Ο Σιντνέ Ροντρίγκ Νουκπό Γκοβού (όπως είναι το πλήρες όνομά του) γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1979 στο Λε Πι εν Βελέ της Οβέρνης, αλλά η καταγωγή του είναι από το Μπενίν, όπου η οικογένεια Γκοβού έχει γράψει τη δική της ποδοσφαιρική ιστορία.
Στο Πόρτο Νόβο, μία μικρή πόλη όπου ιδρύθηκε η πρώτη επαγγελματική ομάδα της χώρας, οι συγγενείς του Γκοβού άφησαν τα ίχνη του στα παλιά γήπεδα της χώρας. Ο πατέρας του διεθνή επιθετικού, Ζορζ, ήταν ένας αξιόλογος επιθετικός της δεκαετία του ’60, γρήγορος και χαρισματικός, με δυνατά πόδια τα οποία στο Μπενίν παρομοίαζαν με αυτά του Γκερντ Μίλερ που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή.
Έπαιξε βασικό ρόλο στις επιτυχίες της Ετουάλ Σπορτίβ Πόρτο Νόβο. Δεν ήταν, όμως, μόνο ο πατέρας του Σιντνέ Γκοβού, αλλά και ο θείος του, Μπερνάρ, νεαρότερος αδερφός του Ζορζ Γκοβού, ο οποίος έκανε εξαιρετική ποδοσφαιρική καριέρα για τα δεδομένα της χώρας. Μέσος με αξιόλογη ντρίμπλα, πάσες ακριβείας και “εγκεφαλικό” παιχνίδι, ενώ ο μεγάλος αδερφός της οικογένειας, ο Βενσάν, ήταν από τους πρώτους διεθνείς τερματοφύλακες της χώρας.
Ο πιο μικρός από τα αδέρφια, ο Φρανσίς, από μαθητής του δημοσίου σχολείου Σεν Φρανσίς Σαβιέ του Πόρτο Νόβο, έδειχνε έτοιμος να ακολουθήσει τα χνάρια των αδερφών του, αλλά τελικώς δεν ακολούθησε ποδοσφαιρική καριέρα.
2. Τα πρώτα βήματα
Η ποδοσφαιρική καριέρα του συνδέθηκε με τη Λιόν, στην οποία, όμως, εντάχθηκε σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Αγωνίστηκε στις ακαδημίες των «γκον» σε ηλικία 17 ετών και παρέμεινε εκεί για περίπου τρία χρόνια. Ο Μπερνάρ Λακόμπ το καλοκαίρι του 1999 τον πήρε μαζί του στην προετοιμασία του συλλόγου και από τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς ανήκε κι επισήμως στην πρώτη ομάδα της Λιόν.
Συμμετέχει μόλις σε τέσσερις αγώνες στους οποίους δεν σκοράρει, αλλά τα «πατήματά» του στον αγωνιστικό χώρο ήταν τέτοια που τη νέα σεζόν θα τον έχριζαν βασικό στην ενδεκάδα της ομάδας. Με τον Ζακ Σαντινί στο «τιμόνι», πλέον, ο Γκοβού πραγματοποίησε 28 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και σκόραρε 5 φορές, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ είχε 8 παιχνίδια και 2 γκολ. Τη νέα σεζόν είχε 29 συμμετοχές και 10 γκολ στη Ligue 1 και το τελευταίο στατιστικό ήταν και αυτό που του άνοιξε την πόρτα της εθνικής Γαλλίας.
3. Η απόρριψη του Μπενίν
Όπως κάθε ποδοσφαιριστής με αφρικανικές ρίζες, έτσι κι ο Γκοβού, στις αρχές του 2002 χρειάστηκε να πάρει μία απόφαση σχετικά με το ποια χώρα θα εκπροσωπεί ποδοσφαιρικά. Η Γαλλία είχε υποχρεώσεις στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας και το Μπενίν αγώνες για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής του 2004 που θα διεξαγόταν στην Τυνησία. Αν και η οικογένειά του αποτελούσε μία ποδοσφαιρική δυναστεία για το Μπενίν, ο Γκοβού δεν έγινε συνεχιστής της παράδοσης και προτίμησε την “τρικολόρ” φανέλα.
