Ο Φερέιρα ξανανιώνει με την φετινή πρόκληση. Πρόκειται για το μυστικό της επιτυχίας του φετινού Παναθηναϊκού, με τον κόουτς να αισθάνεται δικαιωμένος που επαληθεύτηκε η πίστη του στο εν λόγω πρότζεκτ.
Από την Πόρτο έφυγε τον Ιούνιο του 2010. Ηταν όμως εκείνη η τετραετία με τους Δράκους, αλλά και η τριετία που είχε προηγηθεί στην γειτονική Μπράγκα, που δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του Ζεσουάλδο Φερέιρα και ορισμένων δημοσιογράφων της περιοχής. Με κάποιους εξ αυτών ο προπονητής του Παναθηναϊκού μιλάει συνεχώς, ενίοτε και επί καθημερινής βάσης.

Εκείνος το πίστευε…

Σε αυτούς λοιπόν από πέρσι εξέφραζε την πεποίθηση του πως… όποιος και να έφευγε από την ομάδα (Σισέ, Ζιλμπέρτο Σίλβα, ενώ ακουγόταν και για τον Λέτο), εκείνος δεν θα είχε πρόβλημα να παραμείνει και να δουλέψει. Οπως εκμυστηρευόταν σε αυτό το ειδικό περιβάλλον του, είχε πίστη στους πιτσιρικάδες που είχε στη διάθεση του, αλλά και στον εαυτό του πως θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική ομάδα, έστω και με χαμηλό μπάτζετ. Μάλιστα τότε έλεγε πως («το έχω ξανακάνει με τη Μπράγκα, αλλά και με άγνωστους παίκτες στην Πόρτο που μαζί μου έγιναν πρώτα ονόματα»).

Ολα αυτά λοιπόν ο 65χρονος τεχνικός δεν τα άφησε να μείνουν στην θεωρία. Στην πράξη του έχουν βγει τέλεια και ο ίδιος φαίνεται να το απολαμβάνει. Αυτό τουλάχιστον δείχνει στον κύκλο του στην Πορτογαλία. Εκεί τους λέει διαρκώς αφενός το πόσο τον έχει αναζωογονήσει επαγγελματικά όλη αυτή η πρόκληση με τον φετινό Παναθηναϊκό αφετέρου το πόσο χαρούμενος είναι με την θετική ανταπόκριση των παικτών του, το αγκάλιασμα του κόσμου της ομάδας και κατά συνέπεια την πρώτη θέση στη βαθμολογία.

Τα λίγα λόγια ζάχαρη…
«Στην Ελλάδα βέβαια δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δείξει τον ενθουσιασμό του. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», υποστηρίζει δημοσιογράφος που καλύπτει σε μεγάλη εφημερίδα το ρεπορτάζ της Πόρτο και τα… λέει σε φιλικό επίπεδο με τον Ζεσουάλδο. «Βλέπετε είναι παλιά καραβάνα και ξέρει πως πρέπει να διατηρήσει χαμηλό προφίλ, ώστε το ίδιο να κάνουν και οι παίκτες του που ως άμαθοι ορισμένοι στον πρωταθλητισμό, δεν πρέπει να παρασυρθούν από τον νεανικό ενθουσιασμό τους», προσθέτει.

Οπως και να έχει πάντως, είτε φαίνεται η χαρά του Φερέιρα είτε την συγκρατεί καταπιεστικά μέσα του, ένα είναι βέβαιο: Ο Πορτογάλος αισθάνεται πως το νερό έχει μπει στο αυλάκι και κοιτάζει μόνο το πως θα το… διατηρήσει την καλή ροή μέσα σε αυτό. Επίσης δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνεργασία που έχει με τον Δημήτρη Γόντικα, συνεργασία στην οποία αποδίδει σημαντικό μερίδιο της επιτυχία.

Ο Ζεσουάλδο είναι αναγεννημένος, απολαμβάνει σαν πρωτάρης αυτό που βιώνει, ενώ βρίσκεται κοντά στο φινάλε της καριέρας του και αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο μυστικό για αυτό που βλέπουμε φέτος από τον Παναθηναϊκό…

Πηγή: gazzetta.gr