Μεγάλη συνέντευξη στην Ισπανία, στην AS, έδωσε χθες ο Μεντιλίμπαρ από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ζαλντιμπάρ. Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε για τα πάντα, δίνοντας πολλές ενδιαφέρουσες απαντήσεις για θέματα στόχων, σχεδιασμού και μεταγραφών

Πώς νιώθει ένας προπονητής που στα 60 του χρόνια είναι πρωταθλητής Ευρώπης δύο φορές στη σειρά;

«Είμαι ακόμα το ίδιο, μη νομίζεις ότι έχω σταματήσει να το σκέφτομαι πολύ. Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος σου το θυμίζει αυτό και όταν συμβαίνει αυτό σκέφτομαι: “φτου, κάναμε κάτι που είναι δύσκολο να γίνει και που λίγοι προπονητές το έχουν καταφέρει”.»

Τι σας είπε ο πρόεδρος Μαρινάκης όταν υπογράψατε το συμβόλαιο;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολύ μεγάλη σχέση μαζί του, αλλά όχι γιατί δεν τα πάμε καλά, το αντίθετο, αλλά για το γλωσσικό θέμα. Όταν υπογράψαμε, μας μετέφερε όλη του την εμπιστοσύνη, μας τόνισε τις απαιτήσεις του να είμαστε στον Ολυμπιακό, που είναι ένας από τους σημαντικότερους συλλόγους στην Ελλάδα και έχει αναγνώριση στην Ευρώπη, και μας άφησε ελεύθερους να κάνουμε τη δουλειά μας. Ένα μήνα μετά την άφιξη, όταν χάσαμε από τη Μακάμπι Τελ-Αβίβ με 1-4 στη Διάσκεψη, ήθελε ήδη να μας ανανεώσει για έναν ακόμη χρόνο και του είπα να περιμένει, ότι ήταν πολύ νωρίς, ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά και σε λίγο καιρό να είμαστε σε καβγά. Επέμεινε, δεν υπογράψαμε τότε, αλλά ένα μήνα μετά το υπογράψαμε.

Πως βρήκες το κλειδί για να επανατοποθετήσεις τον Ολυμπιακό, γιατί ήταν λίγο παρασυρμένος;
Είναι όμως μια καλή ομάδα, με καλούς παίκτες. Μου θυμίζει τη Σεβίλλη σε όλα. Ίσως το κλειδί είναι ότι ζητάω από τον παίκτη απλά πράγματα και όταν ο παίκτης είναι καλός, ξέρει πώς να το κάνει και αυτό έχει δουλέψει. Από την αρχή τα πήγαμε καλά με την πλειοψηφία της ομάδας και αυτό ήταν πολύ σημαντικό.

Ήταν έκπληξη για εσάς και το διοικητικό συμβούλιο του Ολυμπιακού να φτάσετε στον τελικό του Conference League και να τον κατακτήσετε;

Νομίζω ότι το κλειδί ήταν η πρόκριση της φάσης των 16 κόντρα στη Μακάμπι Τελ-Αβίβ. Χάσαμε 1-4 εντός έδρας και μετά κάναμε θραύση στη Σερβία (εκεί παίχτηκε λόγω της ένοπλης σύγκρουσης στο Ισραήλ), κερδίζοντας με 1-6 . Εκείνη τη στιγμή σκεφτήκαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι σημαντικό. Και επιβεβαιώθηκε, πρώτα στον ημιτελικό κόντρα στην Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι, όταν όλοι λογικά τους έδωσαν ως φαβορί, αλλά πετύχαμε άλλο ένα κατόρθωμα, και μετά στον τελικό απέναντι στη Φιορεντίνα , που είχε ήδη παίξει στον τελικό την περασμένη χρονιά (η βιόλα το έχασε επίσης) και ξεκίνησαν επίσης ως φαβορί.

Θέλω να μου πεις για τον Αγιούμπ Ελ Κάαμπι, έναν παίκτη άγνωστο σε πολλούς και που έχει γίνει ένας από τους μεγάλους ήρωες του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Conference League.

