Πολλά χαμόγελα έφερε στις τάξεις της Εθνικής η μεγάλη νίκη στην Μπρατισλάβα επί της Σλοβακίας, που έβαλε και πάλι δυναμικά τη γαλανόλευκη στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης του ομίλου και του απευθείας εισιτηρίου για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μπορεί η εμφάνιση της ελληνικής ομάδας να μην ήταν καλή και να χρειάστηκε τη βοήθεια της τύχης για να μη βρεθεί εκείνη πίσω στο σκορ, αλλά απέδειξε για πολλοστή φορά πως διαθέτει το μέταλλο εκείνο που απαιτείται για να κερδίζει ακόμη και στις κακές της βραδιές. Με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να πιστοποιεί πως είναι ο σκόρερ των μεγάλων αγώνων και τον Ορέστη Καρνέζη στην έκτη του συμμετοχή να επιβεβαιώνει την εξαιρετική του φόρμα και να καθιερώνεται, πλέον, στη θέση του γκολκίπερ, η Εθνική έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη Βραζιλία.

Ο Φερνάντο Σάντος και οι διεθνείς γνωρίζουν καλύτερα από όλους πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και η εικόνα της ομάδας θα είναι καλύτερη στη συνέχεια. Μην ξεχνάμε πως στη δυάδα των αγώνων με Βοσνία και Σλοβακία η κακοδαιμονία με τους τραυματισμούς έπληξε την Εθνική, που πέραν του βασικού Αβραάμ Παπαδόπουλου ήδη να τίθενται νοκ άουτ παίκτες όπως οι Κυριάκος Παπαδόπουλος, Χοσέ Χολέμπας, Λουκάς Βύντρα και Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ενώ στην πορεία λαβώθηκαν επίσης οι Στέλιος Μαλεζάς και Δημήτρης Σιόβας. Η εμφάνιση των δύο τελευταίων απέδειξε πως υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές ανά θέση και ειδικά στα μετόπισθεν ο Πορτογάλος προπονητής έχει πολλές λύσεις στη διάθεσή του.

Όχι τούρτα. Τούρτες!

Στο εορταστικό κλίμα στις τάξεις της Εθνικής ήρθαν να… συμβάλουν όχι μία, αλλά δύο τούρτες. Η πρώτη κόπηκε στα αποδυτήρια του γηπέδου της Μπρατισλάβας μετά τη νίκη επί της Σλοβακίας για τα εικοστά γενέθλια του Κώστα Φορτούνη. Ο μέσος της Καϊζερσλάουτερν μπορεί να μην αγωνίστηκε, αλλά πανηγύρισε με τους συμπαίκτες του την επιτυχία και εκείνοι δεν τον ξέχασαν.

Το πάρτι συνεχίστηκε στη διάρκεια της πτήσης για την επιστροφή στην Αθήνα. Οι συμπαίκτες του Κώστα Κατσουράνη σε συνεργασία με το τεχνικό τιμ, τον Τάκη Φύσσα, τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή αλλά και τον προκάτοχό του, Σοφοκλή Πιλάβιο, έκαναν έκπληξη στον διεθνή μέσο παρουσιάζοντάς του μία τούρτα για τη συμπλήρωση 100 συμμετοχών με το εθνόσημο. Ο «Κατσούρ» έσβησε το κεράκι και δέχτηκε ευχές και πειράγματα. «Άντε, τώρα και στις 150 συμμετοχές», είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Σοφοκλής Πιλάβιος.

Δείτε την έκπληξη στον Κώστα Κατσουράνη:

Δοκιμές πριν τον τελικό

Η αποστολή «πρόκριση στο Μουντιάλ» ασφαλώς ακόμη δεν εξετελέσθη. Ακολουθούν τρία εκτός έδρας ματς για την Εθνική, που θα κρίνουν πολλά. Πρώτο και… κρισιμότερο είναι αυτό στις 22 Μαρτίου απέναντι στη Ζένιτσα στη Βοσνία, που πλέον φαντάζει ως η βασική ανταγωνίστρια της ελληνικής ομάδας για την πρωτιά. Ακολουθούν δύο επικίνδυνες αποστολές στη Λιθουανία στις 7 Ιουνίου και στο Λιχτενστάιν στις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ η Εθνική ολοκληρώνει τη δεκάδα των προκριματικών με τρία ματς στο «σπίτι» της, απέναντι σε Λετονία (10/9), Σλοβακία (11/10) και Λιχτενστάιν (15/10).

Μέχρι την επόμενη επίσημη υποχρέωση μεσολαβούν δύο δυνατά φιλικά. Στις 14 Νοεμβρίου η Εθνική θα αναμετρηθεί με την Ιρλανδία στο Δουβλίνο, ενώ στις 6 Φεβρουαρίου θα υποδεχτεί την Ελβετία σε γήπεδο που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί. Σε αυτά τα τεστ ο Φερνάντο Σάντος αναμένεται να καλέσει κάποιους από τους παίκτες που βρίσκονται στον προθάλαμο της Εθνικής, ενώ είναι πολύ πιθανό για πρώτη φορά να κληθεί και ο Παναγιώτης Ταχτσίδης, που μετά τις εμφανίσεις του με τη Ρόμα δείχνει ικανός να αποτελέσει μία ακόμη λύση για τη μεσαία γραμμή.

Πηγή: sport-fm.gr