Ήταν κάτι που ήξεραν ότι θα τους έβρισκε. Εκεί στο Δυτικό Λονδίνο γνώριζαν ότι αργά ή γρήγορα θα την έτρωγαν και θα ήταν και καλή. Αυτήν την τιμωρία είχε φανεί μήνες τώρα ότι δεν θα μπορούσαν να τη γλιτώσουν. Και που θα ασκήσουν έφεση, δεν έχει να κάνει. Δεν θα αλλάξει κάτι, μιας και η FIFA μελέτησε για χρόνια τον φάκελο που είχε δημιουργήσει εις βάρος της Τσέλσι και για να φτάσει στην ανακοίνωση της ποινής, σημαίνει ότι ήταν βέβαιη ότι αυτό έπρεπε να συμβεί. Και όπως έχει δείξει και στο παρελθόν, θα τηρήσει την αρχική απόφασή της.

Οι Μπλε ενημερώθηκαν το πρωί της Παρασκευής για την ποινή απαγόρευσης μεταγραφών, τόσο για το προσεχές καλοκαίρι, όσο και τον Ιανουάριο του 2020, καθώς, εντοπίστηκαν 29 περιπτώσεις παικτών, στους οποίους έγινε παραβίαση κανονισμών αναφορικά με τον τρόπο ενσωμάτωσής τους στα τμήματα υποδομής του club για της κατηγορίες U-18. Πιο συγκεκριμένα, η FIFA ισχυρίζεται ότι η Τσέλσι μάζεψε συνολικά περισσότερους από 100 νεαρούς αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές (16-18 ετών) στις ακαδημίες της.

Σύμφωνα με την ποδοσφαιρική νομοθεσία, δεν επιτρέπεται στους συλλόγους να έχουν στην ακαδημία τους ξένους ανήλικους παίκτες που να μην ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή να μην βρίσκονται στη χώρα οι γονείς τους ως οικονομικοί μετανάστες, αλλά όχι για αιτίες που έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο. Η Τσέλσι από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι δεν έχει παραβιάσει τους κανονισμούς και ότι οι εν λόγω νεαροί παίκτες πέρασαν από την ακαδημία της, αλλά το έκαναν σε μορφή trials και όχι για να παραμείνουν εκεί και να παίξουν για το club. Αυτή φυσικά την ερμηνεία δεν την έκαναν αποδεκτή στην Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα μεγάλα ερωτήματα για μία ομάδα που ούτως ή άλλως βρισκόταν σε ένα σταυροδρόμι αναφορικά με το μέλλον της. Πέρσι δεν βγήκε καν στο Champions League και φέτος κινδυνεύει να επαναληφθεί αυτή η κατάσταση. Οι Λονδρέζοι έχουν σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα, μεγάλα κενά στο ρόστερ τους και θα καλούνταν ούτως ή άλλως να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το εγγύς και το απώτερο μέλλον τους. Μόνο που τώρα θα πρέπει απλά να επιβιώσουν και να κοιτάξουν να δουν πώς θα μπαλώσουν τα προβλήματα. Τι ισχύει λοιπόν με τους παίκτες που έχει πάρει ή έχει δώσει δανεικούς, με εκείνους που θέλουν να φύγουν ή που τελειώνουν τα συμβόλαιά τους;

Η Τσέλσι δεν μπορεί να αγοράσει και να ενεργοποιήσει οψιόν αγοράς, αλλά ούτε και να δανειστεί. Μπορεί όμως να ανανεώσει, να πάρει πίσω δανεικούς και φυσικά να αλλάξει προπονητή!
ΑΖΑΡ
Εννοείται ότι το μεγαλύτερο ζητούμενο είναι το τι θα συμβεί με τον Εντέν Αζάρ. Ο απόλυτος σούπερ σταρ της Τσέλσι έχει δείξει από τη λήξη του Μουντιάλ και με όλους τους τρόπους, ότι σκοπεύει να φύγει με προφανή προορισμό τη Ρεάλ. Ωστόσο, τώρα η ομάδα του δεν θα πουλήσει για κανέναν λόγο. Τον έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Το ερώτημα εδώ λοιπόν είναι το πώς και εάν θα καταφέρει να τον πείσει με χρήματα και κάθε είδους υποσχέσεις, ώστε να μην φύγει, αλλά και να γουστάρει που θα συνεχίσει. Βέβαια, δεν θα αρκεί αυτό στο club, καθώς ο Βέλγος μένει ελεύθερος τον Ιούνιο του 2020. Οπότε, όχι μόνο πρέπει να μείνει, αλλά και να ανανεώσει. Ειδάλλως, θα τον χάσουν από τον επόμενο Γενάρη και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα. Ακόμα και έτσι όμως, θα μπορούσαν να τον κρατήσουν στην ανάγκη που βρίσκονται κι ας μην ανανέωνε.

