Ο μέσος της ΑΕΚ, Κώστας Γαλανόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρωΐαν σε είδον» με τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Τζένη Μελιτά και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον πανηγυρισμό του μετά το γκολ που πέτυχε επί της Ντίναμο Ζάγκρεμπ και το αφιέρωσε στον Μιχάλη Κατσούρη, εξηγώντας τον συμβολισμό της υψωμένης γροθιάς.
«Η ιστορία ξεκινάει δύο τρία λεπτά πριν μπει αυτό το γκολ. Για κάποιον λόγο από την ώρα που μπαίνω στο γήπεδο, το περιβραχιόνιο μού πέφτει. Κι επειδή δεν μου στεκόταν στο χέρι, δυο λεπτά πριν βάλω το γκολ, το έχω πάρει στο χέρι και το κρατάω στη γροθιά μου. Και γίνεται η φάση και μπαίνει το γκολ, την ώρα που έχω στο χέρι μου το περιβραχιόνιο για τον Μιχάλη. Ο πανηγυρισμός, όπως είχα πει και τότε, ήταν κάτι τελείως αυθόρμητο», τόνισε.
«Δεν αλλάζει κάτι και ούτε απαλύνει τον πόνο της οικογένειας του παιδιού. Συμβόλιζε τη δύναμη και πως ότι και να έχει γίνει, εγώ που κάθομαι απέναντί σου, με έκρινες, με χτύπησες, με σκότωσες, και σε κοιτάω κατάματα, χωρίς να φοβάμαι», επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της UEFA για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη: Πρόκειται για εγκληματίες που οργανώθηκαν, πήγαν στην Αθήνα κι έκαναν ό,τι έκαναν
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν μίλησε για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη και τα φαινόμενα οπαδικής βίας στα ευρωπαϊκά γήπεδο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε σλοβενικά ΜΜΕ.
Για την τιμωρία στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη:
«Αυτό αποφάσισε η επιτροπή ασφαλείας μας και συμφωνώ με αυτό. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ ως σύλλογος δεν ενεπλάκη καθόλου σε πειθαρχικές διαδικασίες. Πήραμε την απόφαση με βάση τα ευρήματα των υπηρεσιών ασφαλείας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του τραγικού συμβάντος, η Ντιναμό ως σύλλογος δεν γνώριζε καν ότι αυτή η ομάδα φιλάθλων είχε ταξιδέψει στην Αθήνα. Πρόκειται για εγκληματίες που οργανώθηκαν, πήγαν στην Αθήνα δύο μέρες πριν το παιχνίδι και έκαναν ό,τι έκαναν. Θα ήταν πραγματικά σωστό να τιμωρηθεί ο σύλλογος και το 99,9 τοις εκατό των αθώων οπαδών λόγω μερικών ηλιθίων που βρίσκονται τώρα στη φυλακή; Πώς μπορούσε ο σύλλογος να ξέρει ότι κάποιοι χούλιγκαν και εγκληματίες μπήκαν σε ένα νοικιασμένο βαν στις 2 τα ξημερώματα και κατευθύνθηκαν προς την Ελλάδα; Λες και μια ομάδα Σλοβένων θα έκανε κάτι αντίστοιχο και μετά θα απαιτούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού και του προέδρου της χώρας».
Για την αντιμετώπιση της βίας:
«Λόγω κάποιων τραγικών γεγονότων που συνέβησαν, αρχίσαμε να μιλάμε ενεργά για αυτό με ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως τη βοήθεια των κρατών. Μίλησα για αυτό με τον Κροάτη υπουργό και πρωθυπουργό. Είναι πολύ αποφασισμένοι και αποφασισμένοι να το σταματήσουν. Σε περίπτωση ρατσιστικών, ή παρόμοιων συμβόλων και συνθημάτων, τέτοια άτομα θα απομακρύνονται από το γήπεδο και θα αποκλειστούν από ποδοσφαιρικούς αγώνες. Έτσι πρέπει να είναι παντού, κατά τη γνώμη μου. Πρέπει να ενοποιήσουμε τους κανόνες για όλη την Ευρώπη. Στην UEFA, βλέπουμε και γνωρίζουμε πολλά, αλλά μπορούμε να κάνουμε λίγα περισσότερα μόνοι μας. Τιμωρούμε μόνο τον σύλλογο ή την εθνική ομάδα. Αλλά αυτό δεν αρκεί γιατί πρόκειται για ηλίθιους που δεν τους νοιάζει αν χάσει η εθνική τους ομάδα. Πηγαίνουν μόνο σε αγώνες για να επιδείξουν την ηλίθια ιδεολογία τους. Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί σε συνεννόηση με την κρατική αστυνομία. Μετά το συμβάν στην Ελλάδα, η κροατική αστυνομία έδρασε πολύ επαγγελματικά, όπως και η αστυνομία του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας. Παρακολουθούσαν συνεχώς τι γινόταν και ενημέρωναν τους Έλληνες συναδέλφους τους. Είναι τρομερό που πρέπει να συμβεί κάτι τρομακτικό για να ξυπνήσουμε όλοι μαζί. Αλλά νομίζω ότι το κλειδί είναι ότι έχουμε τη βοήθεια των κρατών για να αναλάβουμε δράση. Αν δεν μας βοηθήσουν οι χώρες, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τιμωρήσουμε τις εθνικές ομάδες.
Είναι αλήθεια όμως ότι κάποιες ομάδες φιλάθλων είναι πρακτικά σαν στρατοί, ότι έχουν και την υποστήριξη και την προστασία της αστυνομίας. Συχνά είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που είναι οι κύριοι εμπνευστές και διοργανωτές τέτοιων επεισοδίων.
Είναι αλήθεια, όπως ακούμε, σε ορισμένες χώρες οι ηγέτες των ομάδων φιλάθλων έχουν επίσης μεγάλη επιρροή. Επειδή είναι τόσοι πολλοί, έχουν και πολιτική δύναμη. Μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, μπορούν να λάβουν μέρος σε διαμαρτυρίες. Όπως είπαμε, όταν αναλαμβάνουμε δράση συνδεόμαστε με χώρες. Εάν μια από τις χώρες δεν μπορέσει να αντιδράσει επαρκώς, εάν η προστασία των ομάδων φιλάθλων είναι πολύ ισχυρή, θα αναγκαστούμε να αδειάσουμε το γήπεδο. Και αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα σε ορισμένους συλλόγους και εθνικές ομάδες. Και σε αυτή την περίπτωση, το υπόλοιπο 99 τοις εκατό των οπαδών θα πρέπει να εξετάσει αν θεωρεί αποδεκτό ότι τελικά στερούνται την παρακολούθηση του αγώνα. Εκτιμώ ότι η πίεση της κοινής γνώμης στην πολιτική θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε κάτι να αλλάξει ως αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ρατσιστές, ναζί και χούλιγκαν. Αυτά είναι μόνο τα πιο δυνατά. Στην κοινωνία, τα αρνητικά είναι πάντα τα πιο δυνατά», τόνισε ο πρόεδρος της UEFA.