Με τον Βασίλη Τολιόπουλο να στέλνει με τρίποντο στα 2΄΄ για τη λήξη της κανονικής διάρκειας (77-77κ.α.) τον αγώνα στην παράταση και στο επιπλέον πεντάλεπτο να παίρνει… φωτιά από τα 6,75, η Εθνική Ανδρών πήρε πανηγυρική πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ του 2025, που θα φιλοξενηθεί σε Κύπρο, Λετονία, Πολωνία και Φινλανδία, το διάστημα 27 Αυγούστου έως 14 Σεπτεμβρίου.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πέρασε νικηφόρα με 93-89 από την Τσεχία, για την 5η και προτελευταία αγωνιστική του 6ου προκριματικού ομίλου και με ρεκόρ 4-1 «σφράγισε» το εισιτήριο για την τελική φάση της διοργάνωσης. 

Παρά το εξαιρετικό πρώτο δεκάλεπτο (27-13), η Εθνική Ομάδα λίγο έλειψε να… χάσει στην Τσεχία, ωστόσο στο τέλος κατάφερε να κάνει επίδειξη δύναμης και τεχνικής παίρνοντας μια σπουδαία νίκη.

Ένα τεράστιο τρίποντο του Βασίλη Τολιόπουλου μόλις 2″ πριν το φινάλε έστειλε το ματς στην παράταση, εκεί όπου ο ίδιος και οι συμπαίκτες του το… καθάρισαν. Πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης αναδείχθηκε ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος τελείωσε με 23 πόντους, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 τάπα.

H Εθνική μπήκε δυνατά στον αγώνα και με διάρκεια σε άμυνα και επίθεση, εξασφάλισε γρήγορα μία διψήφια διαφορά ασφαλείας και στο 7΄ βρέθηκε στο +13 (9-22), ενώ η πρώτη περίοδος έκλεισε με τη «γαλανόλευκη» στο +14 (13-27), δείχνοντας αποφασισμένη να καθαρίσει από νωρίς την πρόκριση. Ωστόσο, η Τσεχία ήλεγξε τα ριμπάουντ, βρήκε το μακρινό σουτ και με επιμέρους σκορ 19-2 ισοφάρισε στο 16΄ (29-29), ενώ χωρίς να χάσει τον ρυθμό της από τα 6,75 προσπέρασε στο σκορ και έμεινε μπροστά μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (40-37), απέναντι σε μία Εθνική που έδειχνε «μπλοκαρισμένη».

Με τους Παπαπέτρου, Παπαγιάννη και Τολιόπουλο να ανεβάζουν πάλι ταχύτητα στην επίθεση και την άμυνα να «δένει» και πάλι, περιορίζοντας τους γηπεδούχους στους 14 πόντους, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έλεγξε και πάλι τη μοίρα του, εξασφαλίζοντας στο 30΄ μία διαφορά έξι πόντων (54-60). 

Το σύνολο του Βασίλη Σπανούλη είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της τέταρτης περιόδου, αλλά η Τσεχία ζεστάθηκε και πάλι από τα 6,75 και στα 54΄΄ για τη λήξη είδε τον Σενάλ να ευστοχεί από τα 6,75 και να ολοκληρώνει την ανατροπή (75-74), με τον Σατοράνσκι να δίνει στην ομάδα του αέρα τριών πόντων (77-74). Ένα λάθος του Παπαπέτρου έδωσε την ευκαιρία στην Τσεχία να καθαρίσει το παιχνίδι, αλλά ο Σατοράνσκι αστόχησε αυτή τη φορά από τη γραμμή των βολών, με τον Μήτογλου να παίρνει το ριμπάουντ να τροφοδοτεί τον Τολιόπουλο και τον τελευταίο υπό πίεση να γράφει με τρίποντο το 77-77 και να στέλνει το ματς στην παράταση, 

Στο επιπλέον πεντάλεπτο και παρά την πίεση της Τσεχίας, ο γκαρντ του Άρη βρήκε στόχο σε δύο κολλητά τρίποντα διαμορφώνοντας το 83-87, με την άμυνα να βάζει φρένο σε κάθε προσπάθεια αντεπίθεσης των Τσέχων και τον Τολιόπουλο να σφραγίζει από τη γραμμή των βολών την πρόκριση της Εθνικής, διαμορφώνοντας το τελικό 89-93. 


ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μάρκες, Γκέντβιλας, Καλατράβα
Οι συνθέσεις:
ΤΣΕΧΙΑ (Ντιέγκο Οκάμπο): 
Χρούμπαν 3 (1), Σατοράνσκι 12 (1), Κέιβαλ, Μπάλβιν 19 (1), Χούστακ 2, Πέτερκα 14 (2), Μπόχατσικ 2, Σέναλ 11 (3), Κρίβανεκ, Κόβαρ 2, Μπαλίντ 14 (4), Κίζλινκ 10 (1).

ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Σπανούλης): Λαρεντζάκης 5 (1), Μωραΐτης, Τολιόπουλος 26 (5), Καλαϊτζάκης 2, Παπαγιάννης 10 (2), Αβδάλας, Κατσίβελης 6, Παπαπέτρου 23 (3), Μήτρου-Λονγκ, Χουγκάζ 12 (1), Ζούγρης, Μήτογλου 9 (1).


Τα δεκάλεπτα: 13-27, 40-37, 54-60, 77-77κ.α., 89-93