Αν νομίζετε ότι με το κίνημα των «Αγανακτισμένων» εκφράζεται για πρώτη φορά η ενιαία αντίδραση ανθρώπων που έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις, κάνετε μεγάλο λάθος! Στις 17 Ιουνίου 1964, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού ένωσαν τις δυνάμεις του για να εκφράσουν -με αγριότητα, είναι αλήθεια- την αγανάκτησή τους στο θέαμα που παρουσίαζαν οι δύο ομάδες στον μεταξύ τους ημιτελικό για το Κύπελλο.

Και έκαψαν -κυριολεκτικά- το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας! «Μα γιατί;», θα αναρωτηθείτε. Πολύ απλά, ο κόσμος θεώρησε ύποπτη την πτώση της απόδοσης των δύο ομάδων στο δεύτερο ημίχρονο. Υστερα από ένα καλό πρώτο 45λεπτο, στο οποίο το σκορ ήταν 1-1 (36′ Δομάζος – 16′ Νεοφώτιστος), οι παίκτες παρουσιάστηκαν αγνώριστοι στην επανάληψη. Οι πρώτες μουρμούρες στην κερκίδα άρχισαν. «Πουλημένοι» φώναζαν με ένα στόμα, μια φωνή, οι οπαδοί και των δύο ομάδων, οι οποίοι δεν δέχονταν, προφανώς, ότι μπορεί οι παίκτες να ήταν επηρεασμένοι από τη ζέστη -ντάλα καλοκαίρι γαρ. Γιατί, όμως, να στήσουν το ματς στην ισοπαλία οι δύο ομάδες;

Τι όφελος θα είχαν; Σύμφωνα με όσα πίστευε εκείνη τη μέρα ο κόσμος, ο λόγος ήταν… οικονομικός. Αν το ματς έληγε ισόπαλο, θα διεξαγόταν επαναληπτικός στην έδρα του Ολυμπιακού. Κι αν η ισοπαλία ήταν συμφωνημένη, οι δύο ομάδες θα μοιράζονταν τις εισπράξεις! Άβυσσος η φαντασία του Έλληνα! Το ματς έληξε πράγματι 1-1, πήγε στην παράταση, αλλά η εικόνα του ματς δεν βελτιώθηκε ούτε εκεί. Το γήπεδο έμοιαζε με ηφαίστειο και εξερράγη στο 115′, όταν ο Δομάζος έχασε ένα εύκολο γκολ. Οι… αγανακτισμένοι της Λεωφόρου μπούκαραν στον αγωνιστικό χώρο απ’ όλες τις πλευρές και παρέσυραν στο διάβα τους τα πάντα!

Τα δοκάρια, τις διαφημιστικές πινακίδες, τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις, τους πάγκους… Ούτε το ιατρείο του γηπέδου γλίτωσε από τη μήνι του όχλου! Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, πέρα από κάποιους ελαφρά τραυματίες. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο στόχος των οργισμένων οπαδών ήταν κοινός. Να καταστρέψουν το γήπεδο, όχι να συμπλακούν με τους αντιπάλους τους… Ο θλιβερός απολογισμός; Ζημιές ύψους 1 εκ. δρχ. (ασύλληπτο ποσό για την εποχή, υπολογίστε γύρω στο 1 εκ. ευρώ σε σημερινά λεφτά). Οι δύο ομάδες αρνήθηκαν, με ανακοινώσεις τους, την κατηγορία του σικέ αγώνα και το ίδιο υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα οι παίκτες που συμμετείχαν σ’ εκείνο το ματς. Άντε να αποδείξεις, όμως, ότι δεν είσαι «ελέφαντας».

Όσο για το παιχνίδι; Η ΕΠΟ δεν τόλμησε να ορίσει επαναληπτικό, μηδένισε και τις δύο ομάδες και διέκοψε τη διοργάνωση. Δεν ανακήρυξε, δηλαδή, Κυπελλούχο την ΑΕΚ, η οποία είχε εξασφαλίσει ήδη τη συμμετοχή της στον τελικό και την όρισε απλά εκπρόσωπό μας στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου.

πηγή: sday