4. Οι διακρίσεις της Λιόν
Η κυριαρχία της Λιόν στη Γαλλία άρχισε το 2002, με τον Γκοβού να είναι βασικό στέλεχος του συλλόγου. Η πρώτη του θέση ήταν στην κορυφή της επίθεσης, αλλά η δυστοκία του τον έφερε στα άκρα, στη δεξιά πτέρυγα, όπου η ταχύτητά του βοηθούσε στο να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Βασικός κάθε χρόνο στους «γκον», έστω κι αν οι αλλαγές προπονητή ήταν συχνό φαινόμενο. Τη σεζόν 2004-05, μάλιστα, εν τη απουσία του τραυματία Κλαούντιο Κασάπα, ο Πολ Λε Γκεν έχρισε τον Γκοβού αρχηγό της Λιόν.
Η απόφαση πάρθηκε λόγω της αφοσίωσης που έδειξε ο ποδοσφαιριστής στον σύλλογο, αψηφώντας τις κρούσεις από το εξωτερικό. Παρών και στα επτά πρωταθλήματα της ομάδας, καθώς και στις διακρίσεις της στο Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς τραυματισμούς.
Μοναδική παρασπονδία τα προβλήματα τραυματισμού που αντιμετώπισε το 2008-09, στην πρώτη σεζόν μετά από χρόνια που η Λιόν δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αρχηγός της ομάδας, πλέον, μετά την αποχώρηση του Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, ο 30χρονος επιθετικός είχε ξεκαθαρίσει ότι η σεζόν 2009-10 θα ήταν η τελευταία του στο «Ζερλάν» και με τη λήξη του συμβολαίου του θα αποχωρούσε από το σύλλογο.
5. Η σχέση με τον Τζιμπρίλ Σισέ
Η σχέση του Σιντνέ Γκοβού με τον Τζιμπρίλ Σισέ δεν είναι καινούργια. Το 2006 η ατυχία του ενός έφερε την ευτυχία του άλλου, αφού ο σοβαρός τραυματισμός του φορ του Παναθηναϊκού σε φιλικό προετοιμασίας της Γαλλίας εν όψει Μουντιάλ, άδειασε μία θέση στο ρόστερ. Αυτή καλύφθηκε από τον Γκοβού, έστω κι αν ο επιθετικός της Λιόν δεν αγωνίστηκε στη διοργάνωση της Γερμανίας.
Στο επόμενο Μουντιάλ, οι ρόλοι είχαν αντιστραφεί. Αμφότεροι οι ποδοσφαιριστές βρίσκονταν στην αποστολή της εθνικής Γαλλίας, μόνο που ο Γκοβού ήταν πιο μπροστά στη σειρά προτεραιότητας σε σχέση με τον Σισέ. Στα φιλικά προετοιμασίας ο επιθετικός του Παναθηναϊκού αντικαθιστούσε τον επιθετικό της Λιόν στη δεξιά πτέρυγα της επίθεσης, με τον Γκοβού να αποτελεί βασικό στέλεχος της ενδεκάδας των «τρικολόρ».
6. Ο Γκοβού κι η πορνοστάρ
Η προσωπική ζωή του ήρθε στο φως της δημοσιότητας λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, λόγω μιας πορνοστάρ η οποία φέρεται να είχε ερωτικές περιπτύξεις με τέσσερις διεθνείς Γάλλους πριν συμπληρώσει τα 18 χρόνια. Ο ίδιος είναι χωρισμένος, αλλά έχει αποκτήσει μία κόρη, τη Ναόμι (γεννηθείσα στις 11 Φεβρουαρίου του 2005) από την πρώην σύντροφό του Πασκάλ.
Η ξανθιά «πέτρα του σκανδάλου», Ζαχιά Ντεχάρ, αν και μάζεψε τα όσα είχε αποκαλύψει για τις συνευρέσεις της με Φρανκ Ριμπερί, Καρίμ Μπενζεμά, Γκοβού, το θέμα απέκτησε τεράστιες διαστάσεις, με παρεμβάσεις ακόμα και από τον πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί.
Συγκεκριμένα για τον Γκοβού, η 18χρονη σήμερα ιερόδουλη (η οποία κάνει αυτό το επάγγελμα από το 2008), μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αποκάλυψε πως η συνέντευξή της με τον τότε παίκτη της Λιόν έγινε τον Μάρτιο του 2010 και πως «εξεπλάγην όταν του ζήτησα μερικές χιλιάδες ευρώ μετά το σεξ» (σημειώνεται ότι Ζαχιά αμείβεται με 20.000 ευρώ τον μήνα ή με 1.000-2.000 ευρώ τη βραδιά).
Το θέμα από την ποινική του εξέταση «πάγωσε» λόγω των υποχρεώσεων της εθνικής Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο η επιστροφή των «τρικολόρ» θα σηματοδοτούσε την έναρξη ερευνών για το εάν υπάρχει κάτι ποινικά κολάσιμο για τους ποδοσφαιριστές.
Πηγή: contra.gr