Από την αρχή της σεζόν στην Ιταλία εύχονταν ένα πράγμα. Να πάει η μάχη ως το τέλος, να ζήσουν ένα φινάλε από τα παλιά καλά χρόνια. Αυτή η επιθυμία, τελικά, θα γίνει πραγματικότητα χάρη στον Καλιντού Κουλιμπαλί, ο οποίος από αμυντικός έγινε σκόρερ και έβαλε το γκολ που μπορεί να άλλαξε τα πάντα στην υπόθεση τίτλος. Ενα γκολ που μπορεί να μνημονεύεται στο πέρασμα των χρόνων σαν κάτι θρυλικό για τους τιφόζι της Νάπολι, αν το πρωτάθλημα ολοκληρωθεί με την ομάδα τους στην κορυφή. Ενα γκολ που μπορεί να προστεθεί σε άλλα που έχουν μπει στο παρελθόν και έχουν αλλάξει την ιστορία, με το FFT να στέκεται στις πιο δυνατές ανατροπές που έχουν γίνει στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Εχουν γίνει κι άλλες, ειδικά παλαιότερα συνέβαιναν διάφορα… τρελά, αλλά εστιάσαμε στις πιο χαρακτηριστικές σεζόν, με βάση και το πώς τις έχουν ξεχωρίσει οι ίδιοι οι Ιταλοί. 1966-67: Η Ιντερ του Ελένιο Ερέρα ήταν στην κορυφή από το ξεκίνημα της σεζόν, με τη Γιουβέντους να είναι συνεχώς πίσω της.
Έξι αγωνιστικές πριν το φινάλε οι Νερατζούρι βρίσκονται στο +4 (2-1-0 ο τρόπος βαθμολόγησης), με τον ιταλικό Τύπο να θεωρεί δεδομένη την κατάκτηση του τίτλου για τους Μιλανέζους. Την 31η αγωνιστική, πάντως, οι Μπιανκονέρι νίκησαν τους Νερατζούρι και μείωσαν στο -2, με τρία παιχνίδια να απομένουν. Η Ιντερ έπρεπε απλά να νικήσει τους αγώνες της αλλά ήρθε κι άλλη γκέλα, με αποτέλεσμα μία στροφή πριν το τέλος το προβάδισμα της να έχει μειωθεί στο +1. Η Γιουβέντους νίκησε την τελευταία αγωνιστική την Λάτσιο, οι Νερατζούρι ηττήθηκαν εκτός έδρας από την αδιάφορη Μάντοβα και το scudetto κατέληξε στο Τορίνο! 1987-88: Η Νάπολι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα είχε κατακτήσει ένα χρόνο πριν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της και ήταν έτοιμη για το repeat.
Οι Παρτενοπέι πάνε με… σπασμένα φρένα όλη τη σεζόν και πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος του Campionato είναι στο +4 από την Μίλαν, με το σύστημα της βαθμολογίας τότε να δίνει δύο βαθμούς στη νίκη. Το προβάδισμα, δηλαδή, των Ναπολιτάνων ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι φαινόταν. Κι όμως, η ομάδα που είχε μόνο δύο ήττες ως τότε, κατάφερε να αυτοκτονήσει με μοναδικό τρόπο! Στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές η Νάπολι κάνει τέσσερις ήττες (μία εξ αυτών από την Μίλαν στο San Paolo) και το τέλος του πρωταθλήματος βρήκε τους Ροσονέρι στο +3! Ακόμη και σήμερα, 30 χρόνια μετά, στην Ιταλία ακούγονται πολλά για τον ρόλο της Μαφίας στην απώλεια εκείνου του Scudetto από τη Νάπολι, αλλά στον νότο όλοι έχουν το στόμα τους κλειστό… 1999-00: Το Campionato ήταν ακόμη με 34 αγωνιστικές (18 ομάδες) και μετά το τέλος της 26ης, στο Τορίνο έκαναν ετοιμασίες για τη φιέστα.
Η Γιουβέντους ήταν στην κορυφή και στο +9 από τη δεύτερη Λάτσιο, οπότε η λογική έλεγε ότι όσο και να προσπαθούσε, δε θα το έχανε το Scudetto. Κι όμως, το έχασε! Οι Λατσιάλι νίκησαν στο μεταξύ τους ντέρμπι στο Delle Alpi με την κεφαλιά του Σιμεόνε (0-1) μειώνοντας στο -6 αλλά και πάλι ήξεραν ότι ήθελαν ένα θαύμα. Αυτό το θαύμα, λοιπόν, έγινε! Την τελευταία αγωνιστική η Λάτσιο, που ήταν στο -2, νίκησε εύκολα με 3-0 στο Olimpico την Ρετζίνα και περίμενε να δει τι θα κάνει η Γιούβε στην βροχερή Περούτζια. Ο αγωνιστικός χώρος είναι… κανονικός βούρκος για το δεύτερο ημίχρονο αλλά ο Πιερλουίτζι Κολίνα αποφασίζει να γίνει κανονικά ο αγώνας. Οι Μπιανκονέρι ήθελαν έστω το Χ, στη χειρότερη περίπτωση, για να πάνε σε μπαράζ με την Λάτσιο αλλά ηττήθηκαν με 1-0 και ο Σέρτζιο Κρανιότι με τον Σβεν Γκόραν Ερικσον, τους παίκτες και 70.000 τιφόζι της Λάτσιο στο Olimpico έστηναν ένα ανεπανάληπτο πάρτι! 2001-02: Η πιο τρελή σεζόν στην ιστορία του Campionato!
