Ξεκινάει σήμερα (14/7) το 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Euro 2024), η κορυφαία διοργάνωση εθνικών ομάδων της ηπείρου μας, προγραμματισμένη να διεξαχθεί από 14/6-14/7, για πρώτη φορά σε απόσταση τριών -και όχι τεσσάρων- χρόνων από την προηγούμενη (Euro 2020), που είχε παρουσιαστεί «απλωμένη» σε 11 περιοχές για τον εορτασμό της 60ής επετείου του τουρνουά, με καθυστέρηση ενός χρόνου, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.
Οι 24 φιναλίστ και οι πρωταθλήτριες Ευρώπης
Η Γερμανία, η οποία θα φιλοξενήσει αγώνες του τουρνουά σε δέκα πόλεις της, από σήμερα (14/6) έως και τις 14 Ιουλίου, ημέρα του τελικού στο Βερολίνο, θα αποτελέσει το επίκεντρο της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.
Είκοσι τέσσερις ομάδες, άλλες με περισσότερες, λιγότερες ή μηδαμινές πιθανότητες, διεκδικούν να ανέβουν στην κορυφή της ηπείρου, εκεί που είχε σκαρφαλώσει πριν από 20 χρόνια η εθνική μας, προσφέροντας ένα μοναδικό παράδειγμα ποδοσφαιρικού «θαύματος».
Ανάμεσα στις 24 φιναλίστ, είναι και εννέα πρωταθλήτριες Ευρώπης (σ.σ: η Τσεχοσλοβακία δεν «χρεώνεται» σε Τσεχία ή Σλοβακία) με απούσες Ελλάδα και Ρωσία από αυτό το… πολυεθνικό ραντεβού.
Μπροστά από όλες εμφανίζονται η Γερμανία και η Ισπανία, έχοντας κερδίσει από τρία τρόπαια στις 15 έως τώρα διοργανώσεις, ενώ ακολουθούν Γαλλία και από το 2021 η Ιταλία.
Η πρεμιέρα
Στο Μόναχο, στο γήπεδο της Μπάγερν «Allianz Arena» ή «Munich Football Arena», καθ’ υπαγόρευση της UEFA, η οικοδέσποινα Γερμανία και η Σκωτία θα τραβήξουν (στις 22:00) τις κουρτίνες της «αυλαίας» για ένα μοναδικό τουρνουά, που επιστρέφει ξανά σε μία χώρα φιλοξενίας.
Ο στόχος ενός τίτλου μετά από μία δεκαετία
Η Γερμανία ξεκινά την προσπάθειά της για έναν πρώτο μεγάλο τίτλο μετά από μία δεκαετία, καθώς οι οικοδεσπότες του Euro 2024 ξεκινούν με τη Σκωτία στον 1ο όμιλο στο τουρνουά που η χώρα ελπίζει ότι θα είναι ένα πάρτι ενός μήνα για τους επισκέπτες.
Η Γερμανία έχει κερδίσει τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα και τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, αλλά η εξαιρετική της φήμη τουρνουά έχει αμαυρωθεί κάπως με μια σειρά αποτυχιών μετά από τη νίκη της στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 στη Βραζιλία.
Αποκλείστηκε από τα επόμενα δύο Παγκόσμια Κύπελλα στη φάση των ομίλων, η χειρότερη εμφάνισή τους σε πάνω από 80 χρόνια, και αποχώρησε από το τελευταίο Euro στη φάση των «16».
Με το τουρνουά να γίνεται εντός έδρας, υπάρχει μόνο ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει τους οπαδούς της Γερμανίας, οι οποίοι είναι… απελπισμένοι για την επιτυχία που κάποτε θεωρούσαν δεδομένη: την κατάκτηση του τίτλου.
Παρά την απογοήτευσή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, μια σειρά από τρομερά αποτελέσματα έκτοτε, συμπεριλαμβανομένης της εντός έδρας ήττας με 4-1 από την Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο και την αλλαγή προπονητή έναν μήνα αργότερα, οι Γερμανοί εξακολουθούν να έχουν τα μάτια τους στο μεγάλο έπαθλο.
Το καθήκον
Ο προπονητής Γιούλιαν Νάγκελσμαν, ο οποίος ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2023, το κατέστησε σαφές μόνο λίγες μέρες πριν από το τουρνουά. «Η κανονική φιλοδοξία: θέλουμε να το κερδίσουμε», είπε μιλώντας για τον στόχο της ομάδας.
«Είναι το ίδιο σε όλα τα άλλα τουρνουά. Πιθανώς δεν είναι καλύτερο για εμάς να ισχυριστούμε ότι θα γίνουμε πρωταθλητές Ευρώπης. Θα αντιμετωπίσουμε το καθήκον. Είναι τεράστιο έργο, θα είναι προκλητικό και σίγουρα δεν είναι μια ευκαιρία που εμφανίζεται πολύ συχνά».
Η ομάδα του βασίζεται σε ένα μείγμα εξαιρετικά ταλαντούχων νεαρών παικτών, όπως ο Τζαμάλ Μουσιάλα και ο πρόσφατα πρωταθλητής της Bundesliga Φλόριαν Βιρτς, και έμπειροι παίκτες όπως οι νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014 Μάνουλε Νόιερ, Τόμας Μίλερ και Τόνι Κρόος, ο οποίος αμέσως μετά αποσύρεται από την ενεργό δράση.
Το πρώτο back-to-back από το 1996 και ο στόχος
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει η ικανότητά τους στο σκοράρισμα με τον Κάι Χάβερτς, μακριά από το φυσικό νούμερο εννιά, να είναι ο πρώτος της επιθετικός.
Θα χρειαστεί να υπογραμμίσουν αυτές τις μεγάλες φιλοδοξίες απέναντι στους Σκωτσέζους, οι οποίοι παίζουν σε δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για πρώτη φορά από το 1996.
Η Σκωτία, ξεκάθαρα αουτσάιντερ, ελπίζει σε μια πρόωρη ανατροπή που θα μπορούσε να την οδηγήσει στη φάση των ομίλων για πρώτη φορά σε 11 διεθνή τουρνουά.
51 αγώνες σε 22 ημέρες δράσης
Μετά την τεράστια επιτυχία της διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, που εξακολουθεί να θεωρείται στο γερμανικό συλλογικό ασυνείδητο ως «ένα καλοκαιρινό παραμύθι» (Sommermärchen), το έθνος με τέσσερις τίτλους παγκόσμιου πρωταθλητή ελπίζει να ξαναζήσει τα ίδια συναισθήματα. 2,7 εκατομμύρια θεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν τους 51 αγώνες του τουρνουά, σε διάστημα 31 ημερών, εκ των οποίων στις 22 θα έχουμε αγωνιστική δράση, ενώ στις 9 θα υπάρχει ξεκούραση.
Ζώνες φιλάθλων
Μεγάλες ζώνες φιλάθλων, που γνώρισαν επιτυχία στο Μουντιάλ 2026, έχουν δημιουργηθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου χώρου στο Βερολίνου, που εκτείνεται από την εμβληματική πύλη του Βρανδεμβούργου μέχρι τα δυτικά της πόλης.
Η αδιαφορία των Γερμανών
Βέβαια οι συνθήκες δεν είναι ίδιες αυτή τη φορά, με περισσότερους από έναν στους τέσσερις Γερμανούς να μην ενδιαφέρονται για τη διοργάνωση και η ασφάλεια να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.
22.000 αστυνομικοί καθημερινά σε δράση
Χιλιάδες αστυνομικοί θα αναπτυχθούν όλο το εικοσιτετράωρο σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν πιθανές απειλές από ισλαμιστές, χούλιγκαν, και κυβερνοεπιθέσεις.
«Είναι μια μεγάλη προσπάθεια όσον αφορά τις αναπτυχθείσες δυνάμεις», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ.
«Κάθε μέρα έχουμε 22.000 αστυνομικούς σε δράση για το Euro».
Η γερμανική αστυνομία εργάζεται επίσης με συναδέλφους σε άλλες χώρες για να εντοπίσει πιθανές απειλές και να βεβαιωθεί ότι το τουρνουά δεν θα αποτελέσει ένα καλοκαιρινό χτύπημα για τη χώρα.
VAR σε απευθείας… μετάδοση
Έχοντας κάνει το ντεμπούτο του, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 στη Ρωσία και στο Euro 2020, το VAR θα είναι επίσης παρών και στα γήπεδα της Γερμανίας. Με μία επιπλέον καινοτομία. Για πρώτη φορά όμως όλες οι διαιτητικές αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω του VAR θα εξηγούνται σε πραγματικό χρόνο στο γήπεδο και για τους θεατές κατά τη διάρκεια του Euro 2024 στη Γερμανία (14 Ιουνίου-14 Ιουλίου), ανακοίνωσε σήμερα (12/6) ο επικεφαλής της επιτροπής διαιτητών της UEFA, Ρομπέρτο Ροζέτι. Όμως αυτή τη φορά, αντίθετα με το προηγούμενο τουρνουά, όπου ανάμεσα ους διαιτητές ήταν η Γαλλίδα, Στεφανί Φραπάρ, δεν υπάρχει γυναίκα μεταξύ των 18 που επέλεξε η UEFA.
Πηγή: ΑΠΕ