Ο Μίμης Δομάζος, η θρυλική φιγούρα του ελληνικού ποδοσφαίρου που πέρασε στην αιωνιότητα, έχει ζήσει μοναδικές στιγμές τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων. Η πορεία του «Στρατηγού», μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν ήταν, όπως και για όλα τα ταλέντα της εποχής του.

Η καριέρα του, είναι γεμάτη από περιστατικά που διαμόρφωσαν έναν ακέραιο χαρακτήρα και μία ιοσχυρή προσωπικότητα. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες άγνωστες ιστορίες που φωτίζουν πτυχές της ζωής και της καριέρας του:

Το ξεκίνημα στο χωμάτινο γήπεδο

Η καριέρα του ξεκίνησε σε ένα μικρό γηπεδάκι στο Περιστέρι, όπου έπαιζε με αυτοσχέδιες μπάλες από πανιά. Εκεί τον εντόπισαν άνθρωποι του Παναθηναϊκού, οι οποίοι διέκριναν αμέσως το ταλέντο του. Παρά τις δυσκολίες της εποχής, ο Μίμης δεν έχασε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, παίζοντας σε κάθε ευκαιρία.

Όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη, «ήθελα να αποδείξω ότι όσο φτωχός κι αν είσαι, μπορείς, με θέληση και πίστη, να βρεις τον δρόμο σου και να κατακτήσεις την κορυφή. Οι γονείς μου όμως δεν ήθελαν να παίζω μπάλα. Οι βιοποριστικές ανάγκες και οι δυσκολίες της εποχής δεν σου άφηναν το περιθώριο να ασχοληθείς με τον αθλητισμό. Την περίοδο που άρχισα την ενασχόλησή μου με την μπάλα οι εποχές ήταν διαφορετικές. Χαρακτηριζόσουν “αλήτης”, ενώ το ποδόσφαιρο δεν είχε μπει στα σπίτια, όπως συμβαίνει σήμερα. Τότε δεν ήθελε κανείς η κόρη του να παντρευτεί ποδοσφαιριστή, ενώ τώρα παρακαλάνε κι έχει γίνει όνειρο του καθενός».

Η μεταγραφή στην ΑΕΚ που σόκαρε

Μετά από 20 χρόνια στον Παναθηναϊκό, η μεταγραφή του στην ΑΕΚ προκάλεσε αίσθηση. Ο ίδιος είχε πει ότι το έκανε για να συνεχίσει να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς αισθανόταν ότι είχε ακόμα πολλά να δώσει. Είχε μάλιστα αφήσει αιχμές για την τότε διοίκηση του Τριφυλλιού, ότι είχε πάψει να εμπιστεύεται τόσο τον ίδιο, όσο και τον Αντώνη Αντωνιάδη λόγω ηλικίας. Ο Λουκάς Μπάρλος, ο ιστορικός πρόεδρος της ΑΕΚ, διέγνωσε την ευκαιρία και επικοινώνησε με τον Δομάζο, κλείνοντας άμεσα τη μεταγραφή.

Παρότι ήταν μικρό το διάστημα που έμεινε στην ΑΕΚ, η επιλογή αυτή παραμένει σημείο αναφοράς με αποτέλεσμα φυσικά τον τίτλο, τη σεζόν 1978-79. Προπονητής του, ο Ανδρέας Σταματιάδης οποίος έφυγε από τη ζωή μια μέρα πριν τον θάνατο του «Στρατηγού».

Η σχέση του με τον Πούσκας

Ο Φέρεντς Πούσκας, προπονητής του Παναθηναϊκού την περίοδο του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον Δομάζο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Πούσκας συχνά τον αποκαλούσε «μικρό στρατηγό» και βασιζόταν στις αποφάσεις του εντός του γηπέδου, εμπιστευόμενος απόλυτα την κρίση του.

