Η εθνική Ελλάδος αντιμετωπίζει την Τρίτη 10/9 στο Δουβλίνο την Ιρλανδία στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του Nations League και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από το δεύτερο παιχνίδι του ως προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού:

«Πάντα το πιο σημαντικό παιχνίδι είναι το επόμενο. Γιατί είναι η αρχή των παιχνιδιών, που ερχόμαστε από μία νίκη. Θέλουμε να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε και αγωνιστικά και να κερδίσουμε και το αυριανό παιχνίδι και να μπαίνουμε σε αυτήν τη διαδικασία με όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς».

Για τις σκέψεις του σε σχέση με την 11άδα και την τακτική: «Έχω κάποιες σκέψεις όσον αφορά την ενδεκάδα, όχι τόσο πολλές όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού. Αυτό που κάναμε τις λίγες ημέρες, που είμαστε μαζί, θα πρέπει να το δούμε και σε αυτό το ματς. Θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε πράγματα στο αυριανό παιχνίδι. Θέλω να δω και τη σημερινή προπόνηση. Είμαστε σε μια φάση, που κάποιοι ποδοσφαιριστές έχουν παραπάνω επιβάρυνση και έχω κάποιες σκέψεις. Με διευκολύνουν η διάθεση και το κλίμα, που υπάρχει και είναι δικό μου θέμα πώς θα προσεγγίσω το παιχνίδι με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο».

Αν θα προτιμούσε ένα ξεκίνημα με την Αγγλία, που δεν θα είχε ίδια πίεση για το αποτέλεσμα: «Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η Ελλάδα ήταν σε έναν όμιλο, όπου οι αντίπαλοι ήταν υποδεέστεροι. Είναι σοβαρές ομάδες και με την παρουσία της Αγγλίας ο όμιλος αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σαν Εθνική ομάδα και να λειτουργήσουμε με σωστό τρόπο δεν έχουμε δικαίωμα να υποτιμήσουμε κάποιον αντίπαλο, ούτε τον εαυτό μας. Είναι δύσκολοι αγώνες και εμείς πρέπει να είμαστε ομάδα έτοιμη για κάθε αντίπαλο. Και στα προκριματικά για το Μουντιάλ θα έχουμε ομάδες πιο δυνατές, όπως αντιμετώπισε η Ελλάδα τη Γαλλία και την Ολλανδία. Πιστεύω ότι οι διαφορές μεταξύ των ομάδων υπάρχουν, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες όσο σε συλλογικό επίπεδο. Και σε ένα νέο ξεκίνημα και για εμένα και για τα παιδιά θα προσπαθήσουμε να είμαστε προετοιμασμένοι χωρίς καμία σκοπιμότητα σε σχέση με τον αντίπαλο. Θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο».

Αν αποτελούν οδηγό τα περσινά ματς με Ιρλανδία: «Ήταν ευχάριστο που κερδίσαμε γιατί σεβόμαστε μια πολύ καλή ομάδα όπως η Ιρλανδία που αγαπά το ποδόσφαιρο. Έχει τρομερή παρουσία των φιλάθλων στο γήπεδο. Πλέον, όμως, είναι νέα διοργάνωση, όλα ξεκινάνε από νέα βάση. Ενδιαφέρον ματς περιμένουμε και στόχος είναι να συνεχίσουμε την παράδοση που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά».

Πώς είδε το Ιρλανδία-Αγγλία: «Ήταν δύσκολο για την ομάδα της Αγγλίας, γιατί οι Ιρλανδοί είχαν δείξει αυτοπεποίθηση στη διάρκεια του αγώνα, μπορούσαν να κυκλοφορήσουν την μπάλα καλά. Είναι ομάδα, που προσπαθεί μέχρι το τέλος και στη διάρκεια του δευτέρου μέρους ήταν πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν στη διάρκεια του πρώτου».

Αν υπάρχει διαφορά της περσινής με τη φετινή Ιρλανδία: «Πάντα υπάρχουν διαφορές. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι γίνεται με τον σημερινό προπονητή. Παραμένει μια δυναμική και μια πολύ σοβαρή ομάδα στο γήπεδο που είναι το κύριο συστατικό που διακρίνει γενικά τη χώρα».

Τι μπορεί να προσθέσει ένας προπονητής σε λίγες μέρες: «Αισθάνομαι σαν να ξεκινάω μια νέα καριέρα. Είναι τόσα πράγματα που έχω στο κεφάλι μου αυτές τις μέρες που προσπαθώ να βρω τρόπους πώς μπορώ να μεταφέρω στους παίκτες πληροφορίες χωρίς να είμαι υπερβολικός. Θα μου χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστώ και εγώ στη νέα πραγματικότητα. Και να μάθω και από εκείνους ίσως ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχουν για να μπορούμε να λειτουργήσουμε κάθε μήνα που θα βρισκόμαστε. Πιστεύω ότι κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα γιατί έχουμε ποιότητα σαν ποδόσφαιρο. Όμως περισσότερο προβληματισμούς έχω για τον εαυτό μου και όχι για τα παιδιά. Πώς μπορώ να μεταφέρω τα πράγματα χωρίς να είμαι υπερβολικός».

Πού οφείλεται το αγχωμένο πρώτο ημίχρονο με τη Φινλανδία: «Είναι πρώτες εμπειρίες μου με τις εθνικές ομάδες. Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να μην τα αξιολογήσεις όπως πρέπει. Δεν ήταν ευθύνη των παικτών το πώς ήμασταν στα πρώτα 20 λεπτά. Κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν, σε άλλα να μην είμαστε προετοιμασμένοι. Είναι πράγματα που πρέπει να αξιολογούμε και να είμαστε σαν ομάδα προετοιμασμένοι με τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν και να έχουμε έναν τρόπο αντίδρασης μέσα στο ματς».

Για το αν θέλει να εντάξει τα νέα παιδιά πιο γρήγορα: «Πρέπει να το κάνουμε. Όσο πιο σύντομα γίνει, τόσο το καλύτερο γιατί τους έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη. Είναι παιδιά που είναι σε νεαρή ηλικία μπορεί να μην έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής, πρέπει να πάρουν ευκαιρίες για να αισθάνονται κάθε φορά και καλύτερα».

Για τον κόσμο της Ιρλανδίας: «Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό στο πάθος που έχετε σαν λαός. Μου αρέσει. Έχουν την αγάπη για την εθνική ομάδα, το γεμάτο γήπεδο, είναι κάτι που μου αρέσει προσωπικά. Το βλέπω πολύ θετικά. Το ποδόσφαιρο είναι άλλο και άλλο ο τρόπος που εκφράζεται ο κόσμος».