Ζαλίζουν τα νούμερα που δαπανήθηκαν αυτό το καλοκαίρι για τις μεταγραφές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ή για την ακρίβεια, στο ευρωπαϊκό. Δεν είναι τυχαίο ότι τους μήνες που πέρασαν πραγματοποιήθηκαν τα τρία πιο ακριβά deal στην ιστορία του αθλήματος, με κορυφαίο αυτό του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 222 εκατ. ευρώ.

Του Βαγγέλη Κύρκου

Οι Παριζιάνοι προχώρησαν και στη δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή του καλοκαιριού, άρα και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με την απόκτηση του Κιλιάν Μπαπέ από τη Μονακό, έναντι 135 εκατ. ευρώ… στο χέρι και άλλα 45 σε μορφή μπόνους. Κοινώς, το ποσό θα ανέβει στα 180 εκατ. ευρώ. Ενώ την τρίτη θέση στη σχετική λίστα καταλαμβάνει ο αντικαταστάτης του Νεϊμάρ στην ομάδα της Βαρκελώνης, Ουσμάν Ντεμπελέ, για τον οποίον οι «μπαλουγκράνα» έδωσαν… μπροστά 105 εκατ. ευρώ, ενώ με τα υπόλοιπα μπόνους η μετακίνηση του Γάλλου άσου θα φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ.

Το πιο οξύμωρο της λίστας, είναι το γεγονός πως τα περισσότερα χρήματα πήγαν στο μέρος της Ευρώπης που τα έχει λιγότερο ανάγκη από οποιοδήποτε άλλο. Στο Πριγκιπάτο του Μονακό, με την ομώνυμη ομάδα, στο «τιμόνι» της οποίας είναι ο γνωστός από το πέρασμά του στην Ελλάδα, Λεονάρντο Ζαρντίμ, να εισπράττει μόνο από τέσσερις ποδοσφαιριστές 331,5 εκατ. ευρώ. Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές είναι οι Μπαπέ, Μπενζαμίν Μεντί, Μπερνάρντο Σίλβα και Τιεμουέ Μπακαγιόκο.

Εκτός από την Παρί, που τίναξε την μπάνκα στον αέρα με 2 εκατομμύρια ευρώ πάνω από 400 για δύο παίκτες, αυτή που επίσης ξόδεψε πάρα πολλά χρήματα ήταν η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, που έχει τρεις παίκτες σε αυτήν την ενδεκάδα. Επίσης, οι υπόλοιπες οκτώ ακριβότερες μεταγραφές, μετά το Top3, πραγματοποιήθηκαν όλες από αγγλικούς συλλόγους. Οι συμφωνίες για τους συγκεκριμένους παίκτες έγιναν σε βρετανικές λίρες, αλλά χάριν ευκολίας και οικονομίας του κειμένου, κάναμε τη μετατροπή σε ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία.

Οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές έχουν την τιμητική τους σε αυτήν την ενδεκάδα, καθώς καταλαμβάνουν πέντε από τις έντεκα θέσεις. Ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δύο φιναλίστ του Champions League, Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους, δεν έχουν κανέναν παίκτη στη λίστα. Οι πρωταθλητές Ευρώπης, αντίθετα, πραγματοποίησαν μια ακριβή πώληση, του Άλβαρο Μοράτα, έναντι περίπου 76 εκατ. ευρώ, ενώ η «Γηραιά Κυρία» επίσης πούλησε τον 12ο πιο ακριβό παίκτη αυτού του καλοκαιριού, Λεονάρντο Μπονούτσι, έναντι 42 εκατ. ευρώ.

Όσο για το συνολικό ποσό της ενδεκάδα, αυτή ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια ανέρχεται στα €1.016.500.000, 00!

Αναλυτικά η λίστα:

Νεϊμάρ Τζούνιορ (Βραζιλία)

Από Μπαρτσελόνα σε Παρί Σεν Ζερμέν, 222 εκατ. ευρώ

pdondfsd7

Κιλιάν Μπαπέ (Γαλλία)

Από Μονακό σε Παρί Σεν Ζερμέν, 135 εκατ. ευρώ + 45 εκατ. ευρώ σε μπόνους

ΚΙΛΙΑΝ ΜΠΑΠΕ

Ουσμάν Ντεμπελέ (Γαλλία)

Από Μπορούσια Ντόρτμουντ σε Μπαρτσελόνα, 105 εκατ. ευρώ + 45 εκατ. ευρώ σε μπόνους

ΟΥΣΜΑΝ ΝΤΕΜΠΕΛΕ

Ρομέλου Λουκάκου (Βέλγιο)

Από Έβερτον σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 82 εκατ. ευρώ

ΡΟΜΕΛΟΥ ΛΟΥΚΑΚΟΥ

Άλβαρο Μοράτα (Ισπανία)

Από Ρεάλ Μαδρίτης σε Τσέλσι, 76 εκατ. ευρώ

ΑΛΒΑΡΟ ΜΟΡΑΤΑΜπανζαμίν Μεντί (Γαλλία)

Από Μονακό σε Μάντσεστερ Σίτι, 61 εκατ. ευρώ

ΜΠΕΝΖΑΜΙΝ ΜΕΝΤΙ

Αλεξάντρ Λακαζέτ (Γαλλία)

Από Λυών σε Άρσεναλ, 57 εκατ. ευρώ

ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΛΑΚΑΖΕΤ

Κάιλ Γουόκερ (Αγγλία)

Από Τότεναμ σε Μάντσεστερ Σίτι, 49 εκατ. ευρώ + 5,5 εκατ. ευρώ σε μπόνους

ΚΑΪΛ ΓΟΥΟΚΕΡ

Γκίλφι Σίγκουρντσον (Ισλανδία)

Από Σουόνσι σε Έβερτον, 49 εκατ. ευρώ

ΓΚΙΛΦΙ ΣΙΓΚΟΥΡΝΤΣΟΝ

Μπερνάρντο Σίλβα (Πορτογαλία)

Από Μονακό σε Μάντσεστερ Σίτι, 47 εκατ. ευρώ

ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΟ ΣΙΛΒΑ

Τιεμουέ Μπακαγιόκο

Από Μονακό σε Τσέλσι, 43,5 εκατ. ευρώ

ΤΙΕΜΟΥΕ ΜΠΑΚΑΓΙΟΚΟ