Κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε πως «από το σημείο μηδέν που επικρατούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μετά από χρόνια απραξίας με το κλείσιμο συνωμοτικά του ματιού, ερχόμαστε και τολμάμε να δώσουμε λύσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής διαπραγμάτευσης με τη FIFA και την UEFA».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε επίσης ότι με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο «ρυθμίζονται επείγοντα κομβικά ζητήματα της αθλητικής ζωής της χώρας».
«Οι διεθνείς οργανισμοί του ποδοσφαίρου παίρνουν πλέον θέση, βάζουν πρώτη φορά το δάχτυλο επί των ήλων», τόνισε και υπογράμμισε ότι «επιτέλους για πρώτη φορά μπαίνουν συγκεκριμένοι κανόνες διαφάνειας, ισονομίας και ορθής διακυβέρνησης».
«Υπήρχαν θολά σημεία που θέλουμε εδώ να τα κλείσουμε, τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή, η οποία ορίζει για ποιους και σε ποια έκταση ισχύει το νέο νομικό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας στο ποδόσφαιρο. Δίνεται η δυνατότητα στους φορείς του ποδοσφαίρου να προχωρήσουν μπροστά.
Ανεξάρτητα από κάθε επιχειρηματία που βρίσκεται πίσω από κάθε ΠΑΕ, το κράτος δικαίου διασφαλίζει να επιβάλλεται η νομιμότητα», σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης και προσέθεσε: «Στο πλαίσιο της στρατηγικής διαπραγμάτευσης θα γίνουν και υποχωρήσεις. Για πρώτη, όμως, φορά επιβάλλεται καθεστώς νομιμότητας ακόμα και σε θέματα όπως οι διαιτησίες, για να πάψουν να υπάρχουν σκιές».
Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έδωσε έμφαση στην αναγνώριση των δικαιωμάτων της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και των «Special Olympics», τονίζοντας ότι «γίνονται παρεμβάσεις θεσμικές για να βοηθήσουμε αυτές τις κατηγορίες συμπολιτών μας ώστε να μπορούν να αθλούνται».
Αναφερόμενος, στο νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε «για εξορθολογισμό και κανόνες», καθώς «εδώ και 13 χρόνια δίνονταν συνεχείς παρατάσεις, γιατί υπήρχε ένα δαιδαλώδες πλαίσιο».
«Νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση»
Μίλησε ακόμα για «νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και με τους δήμους να αναλαμβάνουν επιτέλους την ευθύνη τους». «Αυτό που χρειάζεται είναι απλές διαδικασίες, ξεκάθαρες, διαφανείς ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να ξέρει τι κάνει, σε ποιον θα απευθυνθεί και ποιος έχει την ευθύνη», επισήμανε.
Για τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν το επαγγελματικό μπάσκετ, ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε: «Ταλανιστήκαμε πολύ, λόγω της οικονομικής κατάστασης που μας επέβαλε να δούμε τα οικονομικά πλαίσια που θα συμμετάσχει μια ΚΑΕ». Έκανε επίσης λόγο για «αλλότρια κατάσταση που δημιουργήθηκε και που δεν σηκώνει το σύνολο των ομάδων» και τόνισε την ανάγκη «να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την αναδιάρθρωση τους, με μείωση των ομάδων».
«Κάνουμε μια παρέμβαση γνωρίζοντας ότι γίνεται μια διευκόλυνση που δεν αποτελεί οριστική λύση, αλλά είναι ένα χάπι που μας δίνει χρόνο. Από εκεί και πέρα είναι ανάγκη να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση. Το Κοινοβούλιο είχε μάθει να παρεμβαίνει για να σώζει αυτούς που δεν έπρεπε για μικροοικονομικά συμφέροντα. Τέτοιου είδους λύσεις όμως δεν θα έρθουν. Θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί ένα διάλογο», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, μίλησε για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα ζητήματα των Ολυμπιονικών Αγώνων, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια να «εκμεταλλευτεί» η Πολιτεία τους αθλητές που μας έχουν τιμήσει, «όχι αφήνοντας τους παρκαρισμένους στο Δημόσιο, αλλά αξιοποιώντας τους για να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά».
Ακόμα, μίλησε για θολό πλαίσιο που λειτουργούσε στις σχολές προπονητών, επισημαίνοντας ότι «τους δίνουμε την αναγνώριση προπονητή με αναδρομική ισχύ και έτσι, ο υπουργός Αθλητισμού, μετά από εισήγηση της Ομοσπονδίας, θα μπορεί να δίνει άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή».
Τέλος, για την κάρτα φιλάθλων ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε ότι έγινε μια συμφωνία για να αλλάξουν οι κανόνες ασφαλείας, «θα δημιουργηθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο».