Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» παραχώρησε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον Παναθηναϊκό, τονίζοντας ότι η Πολιτεία θέλει να βοηθήσει τους «πράσινους», αρκεί να μην ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο.
Οσον αφορά το ενδεχόμενο του «Grexit» επισήμανε ότι για πρώτη φορά παγκοσμίως τίθεται θέμα λόγω της στάσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου προς το άθλημα κι όχι λόγω σύγκρουσης της Πολιτείας με το αυτοδιοίκητο.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γ. Βασιλειάδη
Για τους αρχιδιαιτητές: «Ζητήσαμε και επιμένουμε από πέρυσι, ξένοι αρχιδιαιτητές για να φύγουν οι σκιές και VAR, για το οποίο υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση. Πήραμε πρωτοβουλίες ενώ οι παράγοντες κωλυσιεργούσαν κάπως, θέλουμε να φτιάξουμε ένα θεσμικό πλαίσιο χωρίς σκιές, σε συνεργασία με την FIFA και την UEFA και νομίζω το κάνουμε με επιτυχία. Ξέραμε ότι στο καθεστώς μετάβασης θα συναντήσουμε προβλήματα, οι καθυστερήσεις και η ερμηνεία του πλαισίου ήταν κάποια από αυτά στην προσπάθειά μας.
Η μετάβαση από ένα καθεστώς ανομίας σε νομιμότητα δεν ήταν εύκολη, όμως ας μην ισοπεδώσουμε τα πάντα. Το ότι υπάρχουν τακτικοί δικαστές είναι εχέγγυο αμεροληψίας και μεγάλο βήμα σε σχέση με το παρελθόν, κανένας στο απυρόβλητο ασφαλώς, αλλά δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Σκεφτείτε την ίδια κατάσταση φέτος με ορισμένες συμπεριφορές ανομίας και χωρίς τακτικούς δικαστές, τι θα είχε γίνει τώρα».
Για τον κίνδυνο του Grexit: «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, θέλει οργανωμένη, συντονισμένη προσπάθεια με παίκτες και παράγοντες αποφασισμένους να βοηθήσουν. Δεν το θέλουν ιδιαίτερα, με τις τιμωρίες όμως θα βάλουν μυαλό και θα συνταχθούν με το σωστό.
Το θέμα του Grexit τίθεται για πρώτη φορά, σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της στάσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου προς το ποδόσφαιρο, δεν είναι θέμα σύγκρουσης της Πολιτείας με το ποδόσφαιρο. Οπότε, το αν θα συμβεί εξαρτάται από τους συλλόγους, αν θέλουν να πυροβολήσουν τα πόδια τους δεν τους το απαγορεύει κανένας.
Να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών, να συμπλεύσουν με την προσπάθειά μας, γιατί το Grexit θα είναι καταστροφικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα απομονωθεί η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα και θα μείνει πολύ πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεκαπέντε ομάδες δέχθηκαν άμεσα την πρότασή μας, στο σύνολό τους όλες έμμεσα. Όταν μπλέκουμε το ποδόσφαιρο και την πολιτική πολλά μπορούν να συμβούν, αλλά να βαδίσουμε όλοι μαζί σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Συμπλέουμε με τις διεθνείς ομοσπονδίες και από το καλοκαίρι θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα. Υπάρχουν 2-3-4 παράγοντες που συνεχίζουν στο ίδιο βιολί και κάνουν φασαρία όλη τη χρονιά. Από τη στιγμή που δεν εισακουστήκαμε και οι δηλώσεις δεν κρίνονται από το Πειθαρχικό, αυτό θα γινόταν.
Ελπίζουμε από το καλοκαίρι και μετά, με νέο κανονιστικό πλαίσιο, να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα. Είναι μεγάλο πρόβλημα και δυσφημεί το σύνολο του προϊόντος, δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα, μας το ζητούν και οι Ομοσπονδίες. Από του χρόνου όμως πιστεύω ότι θα το σκέφτεται δύο φορές κάποιος για να μιλήσει”.
Για το σχέδιο αναδιάρθρωσης: “Μην ακούτε πολλά για τα σχέδια αναδιάρθρωσης, πάντα όταν μοιράζεται κάτι υπάρχει ένα λάθος για να καταλάβει κανείς τη διαρροή, οπότε υπάρχουν κι άλλα στοιχεία. Από την ημέρα που ανέλαβα, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός δεν έχει χώρο για τόσες πολλές ομάδες.
Δημιουργούνται ζητήματα βιωσιμότητας και αξιοπιστίας, συζητάω με τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου για αναδιάρθρωση των κατηγοριών, το είχαμε συμφωνήσει και πέρυσι αλλά το καλοκαίρι άλλαξε η ρότα της Σούπερ Λίγκας.
Υπάρχει απόφαση και στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης, μέσω της χρηματοδότησης του αθλητισμού από το στοίχημα που εξετάζουμε, όμως είναι ακόμα κάπως πρώιμο. Σε αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε και κυκλοφόρησε έτσι δεν φαίνονται καλά οι δικλίδες και αυτά που ζητούμε εμείς προκειμένου να φύγουν οριστικά οι σκιές, σχετικά με οικονομική διαχείριση, λογοδοσία, υποδομές, να μη χρωστούν χρήματα σε ποδοσφαιριστές οι ΠΑΕ, τα χρήματα από τα τηλεοπτικά να επενδύονται στον αθλητισμό, όχι σε τσέπες, η αναδιάρθρωση δεν θα γίνει χωρίς όρους.
