Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, Τιμούρ Κετσπάγια, μιλάει στο sday.gr για την προσπάθεια των «ερυθρόλευκων» να προκριθούν στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ με αντίπαλο την Μέταλιστ!

Οι εθνικές

Πως βλέπετε το μέλλον για την εθνική Γεωργίας, μια ομάδα που προπονείτε τα τελευταία χρόνια;

«Δεν είναι εύκολη η συνέχεια μετά τον αποκλεισμό από τα προκριματικά του Euro 2012. Είμαστε σε πολύ δύσκολο όμιλο για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Έχουμε να δώσουμε αγώνες κόντρα σε πολύ δυνατές ομάδες (Ισπανία, Γαλλία Λευκορωσία, Φινλανδία).

Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια πηγαίνουμε αρκετά καλά. Μπορεί να μην περάσαμε στα τελικά του Euro 2012, αλλά το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στο μέλλον. Έχουμε κάποια νέα παιδιά που έχουν έρθει τώρα και τα προετοιμάζουμε. Σε περίπου ένα ή δύο χρόνια πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι καλό».

Αντιμετωπίσατε την Ελλάδα στα προκριματικά του Euro 2012. Πως είδατε την εικόνα της, γιατί στο τελευταίο της φιλικό με το Βέλγιο (1-1) προβλημάτισε πολλούς…

«Σημασία για την Ελλάδα έχει να δείξει ένα καλό πρόσωπο στα τελικά του Euro 2012. Τα φιλικά είναι για να γίνονται δοκιμές από τους προπονητές. Εξάλλου και στα προκριματικά που την αντιμετωπίσαμε και εμείς όλοι είχαν φαβορί την Κροατία, αλλά η Ελλάδα πέρασε ως πρώτη και αυτό δείχνει ότι έχει πάντα υπολογίσιμη ομάδα. Δεν μπορεί να την υποτιμήσει κανείς».

Τι είναι αυτό που έχει κάνει την Ελλάδα να συμμετέχει πλέον σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις;

«Από την μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του Euro 2004, η Ελλάδα έχει άλλον αέρα. Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που παίζουν πολλά χρόνια μαζί και αυτό έχει συντελέσει στην αγωνιστική βελτίωση της ομάδας».

Ο Ολυμπιακός και η Μέταλιστ

Έχετε περάσει από τον πάγκο του Ολυμπιακού στο παρελθόν (2009). Παρακολουθείτε καθόλου την φετινή του πορεία στην Ευρώπη;

«Ο Ολυμπιακός δεν προκρίθηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ και πλέον συνεχίζει στο Γιουρόπα Λιγκ. Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για αυτόν. Η Ρούμπιν Καζάν είναι πολύ καλή ομάδα, αλλά δεν μπόρεσε να τον κοντράρει, καθώς βρισκόταν χωρίς παιχνίδια στα πόδια της και αυτό κατάφερε να το εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός. Η Μέταλιστ έχει καλό σύνολο με τη σειρά της και δεν είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος, ειδικά από τη στιγμή που ξεκινάει το πρωτάθλημα στην Ουκρανία».

Μπορεί να πάει καλά ο Ολυμπιακός φέτος στο Γιουρόπα Λιγκ;

«Αν κερδίσει την Μέταλιστ την Πέμπτη μπορεί να περάσει και να πάει καλά. Αλλά στο παρελθόν ο Ολυμπιακός είχε δείξει πολλά περισσότερα πράγματα από την άποψη ότι έχει προκριθεί τόσο στους “16” του Τσάμπιονς Λιγκ, όσο και στους “8” παλαιότερα. Και στο Γιουρόπα Λιγκ, όμως, δεν υπάρχουν εύκολες ομάδες. Και με την Μέταλιστ θα είναι πολύ δύσκολη η αναμέτρηση».

Ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει ξανά τη Μέταλιστ για το Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2008-09 και είχε ηττηθεί με 1-0 στο Χάρκοβο…

«Η Μέταλιστ δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη φορά που την αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός. Έχει κάνει άλματα προόδου . Είναι πολύ καλή ομάδα και είναι από τις πρωταγωνίστριες ομάδες σε ένα ουκρανικό πρωτάθλημα που είναι πολύ δυνατό. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τον Ολυμπιακό να προκριθεί σε βάρος της».

Πως κατάφερε η Μέταλιστ να γίνει γνωστή και να τα πηγαίνει αρκετά καλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τη στιγμή που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν την ήξερε κανείς…

«Τα λεφτά που έχουν βάλει οι ιδιοκτήτες της έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της Μέταλιστ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Αυτό, όμως, ισχύει και για τις άλλες ομάδες της Ουκρανίας. Υπάρχουν άνθρωποι που επενδύουν πολλά χρήματα σε αυτές με αφορμή και τη διοργάνωση του Euro 2012. Γενικά το ουκρανικό πρωτάθλημα έχει αναπτυχθεί πολύ και είναι αρκετά δυνατό».

Η ΑΕΚ

Και ο Κώστας Μανωλάς έφτασε ένα βήμα από την μετακίνησή του εκεί και συγκεκριμένα στην Ντνιεπρ, ενώ είχε ακουστεί και ενδιαφέρον αγγλικών ομάδων για αυτόν…

«Η Ντνιεπρ είναι καλή και πολύ πλούσια ομάδα. Δεν έχει πετύχει κάτι σημαντικό εσχάτως, αλλά πάντα διεκδικεί την έξοδό της στην Ευρώπη. Ο Μανωλάς θα μπορούσε να δείξει και εκεί καλά δείγματα αν πήγαινε. Όσον αφορά τις αγγλικές ομάδες που φέρονταν να τον θέλουν ίσως να μην υπήρχε τελικά τόσο σοβαρό ενδιαφέρον, γιατί όταν ένας σύλλογος από την Αγγλία θέλει έναν παίκτη συνήθως τον αποκτά».

Η ΑΕΚ βιώνει δύσκολες ημέρες. Εσείς έχετε αγωνιστεί στην Ένωση στο παρελθόν. Πως βλέπετε την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

«Είναι πολύ λυπηρό για μια ομάδα με την ιστορία της ΑΕΚ να ταλαιπωρείται εδώ και τόσα χρόνια. Ελπίζω να βρεθεί μια λύση και η ΑΕΚ να φύγει από το αδιέξοδο».

Η Σούπερ Λίγκα

Παρακολουθείτε καθόλου την εξέλιξη του ελληνικού πρωταθλήματος; Ποια είναι η άποψή σας για αυτό;

«Το επίπεδο έχει πέσει συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό έχει να κάνει και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές από τις ομάδες που το αποτελούν. Και αυτό δεν είναι ευχάριστο. Ο Παναθηναϊκός κοντράρει τον Ολυμπιακό, αλλά ο τελευταίος θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφορά».

Πηγή: sday.gr