεντινός άσος μέτρησε 15 γκολ μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Την περασμένη σεζόν επίσης ο Τοτσέ είχε οκτώ γκολ και βοήθησαν ακόμα στο σκοράρισμα ο Κλέιτον (5), ο Κατσουράνης (4), ο Κουίνσι (4), ενώ πέντε τέρματα πέτυχαν οι στόπερ Μπουμσόνγκ (3) και ο Σαριέγκι (2).

Τη φετινή σεζόν αντίθετα, στο πρώτο μισό το «τριφύλλι» μετράει μόνο οκτώ σκόρερ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν βοηθήσει οι μεταγραφές. Από τους «νέους» μόνο ο Βελάσκες έχει χριστεί σκόρερ με ένα γκολ. Στο πρωτάθλημα οι Σισοκό, Φορναρόλι, Μπαρμπαρούσης, Σο, Πίντο δεν έχουν βρει δίχτυα, ενώ άσφαιρος είναι και ο Κουίνσι.

Ο Τοτσέ είναι η πιο αξιόπιστη λύση με πέντε γκολ και ακολουθεί ο Χριστοδουλόπουλος με τρία. Τόσα είχε πέρυσι, που έλειψε σχεδόν σε 20 αγώνες λόγω τραυματισμού. Σε σχέση με την περσινή σεζόν, πάντως σκόρερ έχουν χριστεί οι Βιτόλο, Βύντρα και ο Μαυρίας έχει δύο γκολ, όταν πέρυσι είχε ένα.

Οι φετινοί σκόρερ είναι: Τοτσέ (5), Χριστοδουλόπουλος (3), Βύντρα, Μαυρίας (2), Βιτόλο, Ζέκα, Πετρόπουλος, Βελάσκες (1). Πέρυσι σκόρερ ήταν οι: Λέτο (15), Τοτσέ (8), Κλέιτον (5), Κατσουράνης, Κουίνσι (4), Χριστοδουλόπουλος, Μπουμσόνγκ, Πετρόπουλος (3), Σαριέγκι, Ζέκα (2), Νίνης, Σιμάο, Καραγκούνης, Μαυρίας, Ρούντολφ (1).

«Πληγή» το ΟΑΚΑ
Η δύναμη του Παναθηναϊκού πέρυσι, εκτός του ότι είχε περισσότερη ποιότητα, ήταν το ΟΑΚΑ. Η έδρα του, την οποία στα παιχνίδια του πρώτου γύρου, την εκμεταλλεύτηκε στο απόλυτο. Σε επτά αγώνες στον πρώτο γύρο (τα παιχνίδια με Δόξα Δράμας, Λεβαδειακό που είχαν αναβληθεί, έγιναν στις αρχές του 2012), το «τριφύλλι» είχε ισάριθμες νίκες. Φέτος ο απολογισμός είναι τραγικός. Σε επτά αγώνες, επίσης, έχει μόνο δύο νίκες και πέντε ισοπαλίες. Πέρυσι είχε στον α’ γύρο εκτός τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες και μόνο μία ήττα. Εντεκα νίκες δηλαδή στο σύνολο και φέτος μόνο πέντε και διαφορά 14 βαθμών. Πέρυσι είχε 36 και φέτος 22, αλλά με την τιμωρία που κουβαλάει είναι στους 20.

Υπερδιπλάσσια τα γκολ

Το θέαμα, είναι άγνωστη λέξη φέτος για τον Παναθηναϊκό. Ολοκλήρωσε τη φετινή του πορεία στον πρώτο γύρο με 16 γκολ υπέρ και 15 κατά. Και πέρυσι δέχθηκε 15 στον πρώτο γύρο, αλλά είχε σημειώσει 34. Υπερδιπλάσια συγκριτικά με φέτος. Εκοβε ταρίφες παράλληλα. Τριάρες δέχθηκαν Ξάνθη, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Τρίπολη, ΟΦΗ και μία τεσσάρα ο Εργοτέλης.

Πηγή: sday.gr