Ο τερματοφύλακας του Γουέμπλεϊ, Τάκης Οικονομόπουλος αναφέρθηκε σε μία χαρακτηριστική στιγμή που τον συνδέει με τον Μίμη Δομάζο και τον Φέρεντς Πούσκας. «Ο Μίμης ήταν ένας παίκτης που μπορούσε να κάνει τα πάντα. Θυμάμαι μία στιγμή που είχαμε πάει να παίξουμε ένα παιχνίδι μπάσκετ και έκανε ένα τακουνάκι και πήγε στο καλάθι. Λέει τότε στον Πούσκας, «το έβαλα με τακουνάκι, πάμε στοίχημα αν θα το βάλεις κι εσύ». Ο Πούσκας, χωρίς να το σκεφτεί, πήγε στη μέση του γηπέδου και έβαλε καλάθι με τακουνάκι! Ο Δομάζος του ξαναλέει: «Στοίχημα αν το ξαναβάλεις», και εκείνος το ξαναέβαλε»!

Η ιστορία με το «παγωμένο» γήπεδο στη Γλασκόβη

Κατά τη διάρκεια του αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Σέλτικ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών στη μεγάλη πορεία προς τον τελικό του Γουέμπλεϊ, ο Δομάζος είχε καταφέρει να ξεσηκώσει τους συμπαίκτες του με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την ψυχολογία της ομάδας στο δύσκολο κλίμα της Γλασκόβης. Το γήπεδο ήταν παγωμένο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αλλά ο ίδιος με την αποφασιστικότητα του έδωσε το παράδειγμα για να αντιμετωπίσουν τη σκληρή ομάδα της Σκωτίας.

Η προσφορά στον στρατό

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, ο Δομάζος συμμετείχε στην ποδοσφαιρική ομάδα του στρατού, όπου ξεχώρισε για τις επιδόσεις του. Μάλιστα, λέγεται ότι η φήμη του εξαπλώθηκε χάρη στα στρατιωτικά πρωταθλήματα, γεγονός που τον καθιέρωσε ακόμη περισσότερο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα.

Η απόρριψη του εξωτερικού

Παρότι είχε προτάσεις από ομάδες του εξωτερικού, ο Δομάζος επέλεξε να παραμείνει στον Παναθηναϊκό, τονίζοντας πάντα ότι η αγάπη του για την ομάδα και την Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από οποιαδήποτε οικονομική προσφορά.

Η σχέση με τον κόσμο

Ο Μίμης Δομάζος ήταν πάντα προσιτός στους φιλάθλους. Συχνά μετά τους αγώνες αφιέρωνε χρόνο για να μιλήσει με θαυμαστές, ενώ έχει πολλές φορές αναφερθεί ότι περνούσε ώρες συζητώντας με παιδιά που ήθελαν να του μοιάσουν.

Η «εσωτερική» κόντρα για το περιβραχιόνιο

Σε μια φάση της καριέρας του, υπήρξε διαφωνία μέσα στον Παναθηναϊκό σχετικά με το ποιος θα ήταν αρχηγός. Ο Δομάζος, παρά τη φήμη του ως αυστηρού, χειρίστηκε το ζήτημα με σεβασμό προς τους συμπαίκτες του, κερδίζοντας τον θαυμασμό όλων για την ωριμότητα και τη διορατικότητά του.

Η δεύτερη καριέρα του

Μετά το ποδόσφαιρο, ο Δομάζος συνέχισε να ασχολείται με το άθλημα, διοργανώνοντας τουρνουά και εκδηλώσεις. Επιπλέον, δημοσίευσε βιβλία όπου μοιράζεται την εμπειρία και τις γνώσεις του, εμπνέοντας νέες γενιές ποδοσφαιριστών.

Η κρυφή αγάπη για τη μουσική

Λιγότερο γνωστή είναι η αγάπη του για τη μουσική. Ο Δομάζος έχει παραδεχτεί ότι συχνά χαλάρωνε παίζοντας κιθάρα ή ακούγοντας αγαπημένα του τραγούδια, κάτι που τον βοηθούσε να διαχειριστεί το άγχος των αγώνων.

Ο Μίμης Δομάζος παραμένει ζωντανός θρύλος, ένας άνθρωπος που κατάφερε να συνδυάσει το ταλέντο με την προσωπικότητα και να γράψει τη δική του ιστορία στα ελληνικά γήπεδα.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η κηδεία του «Στρατηγού» θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ από τις 9:00 το πρωί η σορός του Μίμη Δομάζου θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.