Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της UEFA και της FIFA, η Α22, η εταιρία που διαχειρίζεται την ανάπτυξη της European Super League αποκάλυψε το προτεινόμενο νέο φορμάτ για τις διοργανώσεις της ESL ανδρών και γυναικών. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης καινοτόμα σχέδια για την έναρξη της κορυφαίας πλατφόρμας ροής αθλητικών αγώνων απευθείας σε οπαδούς, όπου δισεκατομμύρια οπαδοί θα μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά όλους τους αγώνες της δωρεάν.
Κι ενώ αρκετές ήδη ελίτ ομάδες απορρίπτουν με ανακοίνωση που εξέδωσαν τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα και δηλώνουν την αφοσίωσή τους στην UEFA (Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Σεβίλλη), στην αντίπερα όχθη Πόρτο, Μπενφίκα, Λιόν, Αϊντχόφεν, Φέγενορντ, Μαρσέιγ, Μπεσίκτας, Άντερλεχτ, Ερυθρός Αστέρας «καλοβλέπουν» να παίξουν στο θεσμό που υπόσχεται τεράστια χρηματικά έπαθλα – αν κι αυτό εξαρτάται από τα μεγάλα ονόματα που θα συμμετάσχουν και για την ώρα μόνο η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης συνδέονται με το μέλλον της διοργάνωσης. Ωστόσο, προκύπτει και το ερώτημα: Θα μπορούσαν να παίξουν ελληνικές ομάδες της Stoiximan Super League σε μια από τις τρεις κατηγορίες της ESL;
To φορμάτ
Η προτεινόμενη νέα Super League Ανδρών είναι μια δομή πρωταθλήματος χτισμένη σε μια πανευρωπαϊκή πυραμίδα και αποτελείται από 64 συμμετέχοντες συλλόγους σε τρεις βαθμίδες. Τα βασικά στοιχεία της πρότασης περιλαμβάνουν:
- Οι δύο πρώτες βαθμίδες, η Star League και η Gold League, αποτελούνται από 16 συλλόγους η καθεμία, ενώ η τρίτη κατηγορία, η Blue League, αποτελείται από 32 συλλόγους.
- Συμμετοχή με βάση την αθλητική αξία, χωρίς μόνιμα μέλη.
- Ετήσια άνοδος και υποβιβασμός μεταξύ των πρωταθλημάτων. Η άνοδος στο τρίτο επίπεδο Blue League θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα του εθνικού πρωταθλήματος.
- Οι σύλλογοι θα παίζουν εντός κι εκτός έδρας αγώνες σε ομίλους των 8, με ελάχιστους 14 αγώνες ανά έτος.
- Στο τέλος της σεζόν, η φάση των νοκ άουτ θα καθορίσει τους πρωταθλητές κάθε πρωταθλήματος και τους συλλόγους που θα ανέβουν.
- Δεν θα υπάρξει αύξηση στις ημερολογιακές ημέρες των αγώνων σε σύγκριση με αυτές που προβλέπονται από τις τρέχουσες διοργανώσεις και οι αγώνες μεσοβδόμαδα δεν θα επηρεάσουν τα καλαντάρια των εθνικών πρωταθλημάτων.
- Την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης, οι σύλλογοι θα επιλέγονται βάσει ενός ευρετηρίου με διαφανή και βασισμένα στην απόδοση κριτήρια.
- Θα εισαχθούν αποτελεσματικοί κανόνες οικονομικής βιωσιμότητας και διαφανείς διαδικασίες επιβολής για να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων συλλόγων.
Η προτεινόμενη γυναικεία διοργάνωση θα περιλαμβάνει τα ίδια βασικά στοιχεία με τα πρωταθλήματα ανδρών, συμπεριλαμβανομένων:
- Λίγκες Star και Gold 16 συλλόγων η καθεμία με ομίλους των 8, εντός κι εκτός έδρας αγώνες με εγγυημένο ελάχιστο 14 αγώνες ανά έτος.
- Στο τέλος της σεζόν, μια νοκ άουτ φάση θα καθορίσει τόσο τους πρωταθλητές κάθε πρωταθλήματος όσο και τους συλλόγους που θα ανέβουν.
- Ετήσια άνοδος και υποβιβασμός μεταξύ των δύο πρωταθλημάτων, με άνοδο στην Gold League με βάση τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο εθνικό πρωτάθλημα.
Για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην αρχική φάση των αγώνων, τα έσοδα κατά τα τρία πρώτα χρόνια του νέου διαγωνισμού θα είναι εγγυημένα για ένα ποσό υψηλότερο από αυτό που αναμένεται επί του παρόντος στον επόμενο κύκλο. Οι πληρωμές αλληλεγγύης θα είναι ίσες με το 8% των εσόδων της Λίγκας, με ελάχιστο ποσό τα 400 εκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο από το ποσό που διανέμει ο τρέχων πανευρωπαϊκός διαγωνισμός.
Το μονοπάτι των ελληνικών συλλόγων
Όσον αφορά μια πιθανή συμμετοχή μιας ή παραπάνω ελληνικών ομάδων στην ESL θα έπρεπε να αρχίσουμε το προφανές: την εμπορικότητά τους, αφού δεν είναι σαφή τα κριτήρια επιλογής των ομάδων σύμφωνα με τα αγωνιστικά επιτεύγματά τους. Οπότε σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τέσσερις ομάδες: Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, με πέμπτο τον Άρη.
Άρα, το πρώτο βήμα θα ήταν να θέλουν να φύγουν από την «οικογένεια» της UEFA και της ECA. Μέλη της ECA, που εξέδωσε σφοδρή ανακοίνωση κατά της ESL, είναι η ΑΕΚ, ο Άρης, ο Αστέρας Τρίπολης, ο Ατρόμητος, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η Λαμία, ο Παναθηναϊκός, δηλαδή σύσσωμο το «Big-5». Χωρίς να έχουν πάρει θέση εναντίον της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων, ίσως θα πρέπει να θεωρηθεί πως υποστηρίζουν την στάση της ECA εναντίον της ESL.
Με την ESL, λοιπόν, να έχει ανάγκη από ομάδες είναι σχεδόν δεδομένο πως θα στραφεί σε κάποια από τις ελληνικές για να λάβει μέρος. Το δέλεαρ είναι πρώτον τα οικονομικά οφέλη – που θα φανεί πόσα θα είναι αν κι εφόσον πατήσει στα πόδια της η διοργάνωση και δεν λειτουργήσει στο τέλος ως μοχλός πίεσης από τις «μεγάλες» για παραπάνω χρήματα από την UEFA – και δεύτερον και κυρίως οι εξασφαλισμένοι 14 αγώνες (στην περίπτωση των δύο πρώτων κατηγοριών) σε ομίλους, με επτά εντός έδρας ματς που θεωρητικά σημαίνει μεγαλύτερα έσοδα από εισιτήρια, σπόνσορες και τηλεοπτικά δικαιώματα.
Ωστόσο, απομένει να φανεί ποια είναι η θέλησή τους και κυρίως πώς θα διαμορφωθεί η ESL για την οποία επί του παρόντος υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις και καθόλου θετικές από όλη την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια.