Η UEFA ανακοίνωσε επίσημα σήμερα (5/7) την ποινή αποκλεισμού δύο αγώνων στον Τούρκο ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ για τον πολιτικό πανηγυρισμό του-σχηματίζοντας το σήμα των «γκρίζων λύκων», μετά το δεύτερο γκολ του στη νίκη 2-1 της Τουρκίας επί της Αυστρίας στους «16» του Euro 2024, με τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «προδιαγεγραμμένη απόφαση» αναφέροντας ότι η γερμανική εφημερίδα «Bild» είχε κάνει σχετική αναφορά αρκετές ώρες πριν.

Ο 26χρονος Τούρκος σέντερ μπακ, θα χάσει πλέον τον προημιτελικό της Τουρκίας το Σάββατο (6/7) εναντίον της Ολλανδίας, προκαλώντας οργή και έκκληση από την κυβέρνησή της χώρας του για άρση της τιμωρίας.

Η UEFA ανέφερε ότι ο Ντεμιράλ τιμωρήθηκε «για έλειψη συμμόρφωσης με τις γενικές αρχές συμπεριφοράς, για παραβίαση των βασικών κανόνων αξιοπρεπούς συμπεριφοράς, για χρήση αθλητικών εκδηλώσεων για εκδηλώσεις μη αθλητικού χαρακτήρα και για δυσφήμιση του αθλήματος του ποδοσφαίρου».

Ο Ντεμιράλ είπε ότι είχε σχεδιάσει τη χειρονομία και ήταν περήφανος γι’ αυτό ως έκφραση πατριωτισμού. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Η ομορφιά και ο ενθουσιασμός του ποδοσφαίρου δεν πρέπει να επισκιάζονται με πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ στο X, προτρέποντας την ανατροπή της τιμωρίας.

Εν μέσω της οργής για τη χειρονομία του Ντεμιράλ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να παραστεί στον αυριανό αγώνα της χώρας του στο Βερολίνο. «Ρωτάει κανείς γιατί η φανέλα της εθνικής Γερμανίας έχει έναν αετό ή η φανέλα της Γαλλίας έναν κόκορα; Ο Μερίχ (Ντεμιράλ) έδειξε τον ενθουσιασμό του με αυτή τη χειρονομία», είπε, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι «Γκρίζοι Λύκοι», του οποίου το σύμβολο παρακάλεσε ο Ντεμιράλ, είναι ένα υπερεθνικιστικό παρακλάδι νεολαίας του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας, ενός συμμάχου του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν. Η ακροδεξιά οργάνωση είναι εκτός νόμου στη Γαλλία και το σύμβολό της απαγορεύεται στην Αυστρία. Είναι επίσης υπό παρακολούθηση στη Γερμανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υπερασπίστηκε τη χειρονομία ως «ιστορικό και πολιτιστικό σύμβολο» που χρησιμοποίησε ο Ντεμιράλ χωρίς να στοχεύσει κανέναν στο παιχνίδι. Το σύμβολο χρησιμοποιείται από ορισμένες τουρκικές φυλές της Κεντρικής Ασίας και επίσης στην Τουρκία.

Το επεισόδιο έχει προκαλέσει «διπλωματικό καυγά» ανάμεσα στις δύο χώρες, Τουρκία και Γερμανία, με τα υπουργεία Εξωτερικών να καλούν τους αντίστοιχους πρεσβευτές-Τουρκίας- σε Βερολίνο και -Γερμανίας- σε Άγκυρα.