Λίγο-πολύ ήταν δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα έφευγε από το κλειστό του Αγίου Θωμά με τη νίκη.

Το ζητούμενο για τον Εργκίν Αταμάν ήταν να δώσει χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες που είχε στην διάθεσή του και ξεκουράσει όσο το δυνατόν περισσότερο όλους όσους έχουν τραβήξει «κουπί» στην Euroleague και οι οποίοι θα έχουν και την μερίδα του λέοντος την ερχόμενη εβδομάδα με τα δύο ματς στην Ισπανία κόντρα σε Μπασκόνια και Βαλένθια.

Οι Λεσόρ και Σλούκας είχαν μείνει εκτός αποστολής, ο Μήτογλου δεν αγωνίστηκε καθόλου, ο Ναν πάτησε παρκέ μόνο στο πρώτο ημίχρονο, ο Γκριγκόνις παρακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος του β’ ημιχρόνου από τον πάγκο και ο Τούρκος προπονητής εμπιστεύτηκε στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα την second unit της ομάδας. Αν και η διαφορά έφτασε και στο +24 για τον Παναθηναϊκό στα μέσα της 3ης περιόδου, στη συνέχεια τράβηξε… χειρόφρενο και έδωσε την ευκαιρία στο Μαρούσι να μειώσει και να μην ξεφύγει περισσότερο το σκορ.

Ο Λούκα Βιλντόζα έκανε το πιο παραγωγικό παιχνίδι του έχοντας 19 πόντους με 5/8 τρίποντα και 5 ασίστ, ενώ ο Γκριγκόνις είχε άλλους 16 πόντους με 3/5 τρίποντα.

Το ματς: Μαρούσι – Παναθηναϊκός

Το Μαρούσι ξεκίνησε στον Άγιο Θωμά με 0/5 εντός παιδιάς και ο Παναθηναϊκός δεν έχασε την ευκαιρία προκειμένου να το εκμεταλλευτεί και να προηγηθεί με 2-10 στο τετράλεπτο του αγώνα. Η καλή άμυνα συνεχίστηκε από τους «πράσινους» οι οποίοι βρέθηκαν και στο +11 (5-16) έχοντας πάρει 6 πόντους από τον Κέντρικ Ναν. Ο Αμερικανός ήταν εκείνος που είχε ηγηθεί των «πρασίνων» σε σκοράρισμα και δημιουργία, ενώ οι γηπεδούχοι συνέχισαν να είναι πολύ άστοχοι στα σουτ εντός παιδιάς.

Το δεκάλεπτο έκλεισε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με +16 πόντους (12-28) έχοντας 7/15 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 2/2 βολές, 15 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Ο Κέντρικ Ναν είχε 8 πόντους, 3 ασίστ και 2 ριμπάουντ, ενώ οι γηπεδούχοι είχαν περιοριστεί σε μόλις 3/17 εντός παιδιάς (2/13 δίποντα, 1/4 τρίποντα) και με έξι ριμπάουντ λιγότερα.

Ο δείκτης του σκορ έφτασε για πρώτη φορά και στο +17 με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου (14-31 στο 11′) με αποτέλεσμα ο Αταμάν να ρίξει από νωρίς στο παρκέ παίκτες οι οποίοι δεν έχουν καθόλου χρόνο συμμετοχής. Κάτι που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το Μαρούσι με αποτέλεσμα να μειώσει στους 9 πόντους (24-33) έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους σκορ 10-2! Ο Γούνταρντ ήταν εκείνος που είχε αναλάβει δράση για τους γηπεδούχους με τον Τούρκο προπονητή να αλλάζει αμέσως την second unit καθώς δεν του άρεσαν τα όσα έβλεπε στο παρκέ έως εκείνο το χρονικό σημείο του αγώνα.