Ενθαρρύνω ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι μονόδρομος, αλλιώς θα αναγκαστούμε να φτάσουμε σε αυτό όταν έρθει η ώρα της αδειοδότησης. Δεν μπορούν οι ΠΑΕ να σταθούν με αυτά τα έσοδα, έτσι φτάνουμε να υπάρχουν παραρτήματα και εξαρτημένες ομάδες. Εμείς θέλουμε οικονομική αυτάρκεια με έλεγχο για να φύγουν οι σκιές, εκεί θα κινηθούμε με σεβασμό στο κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί και οικονομικό έλεγχο σε όλα”.
Για τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό: «μέσα από τραγικά λάθη στον Παναθηναϊκό, ήρθε σε μια δεινή κατάσταση και είναι στο χείλος της καταστροφής, η κατάσταση δεν τιμάει την ομάδα με την ισχυρή παρουσία της στην Ευρώπη, να τιμωρείται έτσι.
Ο χρόνος τελειώνει, είμαστε διατεθειμένοι ως Κυβέρνηση να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό χωρίς να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο, θεσμικά, όχι με τους τρόπους του παρελθόντος και φωτογραφικές ρυθμίσεις, αυτά έχουν τελειώσει»
Για το πρότζεκτ Athens Alive: «Ο κ. Γιαννακόπουλος έχει κάνει μια πρόταση, εμείς ξεκαθαρίσαμε τι είναι εφικτό να γίνει, είπαμε τι ζητάμε για να προχωρήσουν οι συζητήσεις.
Να διασφαλιστεί ότι οι ομοσπονδίες των ερασιτεχνικών αθλημάτων δεν θα κινδυνεύσουν και θα έχουν εξαιρετικές εγκαταστάσεις για να ασκούν τη δραστηριότητά τους, να διασφαλίσουμε τον ελληνικό αθλητισμό και μετά συζητάμε το οτιδήποτε πάντα στα πλαίσια του νόμου. Υπάρχουν αναλύσεις για το τι μπορεί να γίνει και από τις δύο πλευρές, σε πνεύμα απόλυτης συνεργασίας προχωράμε, αν βγαίνει οικονομικά θα προχωρήσει.
Θεωρούμε την πρόταση εξαιρετικά σοβαρή, αλλά δεν ψάχνουμε μια λύση για να σωθεί κάτι όπως όπως, οι άνθρωποι που αγαπούν τον Παναθηναϊκό θέλουν μια στέρεη και σοβαρή πρόταση, για αυτό είμαστε τόσο προσεκτικοί και κρίνουμε τα πάντα, στο πλαίσιο του νόμου όμως.
Ο Παναθηναϊκός είναι τεράστιος σύλλογος, ο Ερασιτέχνης μας απασχολεί ιδιαίτερα, αθλητικός πνεύμονας στο κέντρο της πρωτεύουσας όπως και ο Πανελλήνιος. Υπάρχει και η άλλη πρόταση, φαίνεται ότι είναι σοβαρή, όμως πρέπει να κινηθούν άμεσα και οι δύο πλευρές, δεν μπορούν να αφήσουν τον Παναθηναϊκό σε αυτή την κατάσταση».
Για την στάση του Γιάννη Αλαφούζου: «Υπάρχουν δεδομένες ρυθμίσεις για τις ανώνυμες εταιρίες και την ελάφρυνση των χρεών, ο κ. Αλαφούζος πρέπει να αναλάβει και αυτός τις ευθύνες του, όλοι οφείλουν να το κάνουν. Θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για όλους αν κινδυνεύσει ο Παναθηναϊκός, οικονομικό και σε άλλους τομείς.
Εμείς έχουμε τονίσει ότι θεσμικά είμαστε απολύτως έτοιμοι να βοηθήσουμε αλλά δεν βρίσκουμε ανταπόκριση. Το τελευταίο πράγμα για το οποίο μπορεί να κατηγορήσει κάποιος αυτή την Κυβέρνηση είναι το ξεπούλημα δημόσιων εγκαταστάσεων και οι θέσεις εργασίας που χάνονται».
Για το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο: «Εμείς θέλουμε το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό όφελος από το ΟΑΚΑ, με αυτοχρηματοδοτούμενες εγκαταστάσεις ώστε να μην χρειάζονται τόσα για τη συντήρησή του. Εμείς θέλουμε έναν καλύτερα οργανωμένο χώρο, να πέσουν χρήματα που όμως το Δημόσιο δεν έχει τώρα, σε συνεργασία με ιδιώτες αλλά πάντα με την εξασφάλιση των ερασιτεχνικών ομοσπονδιών, εμείς δεν είμαστε Υπουργείο Ποδοσφαίρου και δρούμε με τρόπο που υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των αθλημάτων. Κρινόμαστε από τις πράξεις μας, στο τέλος θα κάνουμε λογαριασμό.
Ένα καλό γήπεδο, όπως το Καραϊσκάκη π.χ., δεν σε προδιαθέτει να το καταστρέψεις. Συζητήσαμε με το μπάσκετ του Παναθηναϊκού για το ΟΑΚΑ, με την ΑΕΚ για το τένις και το Ποδηλατοδρόμιο, το οποίο έχει πολύ μεγάλο κόστος για να συντηρηθεί και θα κοιτάξουμε να φτιαχτεί μια εγκατάσταση που να πληρεί τις αγωνιστικές προδιαγραφές με πολύ λιγότερα χρήματα, σκεφτείτε ότι μας κοστίζει 500.000 ευρώ το πετρέλαιο κάθε χρόνο χωρίς να έχουμε καλή θέρμανση.