Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ένας άνθρωπος που δεν έχει καμία σχέση με τη διοίκηση και τα τεκταινόμενα στον Παναθηναϊκό, αλλά γνωρίζει πολύ καλά το νομικό πλαίσιο και τι ορίζει αυτό! Ο Αλέξης Κούγιας σε συνέντευξή του στο Goal αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στο τριφύλλι και πώς αυτή οδηγεί την ΠΑΕ με μαθηματική ακρίβεια σε πτώχευση.
Αναλυτικά η συνέντευξη του γνωστού ποινικολόγου στο Goal
-Κύριε Κούγια, καλησπέρα σας. Θα θέλαμε τη βοήθειά σας για μία σειρά από πράγματα που αφορούν το νομικό σκέλος της διαδικασίας που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός και των επιπτώσεων που μπορεί να έχει ο σύλλογος. Εάν υποθέσουμε ότι οι μέτοχοι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν συνεισφέρουν εκ νέου οικονομικά, τι προβλέπεται να γίνει;
«Πέραν των τιμωριών από την UEFA, των προσφυγών των παικτών κλπ., η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει ξεκάθαρα το ενδεχόμενο της πτώχευσης. Της στάσης πληρωμών και κατ’ επέκταση των απανωτών υποβιβασμών μέχρι το περιφερειακό, το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Εκεί οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια!».
-Πώς φτάνει, δηλαδή, στην πτώχευση ένας σύλλογος, μία ΠΑΕ;
«Κατ’ αρχάς εάν υπάρχουν χρέη και δεν μπαίνουν χρήματα, είναι δεδομένο ότι εκεί οδηγείται. Εάν δεν πληρώνεται κανείς, οι παίκτες, η Εφορία, τα ξενοδοχεία, τα αεροπορικά εισιτήρια, προς τα εκεί πηγαίνεις. Είναι μονόδρομος. Τώρα, στο πώς φτάνεις στην πτώχευση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να οδηγηθεί ένας σύλλογος στην πτώχευση. Μπορεί να καταθέσει αίτηση πτώχευσης για παράδειγμα κάποιος ”τρίτος” που η ΠΑΕ του χρωστάει χρήματα. Το κράτος για παράδειγμα. Το ΙΚΑ. Ακόμα και ένα ξενοδοχείο, κάποιος εν πάση περιπτώσει που έχει έννομο συμφέρον και θέλει τα χρήματά του ή να τιμωρηθεί η ομάδα από τη στιγμή που δεν πληρώθηκε.
Το ζητούμενο είναι στο δικαστήριο, ανάλογα με το μέγεθος των απαιτήσεων, να αποδειχθεί ότι υπάρχει στάση πληρωμών. Να αποδειχθεί ότι η ΠΑΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πληρωμές της. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια η εκδίκαση χρειάζεται περίπου 8 μήνες, με την έφεση μπορεί να περάσουν 2-3 χρόνια. Αυτό αφορά το κοινό δίκαιο. Υπάρχει όμως και το αθλητικό…».
-Στο αθλητικό τι ισχύει;
«Κατ’ αρχάς είναι το θέμα της αδειοδότησης από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ. Η Super League, βέβαια, έβγαλε πρόσφατα απόφαση για να μην υποβιβάζεται μία ομάδα που δεν παίρνει αδειοδότηση. Αλλά αυτό δεν στέκει νομικά, καθώς δεν συνάδει με όσα αναφέρονται στον ΚΑΠ και προσβάλλεται. Το πιο σημαντικό πρόβλημα, ωστόσο, έχει να κάνει με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού».
-Τι εννοείτε; Η ΕΕΑ δεν κρίνει τα μετοχολόγια μιας ΠΑΕ;
«Οχι! Εξετάζει και το μετοχολόγιο μιας ΠΑΕ, αλλά πρωτίστως, κυρίως, εξετάζει τα χρέη μιας ΠΑΕ. Οπως κάνει και η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ, απλώς η ΕΕΑ λειτουργεί ανεξάρτητα. Και εάν δεν βάλουν ξανά χρήματα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός οι μέτοχοι, είναι δεδομένο ότι η ΕΕΑ θα αποφασίσει τον υποβιβασμό της ομάδας. Αρχικά στη Football League και κατόπιν, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ικανοποιητικός φάκελος, στο περιφερειακό πρωτάθλημα!
Σαν ποδοσφαιρική ομάδα μπορεί να υποβιβασθεί. Ουσιαστικά λειτουργεί πια μόνο ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, που δικαιούται να έχει ποδοσφαιρικό τμήμα το οποίο ορίζεται από το καταστατικό του. Εκεί οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια ο Παναθηναϊκός. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι ντροπή αυτό που γίνεται από τους μετόχους του…».
Πηγή: sport-fm.gr