Η πρωταθλήτρια Ρόμα, η Ιντερ και η Γιουβέντους πέρασαν όλες αρκετές φορές από την πρώτη θέση, με τις εναλλαγές να μην σταματούν ποτέ! Πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος, πάντως, οι Νερατζούρι ήταν το φαβορί καθώς βρίσκονταν στην κορυφή, με τους Ρωμαίους στο -3 και τους Μπιανκονέρι στο -6. Η Ιντερ είχε το scudetto στα χέρια της αλλά όσο πλησίαζε το τέλος, τόσο λύγιζε… Ηττα από την Αταλάντα, ισοπαλία με την Κιέβο και η τελευταία αγωνιστική έγινε θρίλερ!Οι Νερατζούρι ήταν πρώτοι, η Γιουβέντους στο -1 και η Ρόμα στο -2. Η Ιντερ παίζει τελευταία αγωνιστική στη Ρώμη με την Λάτσιο, οι οπαδοί της οποίας υποστηρίζουν τους Μιλανέζους! Η Κυρία στο Friulli με την Ουντινέζε και οι Τζιαλορόσι στο Delle Alpi με την Τορίνο. Η Ιντερ με νίκη κατακτά το Scudetto, έχει 20.000 οπαδούς της στο Olimpico, προηγείται δύο φορές αλλά χάνει με 4-2 -με τους οπαδούς της Λάτσιο να μην πανηγυρίζουν- για να τερματίσει τελικά… 3η! Πρωταθλήτρια η Γιουβέντους (0-2 στην Ουντινέζε), 2η Ρόμα (0-1 στο Τορίνο). 2009-10: Η χρονιά εξελίσσεται ιδανικά για την Ιντερ.
Έχει από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει πάρει καλή διαφορά από τη Γιουβέντους και δεν πτοείται από την ήττα της στο Τορίνο. Οταν έρχεται ο Φεβρουάριος, η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο είναι στο +9 από τους διώκτες της και όλα δείχνουν ότι δε θα κουραστεί ιδιαίτερα στο δρόμο για ακόμη ένα πρωτάθλημα, μέχρι που κουράστηκε τελικά… Οσο οι Νερατζούρι προχωρούσαν στο Champions League τόσο άφηναν βαθμούς στη Serie A και αυτό το εκμεταλλευόταν η Ρόμα, η οποία είχε αλλάξει προπονητή και με τον Κλαούντιο Ρανιέρι άρχισε ένα μεγάλο σερί νικών. Μία από αυτές ήταν και το 2-1 επί της Ιντερ στο Olimpico, με αποτέλεσμα οι Τζαλορόσι να την προσπεράσουν και να γίνουν το φαβορί για τον τίτλο! Και παρέμειναν φαβορί μέχρι και τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε, όταν ήρθε το σοκ! Οι Ρωμαίοι υποδέχονταν την Σαμπντόρια και ήταν με 1-0 μπροστά στο ημίχρονο, αλλά στην επανάληψη δύο γκολ του Πατσίνι θα γράψουν το 1-2 και η Ιντερ θα περάσει ξανά μπροστά, κατακτώντας τελικά το πρωτάθλημα για να πανηγυρίσει λίγες μέρες μετά το treble με τον θρίαμβο επί της Μπάγερν Μονάχου στη Μαδρίτη! 2011-12: Η πρωταθλήτρια Μίλαν ήταν εξαρχής το φαβορί και το κακό ξεκίνημα δεν της προκάλεσε άγχος.
Ούτε το πολύ καλό ξεκίνημα, στον αντίποδα, της Γιουβέντους. Ροσονέρι και Μπιανκονέρι έμπλεξαν σε μια μεγάλη μάχη αφού πήγαιναν χέρι-χέρι από ένα σημείο κι έπειτα, με το κλίμα να γίνεται… πολεμικό μετά το μεταξύ τους ματς στο San Siro (1-1). Οπως και να έχει, η Μίλαν του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι έδειχνε να πετάει καλύτερα στη συνέχεια και πήγε στο +4, το οποίο κρατούσε μέχρι και οκτώ αγωνιστικές πριν το τέλος. Και τότε άλλαξαν όλα… Στην 31η αγωνιστική οι Μιλανέζοι έμειναν στο 1-1 με την Κατάνια εκτός έδρας για να δουν το προβάδισμα να μειώνεται στο +2 και μία εβδομάδα μετά έγινε η προσπέραση, αφού η Φιορεντίνα κατάφερε να φύγει με τη νίκη (1-2) από το San Siro, δίνοντας στη Γιουβέντους την ευκαιρία να πατήσει κορυφή με τη νίκη στο Παλέρμο (0-2) και να παραμείνει εκεί ως το φινάλε, κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα μετά το Calciopoli. Πηγή: gazzetta.gr