Το ελληνικό μπάσκετ έχει τον τρόπο του ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές… Δύο ελληνικές ομάδες και άλλες πέντε «ελληνικές» συνεχίζουν στην Ευρωλίγκα και ειδικά η τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης είχε γαλανόλευκη υπογραφή.

Όσο κι αν το ξεχνούν οι περισσότεροι, όσο κι αν τα πάθη και τα μίση έχουν κυριαρχήσει, υπάρχει κάτι που δεν αλλάζει και μας το θυμίζουν οι ομάδες και οι παίκτες μας. Το ελληνικό μπάσκετ δεν θα πεθάνει ποτέ, όσα προβλήματα κι αν έχει η Ελλάδα.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο Παναθηναϊκός παίζει στο ρελαντί, ο Ομπράντοβιτς δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος, το μπάτζετ έπεσε, το ρόστερ άδειασε. Ε, ακόμα κι έτσι – στα… χειρότερά του – βγήκε δεύτερος στον όμιλο, πίσω από την εντυπωσιακή ΤΣΣΚΑ, που είχε και την έξτρα προσθήκη του Κιριλένκο. Θυμίζουμε επί τη ευκαιρία ότι η μοναδική αήττητη ομάδα της Ευρωλίγκα έχει στον πάγκο της ως άμεσο συναργάτη του Γιόνας Καζλάουσκας, τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Ενα από τους κορυφαίους Έλληνες προπονητές…Για να επιστρέψουμε στον Παναθηναϊκό, είναι σαφές ότι ακόμα δεν έχει βρει τον δρόμο του, αλλά ακόμα κι έτσι μόνο τέσσερις ομάδες είχαν καλύτερο ρεκόρ απ’ αυτόν στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα.

Πάμε στον Ολυμπιακό. Δεύτερος κι αυτός, παρά τη μείωση του μπάτζετ και τις… αστοχίες στο σχεδιασμό. Τώρα που θα βελτιωθεί και θα ενισχυθεί με δύο καλούς παίκτες, μπορεί να κάνει… θαύματα. Επί του παρόντος, κρατάει την πρόκριση, έστω κι αν με λίγη προσοχή θα ήταν και πρώτος! Και μπορεί να καυχιέται γιατί αυτή η σεζόν θα αναδείξει τους αστέρες του μέλλοντος. Σλούκας, Παπανικολάου, Μάντζαρης και Κατσίβελης έχουν πέσει στα βαθιά και κολομπούν. Αυτή η τετράδα είναι το μέλλον του Ολυμπιακού, ειδικά αν παραδειγματιστεί από τον Σπανούλη, που δουλεύει κάθε μέρα και περισσότερο. Μαζί με τον αναγεννημένο Πρίντεζη, απέδειξαν ότι οι Έλληνες παίκτες ανήκουν στην ελίτ.

Αν, λοιπόν, τα… χειρότερα για τις δύο ελληνικές ομάδες είναι να παίρνουν τη δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο, το μέλλον δεν μπορεί παρά να μην είναι αισιόδοξο. Πάμε παρακάτω τώρα. Η τελευταία βραδιά της πρώτης φάσης είχε κι άλλους Έλληνες πρωταγωνιστές. Πρώτο και καλύτερο τον Γιάννη Μπουρούση, που πήρε την κατάσταση στα χέρια του στο δεύτερο ημίχρονο και μαζί με τους Αντώνη Φώτση, Ομάρ Κουκ και Μαλίν Χέρστον οδήγησαν την Μιλάνο στους “16”. Η Εμπόριο Αρμάνι ήταν με το ενάμιση πόδι εκτός Ευρωλίγκα, όμως επέζησε και στο καθοριστικό ματς έδειξε μαγκιά και χαρακτήρα. Το αντίο του Γκαλινάρι ήταν αυτό που τη βοήθησε να γίνει καλύτερη ομάδα και τώρα είναι ο αντίπαλος που όλοι απεύχονται να ανταμώσουν στο Top16 από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας.

Τέταρτη, αλλά περήφανη και όχι καταϊδρωμένη ήταν και η Μπιλμπάο, των Φώτη Κατσικάρη, Κώστα Βασιλειάδη, Δημήτρη Μαυροειδή. Ειδικά ο τελευταίος έκανε εξαιρετική δουλειά απέναντι στην Κάχα Λαμποράλ, που έμεινε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ευρωλίγκα εκτός Top 16! Η μοναδική ομάδα με Έλληνα χεντ κόουτς στην Ευρωλίγκα (ο Ηλίας Ζούρος δεν άντεξε με τον Ρομανόφ στην Ζαλγκίρις) έγραψε ιστορία και δεν θέλει να σταματήσει εδώ.

Υπογραφή Ελλάδας υπάρχει και στην Μακάμπι και στη Σιένα, που βέβαια είναι σταθερές αξίες εδώ και χρόνια. Η Μακάμπι με πρωταγωνιστή τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη και τον Θοδωρή Παπαλουκά να προσθέτει εμπειρία πήρε τη δεύτερη θέση στον όμιλό της, το ίδιο και η Σιένα, με τον Νίκο Ζήση να αποδεικνύεται και πάλι ο ιδανικός παίκτης για μια ομάδα. Ανέλαβε δράση όταν βγήκε εκτός ο Μακάλεμπ και η ιταλική ομάδα έγινε καλύτερη.

Οι Έλληνες βασιλεύουν, λοιπόν και στον τόπο τους και στην Ευρώπη, σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα. Σε μια εποχή που κανείς δεν δείχνει να πιστεύει στους Έλληνες, αν εξαιρέσουμε το μπάσκετ. Η συνέχεια της Ευρωλίγκα αναμένεται με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πρωταγωνιστές όχι μόνο τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και τις δύο ελληνικές ομάδες.

Τι άλλο αξιοσημείωτο είδαμε στην Ευρωλίγκα; Τη μεγάλη επιστροφή της Ιταλίας, που στο Top 16 θα έχει τρεις εκπροσώπους. Την μόνιμη Σιένα, αλλά και το Μιλάνο με το Καντού! Στη γειτονική χώρα το μπάσκετ αποκτά τη χαμένη του αίγλη μετά από μια δύσκολη επταετία, την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι έχουν μεν τρεις εκπροσώπους, αλλά δεν πείθουν πως μπορούν να κάνουν το βήμα παραπάνω. Δηλαδή να φτάσουν στο φάιναλ φορ που θα γίνει στην Πόλη. Πάντως η Εφές που βγήκε 3η στον όμιλό της, είναι καλύτερη από την Φενέρ που βγήκε 1η!

Πηγή: superbasket.gr