Για να κατακτήσεις έναν στόχο δεν αρκεί, το ταλέντο και η σκληρή δουλειά. Πρέπει να έχεις και σωστή καθοδήγηση και η Ελληνίδα αθλήτρια έχει το πακέτο καθότι προέρχεται από τενιστική οικογένεια, η οποία της έδειξε το μονοπάτι, που χάραξαν οι πρόγονοι της.
Η ιστορία της οικογένειας ξεκινά από τον Δημήτρη Κανελλόπουλο, τον παππού της Μαρίας Σάκκαρη και μοιάζει με ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. Με το τένις μεταπολεμικά ασχολούνταν η αφρόκρεμα της Αθηναϊκής κοινωνίας. Η σχέση που είχε ο κύριος Δημήτρης με τους αστούς της εποχής, ήταν ότι ο πατέρας του εργάζονταν στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών.
Ο μικρός τότε Δημήτρης ακολουθεί τον πατέρα του στη δουλειά και εκτελεί χρέη ball boy για τους ευκατάστατους τενίστες. Το τένις ήταν ακριβό, τα όνειρα όμως τσάμπα και ο κύριος Δημήτρης ονειρευόταν να πρωταγωνιστεί στα μεγάλα τουρνουά της εποχής. Η τύχη του χαμογέλασε όταν ο τότε Νο 2 στον κόσμο Ρίτσαρντσον από τις ΗΠΑ είχε επιλέξει τον ΟΑΑ για προετοιμασία ενόψει Ρολάν Γκαρός. Ελλείψει sparring partner, οι υπεύθυνοι του ομίλου του προτείνουν να παίξει με τον κύριο Δημήτρη ο οποίος έως τότε είχε μεγαλώσει και είχε μάθει να παίζει τένις με τις σπασμένες ρακέτες των πλουσίων, μέσα στην αποθήκη, καθότι δεν επιτρεπόταν ως εργαζόμενος να χρησιμοποιεί τα γήπεδα.
Ο Ρίτσαρντσον εξεπλάγη με τον νεαρό Δημήτρη και ρώτησε σε ποια τουρνουά θα αγωνιστεί. Οι υπεύθυνοι του ομίλου, προφανώς δεν είχαν το θάρρος να ξεστομίσουν ότι ήταν ο μικρός για τα …θελήματα και του είπαν κάποια τουρνουά, στα οποία βεβαίως προς τιμήν τους τον έστειλαν και κάπως έτσι το όνειρο του Δημήτρη Κανελλόπουλου έγινε πραγματικότητα.
Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών «υιοθέτησε» το δικό του παιδί, δίνοντας του τη δυνατότητα να προπονηθεί με κορυφαίους προπονητές και να πάρει ακόμα και μαθήματα αγγλικών.
Από το 1964 ακολούθησε προπονητική καριέρα και ανάμεσα στα ταλέντα που ανέδειξε ήταν και η κόρη του, Αγγελική Κανελλοπούλου, της οποία η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη καθώς μεγάλωσε μέσα στα γήπεδα. Η τελευταία με την καθοδήγηση του πατέρα της κατακτά στα 14 της το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το οποίο πανηγυρίζει 11 συναπτά έτη (1979-1989) και ακολουθούν συμμετοχές με την εθνική ομάδα στο Fed Cup και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, αλλά και στο κυρίως ταμπλό των Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλεντον.
Σε μία εποχή που το επαγγελματικό τένις στην Ελλάδα βρισκόταν στα σπάργανα, η Αγγελική υπέγραψε χορηγία με την Rexona, με τους υπεύθυνους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να της επιβάλλουν διά βίου αποκλεισμό, τιμωρία που αποσύρθηκε σιωπηρά.
Σε ηλικία 25 ετών (1991) εγκαταλείπει την αγωνιστική δράση και παντρεύεται τον Κώστα Σάκκαρη με τον οποίο αποκτά τρία παιδιά. Ο πρωτότοκος γιος της Γιάννης και η βενιαμίν της οικογένειας Αμάντα, δεν ένιωσαν καμία ιδιαίτερη έλξη για το άθλημα στο οποίο διέπρεψαν η μαμά και ο παππούς, όμως το αυτό δεν συνέβη και με την Μαρία. Η πιτσιρίκα νιώθει ένα δέος βλέποντας τα τρόπαια τη μαμάς της και γρήγορα εκφράζει την επιθυμία της να παίξει και η ίδια τένις. Η Αγγελική ελπίζει ότι πρόκειται για κάτι… περαστικό, όμως μόνο τέτοιο δεν ήταν. Η Μαρία χώνεται ολοένα και πιο βαθειά στον πρωταθλητισμό με τον παππού της να την προπονεί και την μητέρα της να της φτιάχνει το αγωνιστικό της πρόγραμμα στα πρώτα της βήματα. Και η τελευταία ελπίδα της Αγγελικής ότι η κόρη της δεν θα ακολουθήσει καριέρα επαγγελματία τενίστριας ήταν όταν η Μαρία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει καμία από τις υποτροφίες που είχε για ξένα πανεπιστήμια και να παλέψει για να πρωταγωνιστήσει.
Όταν τα πράγματα έχουν γίνει πια πολύ σοβαρά η Μαρία Σάκκαρη, μετακομίζει στην Βακελώνη το 2013, όπου ακολουθεί τις οδηγίες του Τόμας Γιόχανσον. Έκτοτε, η αναρρίχηση στην παγκόσμια κατάταξη καλά κρατεί με την ίδια να ξεπερνά συνεχώς τον εαυτό της καταφέρνοντας να κοντράρει στα ίσια έμπειρες παίκτριες πρόσφατα την Βίνους Γουίλιαμς, η οποία στο περσινό Γουίμπλεντον χρειάστηκε να δώσει τρία σετ για να πάρει τη νίκη στο δεύτερο γύρο από τη νεαρή Ελληνίδα.
Με σταθερά και προσεκτικά βήματα, η Μαρία Σάκκαρη βγάζει ολοένα και περισσότερη σιγουριά στο παιχνίδι της, χωρίς ποτέ να της λείπει η μαχητικότητα και οι καρποί των προσπαθειών που έσπειρε πριν 14 χρόνια όταν πρωτοέπιασε ρακέτα είναι έτοιμοι για συγκομιδή. Στο τουρνουά του Wuhan της Κίνας, ξεκινώντας από τα προκριματικά, μπήκε στο κυρίως ταμπλό, όπου απέκλεισε στη σειρά τις Γιούλια Πουτίντσεβα, Καρολίν Βοζνιάκι (No 4), και Έλενα Βέσνινα (No 16) και στα προημιτελκά θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Γαλλίδα Αλιζέ Κορνέ.
Oι δύο τενίστριες έχουν συναντηθεί μία φορά στο πρόσφατο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στο δεύτερο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν, όπου η Ελληνίδα αντιστάθηκε σθεναρά και ηττήθηκε με 7-5, 4-6, 6-1. Η υπέρβαση έχει γίνει ήδη για την Μαρία φέτος, αφού η μέχρι τώρα πορεία της στο τουρνουά θα σημάνει άνοδο 21 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη, με το μονοπάτι να έχει χαρακτεί έως την κορυφή!
Πηγή: gazzetta.gr