Το γκολ του Τζιμπούρ στο 11′ ήταν αρκετό για να νικήσει με 1-0 η ΑΕΚ την Νταντί στη Σκωτία και να προκριθεί στους ομίλους του Europa League εκτός κι αν… δεν κατέβει στη ρεβάνς.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν έκανε κάποια έκπληξη και παρέταξε την ΑΕΚ ακριβώς όπως αναμενόταν. Με 4-2-3-1, δηλαδή, και τους Σάχα, Λαγό, Γιάχιτς, Δέλλα, Μανωλά, Μάκο, Καφέ, Σκόκο, Λεονάρντο, Λυμπερόπουλο και Τζιμπούρ στην 11άδα. Το ζητούμενο για την Ένωση ήταν αρχικά να μην αιφνιδιαστούν από τους γηπεδούχους και στη συνέχεια να βγουν μπροστά και να ψάξουν το γκολ, που θα τους έδινε σαφές προβάδισμα για τη συνέχεια. Και ο στόχος επετεύχθη!

Η Νταντί Γιουνάιτεντ στα πρώτα λεπτά έδειξε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο έχοντας για περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή της, αλλά δεν μπορούσε να πατήσει καθόλου στην περιοχή του Σάχα. Οι παίκτες του Μπάγεβιτς κρατούσαν τις θέσεις τους, αμύνονταν σωστά και έτσι δεν επέτρεπαν στους αντιπάλους τους να φανούν απειλητικοί στο ελάχιστο. Κι αφού πέρασε το πρώτο 5λεπτο, η ΑΕΚ βγήκε πιο μπροστά και πέτυχε αυτό που ήθελε. Αφού αρχικά… προειδοποίησε στο 9’ με το αδύναμο κοντινό πλασέ του Καφέ μετά από γύρισμα του Λεονάρντο από δεξιά, ήρθε το γκολ στο 11’ από τον ωραίο συνδυασμό των Λαγού-Σκόκο, το υπέροχο γύρισμα του Αργεντίνου από αριστερά και το πλασέ του Τζιμπούρ.

Έχοντας και την ψυχολογία με το μέρος της η ΑΕΚ δε δυσκολεύτηκε στη συνέχεια να ελέγξει πλήρως τον ρυθμό του παιχνιδιού. Οι Σκόκο και Λυμπερόπουλος βοηθούσαν αρκετά και αμυντικά, καθώς γύριζαν πίσω και έκοβαν μπάλες, ενώ ο Αργεντίνος με τον Τζιμπούρ είχε πολύ καλή συνεργασία, με αποτέλεσμα ο «τρομοκράτης» να απειλήσει τους Σκωτσέζους σε ακόμη μία περίπτωση, λίγα λεπτά μετά το 0-1. Η Ένωση διατηρούσε εύκολα όχι μόνο το προβάδισμα αλλά και τους αντιπάλους της μακριά από την περιοχή της, καθώς ο μόνος τρόπος για να πλησιάσουν προς τον Σάχα οι γηπεδούχοι ήταν οι… γιόμες. Η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανής αλλά η ομάδα του Μπάγεβιτς δεν επεδίωξε να καθαρίσει το ματς από το πρώτο ημίχρονο –αν και θα μπορούσε- παρά μόνο να διατηρήσει το προβάδισμα. Και η αλήθεια είναι ότι δε συνάντησε καμία δυσκολία στο να το κάνει αυτό, με τις δύο ομάδες να πάνε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με την ΑΕΚ να έχει… ξεκούραστα το 1-0.

Με βάση την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου θα περίμενε κανείς ότι η Ένωση θα έμπαινε δυνατά στο δεύτερο για να πετύχει κι άλλο γκολ και να καθαρίσει τον αγώνα. Τελικά δεν έγινε αυτό καθώς οι παίκτες του Μπάγεβιτς οπισθοχώρησαν και έδωσαν χώρο στους Σκωτσέζους. Αυτό συντέλεσε στο να ζεσταθούν και οι οπαδοί της Νταντί, αλλά γρήγορα… ηρέμησαν ξανά. Κι αυτό γιατί η ΑΕΚ ήταν ξανά η ομάδα που απείλησε σε δύο περιπτώσεις με τον Λεονάρντο. Την πρώτη φορά με ένα σουτ και τη δεύτερη με κεφαλιά από καλή θέση μετά από πολύ ωραία σέντρα του Λαγού. Ήταν ξεκάθαρο ότι αν οι κιτρινόμαυροι –που σε αυτό το ματς αγωνίστηκαν με… γαλάζια- ανέβαζαν στροφές θα πετύχαιναν και δεύτερο γκολ και θα τελείωναν και την υπόθεση πρόκριση, αλλά ήταν επίσης φανερό και ότι οι Σκωτσέζοι έχουν περισσότερα επίσημα ματς στα πόδια τους. Έτσι, ήταν λογικό από ένα σημείο κι έπειτα να πιέζουν.

Όσο κι αν το πάλευαν, πάντως, δεν κατάφερναν ουσιαστικά να προβληματίσουν την ΑΕΚ, που όταν έπρεπε πάγωνε το παιχνίδι ενώ παράλληλα υπενθύμιζε στους γηπεδούχους ότι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο την άμυνα τους. Ο Μπάγεβιτς, πάντως, αντιλήφθηκε ότι θα έπρεπε να φρεσκάρει την ομάδα του και το έκανε στο 71’, αντικαθιστώντας τον Λεονάρντο με τον Μπερνς. Η δεύτερη αλλαγή έγινε στο 82΄και ήταν το ντεμπούτο του Ντιόπ που πήρε τη θέση του Τζιμπούρ, με τον Μπάγεβιτς να κάνει σαφές ότι ο στόχος, πλέον, ήταν να κρατήσει η ΑΕΚ το 0-1. Στο επόμενο λεπτό, όμως, κινδύνεψε να δεχθεί την ισοφάριση από μια… κόντρα της μπάλας που έβγαλε τετ α τετ τον Ντέιλι, αλλά ευτυχώς αστόχησε. Στα τελευταία λεπτά ο Σέρβος τεχνικός έριξε στο ματς και τον Έντερ αντί του Σκόκο και η Ένωση κράτησε εύκολα το υπέρ της σκορ, ουσιαστικά εξασφαλίζοντας από το πρώτο παιχνίδι την πρόκριση για τους ομίλους του Europa League!

Πηγή: gazzeta.gr