Ιγουαϊν- Μοράτα (Ζιρού- Μπατσουαγί)

Στη γραμμή κρούσης εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα του ρόστερ και μάλλον και τα σημαντικότερα διλήμματα, καθώς δεν υπάρχει κανονικό συμβόλαιο με κανέναν φορ. Ο Γκονσάλο Ιγουαΐν αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό στην όλη υπόθεση. Μόλις αποκτήθηκε δανεικός από τη Γιουβέντους και υπάρχει οψιόν αγοράς του για το καλοκαίρι. Με την τιμωρία όμως αυτή δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ενας από τους λόγους της έφεσης στην ποινή λοιπόν από την Τσέλσι, είναι και το κερδίσει λίγο χρόνο, ώστε να σκεφτεί εάν θα πληρώσει την οψιόν από τώρα. Εάν δεν τον αγοράσει πριν την εκδίκαση, δεν θα μπορέσει έπειτα.

Τον δρόμο για τη Μαδρίτη πήρε τον Γενάρη ο Αλβαρο Μοράτα και μάλιστα για 18 μήνες, ενώ μπήκε και οψιόν αγοράς του από την Ατλέτικο. Μόνο που εδώ οι Μπλε έχουν τοποθετήσει μία ρήτρα επιστροφής του νωρίτερα, κάτι που θα τους υποχρεώσει βέβαια να πληρώσουν μία σημαντική οικονομική ποινή στους Μαδριλένους. Επίσης, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει μεγάλη κουβέντα τόσο με τον παίκτη, όσο και με τους Ροχιμπλάνκος που πλέον έχουν λόγο στο ζήτημα. Οι άλλες λύσεις είναι η ανανέωση του συμβολαίου του Ολιβιέ Ζιρού, που λήγει τον Ιούνιο, αλλά και η επιστροφή του δανεικού Μίτσι Μπατσουαγί

Κόβατσιτς – Μπακαγιοκο

Η φάση στο κέντρο έχει επίσης τα ζητήματά της, αλλά τουλάχιστον εκεί η ομάδα δεν είναι εντελώς γυμνή. Υπάρχει εκεί η βεβαιότητα ότι ο Ματέο Κόβατσιτς δεν μπορεί να παραμείνει, με τον δανεισμό του να ολοκληρώνεται τον Ιούνιο και να μην υπάρχει οψιόν αγοράς. Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο Τιεμουέ Μπακαγιόκο. Δανεικός στη Μίλαν με οψιόν στα 35 εκατ. ευρώ, που οι Ροσονέρι καλοβλέπουν, μιας και κάνει σοβαρά καλή δουλειά στη δική τους μεσαία γραμμή. Εκείνος επιθυμεί να μείνει στο Μιλάνο και όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο καθαρά ή και σκληρά θα απαιτήσουν τον αναγκαστικό γυρισμό του στο Λονδίνο.

Δανεικοί- Επιστροφές- Ανανεώσεις

Στην κουβέντα λογικό είναι να μπουν και ένα σωρό άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα το συμβόλαιο του Θέσαρ Αθπιλικουέτα που τελειώνει τον Ιούνιο του 2020 και θα κληθεί να το ανανεώσει. Ο Ισπανός μπακ εφόσον θέλει, μπορεί να διαπραγματευτεί με τέλειους όρους, καθώς βρίσκει την ομάδα στην απόλυτη ανάγκη. Ειδάλλως, παίζει φέτος και τον χειμώνα υπογράφει αν θέλει αλλού τσάμπα. Ο Γκάρι Κέιχιλ που θα αποχωρούσε το καλοκαίρι, λογικά θα κληθεί να βοηθήσει για ακόμα μία σεζόν, ενώ οι περιπτώσεις των δανεικών Κουρτ Ζουμά, Βίκτορ Μόουζες, όπως και του Μπατσουαγί που αναφέραμε παραπάνω, θα αξιολογηθούν σχετικά.

Το καλό για την Τσέλσι είναι ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τον Κρίστιαν Πούλισιτς, μιας και είναι ήδη αγορασμένος και παίζει δανεικός στην Ντόρτμουντ. Το καλοκαίρι θα ενσωματωθεί κανονικά στην ομάδα, ενώ ο Κάλουμ Χάντσον-Οντόι που πήρε την απόφαση να παραμείνει, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο αναμφίβολα.

Από εκεί και μετά υπάρχουν ένα σωρό πιτσιρικάδες δανεικοί. Οι Μπλε έχουν έναν τεράστιο τέτοιο διασκορπισμένο στρατό της τάξης των 40+ παικτών και δεν αποκλείεται αυτή η τιμωρία να αποτελέσει την τέλεια ευκαιρία για ορισμένους εξ αυτών. Οπως και να έχει, ένα αναγκαστικό και εκ βαθέων ξεκαθάρισμα στο ρόστερ θα συμβεί είτε σύντομα, είτε βγαίνοντας από αυτή την απαγόρευση μεταγραφών, αλλά αυτό μπορεί να της βγει ακόμα και σε καλό. Σε πρώτη φάση όμως, το βέβαιο είναι πως Τσέλσι μπαίνει σε τρομερά δύσκολη περίοδο, την πιο ζόρικη στις ημέρες του Αμπράμοβιτς και κανείς δεν ξέρει σε ποια κατάσταση θα είναι όταν εξέλθει, μιας και δεν διαθέτει τα αγωνιστικά «στεγανά» που είχαν π.χ. Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο στις δικές τους περιπτώσεις τιμωριών…

Πηγή: gazzetta.gr