Είναι ένα κάπως αποτραβηγμένο, ντροπαλό, πολύ ήσυχο αγόρι. Μας ήταν δύσκολο να φτάσουμε κοντά του. Φαινόταν σαν να μας έλεγχε συνεχώς. Αλλά μόλις καταφέρουμε να συνδεθούμε μαζί του, είναι εξαιρετικά ευγνώμων και πολύ εμπλεκόμενος σε αυτό που του ζητάς. Από τότε που φτάσαμε εμείς, έχει σκοράρει 11 γκολ στην Ευρώπη και εννέα στο πρωτάθλημα και έχουμε παίξει 23 παιχνίδια, 14 στο πρωτάθλημα και εννέα στο Conference League. Όταν κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει άλλα πράγματα για να ανεβάσει την απόδοσή του, η αποτελεσματικότητά του εκτοξεύτηκε και έδωσε ζωή στην ομάδα.

Ο Μεντιλίμπαρ είναι προπονητής της παλιάς σχολής, μάλιστα έχει πει κατά καιρούς ότι η μέθοδός του απέχει πολύ από τις νέες τεχνολογίες, που είναι περισσότερο ένα σημειωματάριο και στυλό. Τι σας υποδηλώνει ότι οι προπονητές που έχουν κατακτήσει το Champions League (Αντσελότι) το Europa League (Γκασπερίνι) και το Conference είναι άνω των 60 ετών;

Λοιπόν, η ηλικία δεν παίζει ρόλο και αν τα κάνεις καλά, με επαγγελματισμό και πίστη στη δουλειά σου, όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιείς, αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρεις. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πρόοδοι, αλλά άλλες φορές είναι θετικές και άλλες όχι τόσο. Φαίνεται ότι θέλουμε να αλλάξουμε το ποδόσφαιρο και δεν ξέρω αν είναι καλό σε αυτό το σημείο. Είμαι της ιδέας ότι στους φιλάθλους, κυρίως, αρέσει το παραδοσιακό ποδόσφαιρο, και σίγουρα τους ενοχλεί να περιμένουν δύο ή τρία λεπτά για να μάθουν αν ένα γκολ ισχύει ή όχι, για παράδειγμα.

Την επόμενη σεζόν θα ξεκινήσετε ένα έργο στον Ολυμπιακό που θα επινοήσετε εσείς και το προπονητικό σας επιτελείο. Ο στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος;

Ο Ολυμπιακός είναι η Ρεάλ Μαδρίτης της Ελλάδας και στόχος είναι να αναδειχθεί πρωταθλητής. Είναι εύκολο, βέβαια, να το πεις. Τώρα πρέπει να φτιάξουμε μια καλή ομάδα, να κρατήσουμε τους παίκτες που ήταν βασικοί για εμάς και μετά να πιάσουμε δουλειά για να κάνουμε τα πράγματα καλά και να έχουμε μια γραμμή συνέπειας που μας οδηγεί σε αυτόν τον στόχο.

Θα προσπαθήσεις να βρεις παίκτες στην Ισπανία για το νέο σου έργο στον Ολυμπιακό;

Θα μπορούσε. Με το Euro, οι κινήσεις της αγοράς θα είναι αργότερα και αυτό είναι το χειρότερο για τους προπονητές. Θα ξεκινήσουμε στις 10 Ιουλίου, το τουρνουά δεν θα έχει καλά τελειώσει και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι μπορούμε να υπογράψουμε. Ελπίζω ότι πριν από τις 15 Ιουλίου θα έχουμε κλειστό το 80 ή 90 τοις εκατό του προσωπικού.

Θέλετε να ακολουθήσετε καριέρα στην Ελλάδα ή την Ευρώπη ή όταν λήξει το συμβόλαιό σας θέλετε να επιστρέψετε στην Ισπανία;

Δεν σκέφτομαι τι θα κάνω μετά, πάντα πήγαινα χρόνο με τον χρόνο, συμβόλαιο με συμβόλαιο. Όταν έχω βολευτεί σε ένα κλαμπ, δεν έχω φύγει ποτέ με τη θέλησή μου. Αντιμετωπίζω τη νέα σεζόν με όλο τον ενθουσιασμό και με μεγάλες απαιτήσεις και μετά θα γίνουν εκδηλώσεις για εμάς.