Φυσικά άλλαξε αμέσως και η εικόνα των «πρασίνων» οι οποίοι επανέφεραν σταθερά την διαφορά σε επίπεδα 14 έως 16 πόντων έως και το τέλος του ημιχρόνου (37-51). Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μισό του αγώνα 11/26 δίποντα, 8/12 τρίποντα, 5/9 βολές, 26 ριμπάουντ, 12 ασίστ για 7 λάθη, ενώ το Μαρούσι αντίστοιχα 9/24 δίποντα, 4/13 τρίποντα, 7/10 βολές, 19 ριμπάουντ και 11 ασίστ για 6 λάθη. Ναν (12π., 3/3 δίπ., 1/1τρ., 3/3β., 5ασ., 2ριμπ.) οδηγούσε την ομάδα του, με τους Βιλντόζα (11π.), Γκριγκόνις (10π.) και Ερνανγκόμεθ (10π., 7ριμπ.) να τον ακολουθούσαν. Από το Μαρούσι ο Ρόμπερτ Γούνταρντ έκανε ό,τι μπορούσε (12π., 4ριμπ.) να κρατήσει την ομάδα του στο ματς.

Έκτοτε το ματς απλά… κύλησε στο ρελαντί για τον Παναθηναϊκό που προηγήθηκε με +20 πόντους (39-59) στο 23′. Ο Αταμάν είχε και πάλι την ευκαιρία να δώσει χρόνο συμμετοχής σε όλους και παράλληλα να κρατήσει τον Ντίνο Μήτογλου στον πάγκο χωρίς να τον χρησιμοποιήσει καθόλου. Οι «πράσινοι» ολοένα και ανέβαζαν τον δείκτη του σκορ (46-70 στο 27′) έχοντας επιβάλλει πλήρως τον ρυθμό τους. Μάλιστα κατέβασαν ταχύτητα στην τελευταία στροφή του αγώνα καθώς ακολουθεί η «διαβολοβδομάδα» στην Ισπανία και δη τα δύο «back to back» παιχνίδια κόντρα σε Μπασκόνια (5/1) και Βαλένθια (7/1). Στο δεύτερο ημίχρονο ο Αταμάν κράτησε στον πάγκο τον Ναν, θέλοντας να τον ξεκουράσει ενόψει αυτών των αγώνων. Κάτι που το Μαρούσι εκμεταλλεύτηκε και «ψαλίδισε» την διαφορά στην τελευταία περίοδο (61-75 στο 32′ και 64-77 στο 35′).

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στην διαφορά ανωτερότητας των δύο ομάδων με τον Παναθηναϊκό να βγάζει στο παρκέ την ποιότητά του τη στιγμή που έστειλε την διαφορά στους 24 πόντους. Οι «πράσινοι» είχαν ελέγξει το ματς από το πρώτο δεκάλεπτο και είχαν φροντίσει να «καθαρίσουν» από νωρίς με την υπόθεση της νίκης.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Λούκα Βιλντόζα (19π., 5/8τρ., 5ασ.) και Μάριους Γκριγκόνις (16π., 3/5τρ.) ήταν οι καλύτεροι των νικητών.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κακό ματς από τον Μπρίσκοου, ο οποίος ήταν άστοχος με 5 πόντους και 2/11 εντός παιδιάς.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Ναν έδωσε το έναυσμα στο πρώτο ημίχρονο (12π., 5ασ., 4/4 σουτ), ενώ καλό ματς είχε και ο Χουάντσο (11π., 8ριμπ.)

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Ο Χάρης Γιαννόπουλος είχε ένα ακόμα καλό παιχνίδι με 17 πόντους (4/7τρ.) και 4 ριμπάουντ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το κακό ποσοστό στα δίποντα του Αμαρουσίου (16/43) μαζί με τα 17 λάθη και το καλό ποσοστό του Παναθηναϊκού στα τρίποντα (12/22).

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενηθεί στη Βιτόρια από την Μπασκόνια (3/1, 21:30) για την πρεμιέρα του β’ γύρου στην Euroleague, ενώ το Μαρούσι έχει μπροστά του την αναμέτρηση με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ (6/1) στο κλειστό της Πυλαίας.

πηγή: gazzetta.gr