Ταξίδι στη γη της επαγγελίας. Όνειρο για χιλιάδες παράνομους μετανάστες που στοιβάζονται σε φουσκωτά για να έχουν μία καλύτερη ζωή.

Κάπως έτσι περιγράφουν το ταξίδι οι μετανάστες που βλέπουν την Ελλάδα ως το πέρασμα σε μία νέα ζωή…

Αλλά κανείς δεν ξέρει η ζωή πώς θα τους τα φέρει…
Κάποιοι λένε ότι η Μυτιλήνη έχει γίνει «άνδρο» το οποίο λυμαίνονται κυκλώματα λαθρομεταναστών, καθώς αποτελεί πέρασμα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Και δεν κάνουν λάθος αφού οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονται για τους μετανάστες που υπάρχουν εκεί. Άλλωστε, οι φωτογραφίες με βάρκες και μετανάστες στοιβαγμένους που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το αποδεικνύουν.

Όμως, η Μυτιλήνη ήταν για τον 16χρονο τότε Άλφα, ο σταθμός για ένα νέο ξεκίνημα. Ο Άλφα έσκυβε για να μην φαίνεται. Του το είχαν πει άλλωστε. «Να σκύβεις, να μη σε διακρίνουν στο σκοτάδι».

Ο Άλφα πέρασε δύσκολες μέρες. Πήγε για ταυτοποίηση στο κολαστήριο της Παγανής. Και μετά, μαζί με πολλά άλλα ανήλικα παιδιά πρόσφυγες στο παλιό σανατόριο της Αγιάσου, στο Κέντρο Περίθαλψης Ανήλικων Προσφύγων, τη γνωστή «Βίλα Αζάντι» («βίλα ελευθερία» στα αφγανικά).

Ο Αλφά Ντιόλο Φανσέκας όμως τώρα δεν σκύβει πια το κεφάλι. Έγινε Έλληνας, πήρε μετεγγραφή στον Παναθηναϊκό και είναι παίκτης στην Εθνική Ελλάδος Εφήβων.

Πηγή: enet.gr
.