Η απουσία του Λιονέλ Μέσι από τον αγωνιστικό χώρο λόγω τραυματισμού και η «απουσία» προπονητή από τον πάγκο (προσωπική άποψη) έχουν πονέσει την Αργεντινή στο ξεκίνημα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής. Η ήττα από το Εκουαδόρ στο Μπουένος Άιρες και η εκτός έδρας ισοπαλία με την Παραγουάη έχουν φέρει την «αλμπισελέστε» με την πλάτη στον τοίχο και πλέον το έργο της έχει δυσκολέψει πολύ αναφορικά με την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αγωνιστικής, η Αργεντινή βρίσκεται στην 7η θέση της βαθμολογίας, με μόλις έναν πόντο στο ενεργητικό της κι ενώ ακολουθούν τρία ματς-φωτιά. Υποδέχεται την Βραζιλία και στη συνέχεια ταξιδεύει σε Κολομβία και Χιλή. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα από τόσο νωρίς, ειδικά όταν πρόκειται για έναν «γαλαξία» αστέρων, όπως η Αργεντινή. Αν η «αλμπισελέστε» καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο των προκριματικών, τότε θα ταξιδέψει σε 2,5 χρόνια στην Ρωσία με στόχο να κατακτήσει αυτό που της στέρησε η Γερμανία στο τελικό του τελευταίου Μουντιάλ. Το τρόπαιο. Μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν μακρινά αυτή τη στιγμή και αποκλειστικός στόχος να είναι η αποφυγή του «κάζου» του αποκλεισμού, όμως κι άλλες εθνικές ομάδες είχαν ξεκινήσει με δύο άσχημα αποτελέσματα στα προκριματικά, όμως στη συνέχεια προκρίθηκαν στην τελική φάση και μάλιστα κατέκτησαν το κύπελλο. Βραζιλία (Μουντιάλ 1994) Κι όμως, αυτή η εκπληκτική ομάδα των Ρομάριο και Μπεμπέτο, που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1994 είχε ξεκινήσει με… το αριστερό στα προκριματικά. Λευκή εκτός έδρας ισοπαλία με το Εκουαδόρ στην πρεμιέρα και ήττα στην Βολιβία την δεύτερη αγωνιστική. Από ‘κει και πέρα η «σελεσάο» σοβαρεύτηκε, έκανε πέντε νίκες και μία ισοπαλία, τερματίζοντας στην πρώτη θέση του 2ου ομίλου της Λατινικής Αμερικής, πριν ταξιδέψει το καλοκαίρι του ’94 στις ΗΠΑ και κατακτήσει για 4η φορά στην ιστορία της το Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

Ελλάδα (Euro 2004) Το ελληνικό παραμύθι του 2004 είχε φυσικά happy end στο Euro της Πορτογαλίας, με την κατάκτηση του τροπαίου, όμως στην αρχή αυτού του ονειρεμένου ταξιδιού τα πράγματα φαίνονταν σκούρα για τη γαλανόλευκη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε ξεκινήσει με δύο ήττες στην προκριματική φάση, χάνοντας στην πρεμιέρα από την Ισπανία με 2-0 στη Λεωφόρο και γνωρίζοντας μία ακόμη ήττα αμέσως μετά στο Κίεβο από την Ουκρανία, επίσης με 2-0. Η συνέχεια; Έξι νίκες σε ισάριθμους αγώνες (με σημαντικότερη αυτή μέσα στην Ισπανία) και απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η συνέχεια είναι γνωστή…

Δυτική Γερμανία (Euro 1980) Τότε η ονομασία του ήταν Κύπελλο Εθνών, με τους Δυτικογερμανούς να κατακτούν το 1980 το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας τους. Στα γήπεδα της Ιταλίας, η μόνη ομάδα που… αντιστάθηκε ήταν η Ελλάδα (0-0) στη φάση των ομίλων, ενώ και στα προκριματικά η Δυτική Γερμανία είχε κάνεις τις γκέλες της. Συγκεκριμένα, στις δύο πρώτες αγωνιστικές η ομάδα του αείμνηστου Γιουπ Ντέρβαλ είχε φέρει ισάριθμες λευκές ισοπαλίες σε Μάλτα και Τουρκία. Στη συνέχεια έκανε τέσσερις σερί νίκες και πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση.

Πηγή: gazzetta.gr